Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 14 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Lisanslı Depoculuk Web Tarım TV'de

ANKARA (A.A) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) ortaklaşa yürüttüğü Lisanslı Depoculuk Sistemi'nin ayrıntıları, dosya haber haline getirilerek yarından itibaren 'Web Tarım TV'de yayınlanacak.
 
     Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin kısa süre önce tanıştığı lisanslı depoculuk sistemi, ilk olarak Ankara'nın Polatlı ilçesinde hayata geçirildi. Konunun önemine dikkati çekmek ve üreticiyi bilgilendirmek için harekete geçen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, resmi yayın organı olan Web Tarım TV'de konuyu detaylı bir haber dosyası haline getirdi. Söz konusu dosya haber, 10 Ekim Pazartesi gününden itibaren Web Tarım TV'de yayınlanacak.
 
     Hem üretici hem de tüccar için yeni olan bu uygulamanın, sektör paydaşları için büyük kolaylık sağladığı belirtilen açıklamada, şu bilgiler verildi:
 
     ''Bugüne kadar üretici hasat sonrasında ürünü saklayamadığı için malını düşük fiyattan elden çıkarmak zorundaydı. Lisanslı depoculuk sayesinde üreticinin bu mağduriyeti ortadan kalkıyor. Üretici, hasat sonrasında ürününü hemen satmak istemezse, ürününü depoya götürüyor. Burada mühendisler tarafından üründen alınan numuneleri laboratuvar ortamında inceleyerek çeşidine, kalitesine, miktarına ve üreticinin ismine göre sınıflandırıyor.
 
     Şayet ürün, deponun standartlarına uygunsa elektronik senetler karşılığında teslim alınıp depolanarak saklanıyor. Sonrasında piyasanın arz ve talep durumuna göre üretici kendi için karlı olduğuna inandığı dönemi bekleyerek ürününü iyi bir fiyattan satıyor. Lisanslı depoculuk uygulamasının kuşkusuz tek faydası bu değil. Üretici ürününü sağlıklı ve güvenilir koşullar altında saklayabildiği gibi hırsızlık, yangın gibi durumlara karşı da koruyabiliyor. Bu arada, ürün karşılığında kendisine verilen elektronik senetler ile üretici paraya ihtiyaç duyduğunda ürününü satmayı beklemeden elindeki senetleri teminat göstererek bankadan kredi çekebilecek.''
    
     -2 bin ton ürün teslim edildi-
    
     Açıklamada, çiftçilerin ayrıca, ürününü lisanslı depoya emanet ettiği takdirde stopajdan da muaf olacağı, tüccarların ise lisanslı depolardan aynı cins ve kalitede ürünü istediği anda istediği miktarda elektronik ortamdan alabileceği belirtildi. Depo inşa etme maliyetinden kurtulan tüccarın, gelir ve kurumlar vergisinden de muaf olacağı ifade edilen açıklamada, uygulamanın başladığı temmuz ayından bu yana Polatlı'daki lisanslı depoya 2 bin 164 ton ürün teslim edildiği, 4 aylık süreçte 109 elektronik ürün senedinin alımı ve satımının yapıldığı kaydedildi.
 
     Açıklamada, söz konusu depoya sadece hububat alımının yapıldığı belirtildi.
   

Ekleme Tarihi
10.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Lisanslı Depoculuk Web Tarım TV'de




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız