Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Zeytin İskelesi’nin, organik yağda pazar payı yüzde 76.3

 
 
 

 

İZMİR - ABD’den sonra Kanada’ya da ihracata başladıklarını dile getiren Zeytin İskelesi Genel Müdürü Fatih Cenikli, kendileri için önemli olanın ihracatın niceliği değil, niteliği olduğunu, bu nedenle kendi markalarıyla ihracat yaptıklarını söyledi.
 
Rusya, Singapur, Japonya, Birleşik Arap Emirlikleri’nde yer alan birimlerle görüşüme halinde olduklarının söyledi. Özellikle organik zeytinyağı üretiminde, ulusal zincir mağazalar arasında açık ara pazar lideri olduklarını dile getiren Cenikli, Nielsen verilerine göre ulusal bazda pazar paylarını yüzde 76.3’e çıkardıklarını açıkladı. Cenikli, şöyle devam etti: “Bu başarıyı da izlediğimiz strateji ile sağladık. Organik zeytinyağımızın kalitesi çok yüksek olmasına karşın market raflarında en düşük fiyata sahip organik zeytinyağı olduğunu görüyorsunuz. Biz, organik zeytinyağında pazar liderliğini hedeflerimiz arasına koymuştuk. Bu ürünleri tedarik ederken üreticiye bir fiyat farkı ödüyorsunuz. Bu da yüzde 30 ile yüzde 50 arasında değişiyor. Sızma zeytinyağındaki kâr oranımızı koruyarak, sadece bu fiyat farkını ürüne yansıttık. Yani tüketiciye daha açık, daha samimi davrandık. Tüketici de bizi ödüllendirdi.”


Organik ürünlerin niş bir pazarı ifade ettiğini ama bu pazarın çok daha fazla büyüyebileceğini savunan Fatih Cenikli, Türkiye’nin tarımsal üretimde çok önemli bir ülke olduğunu ifade etti. Çok ciddi zeytin varlığına sahip olduğumuzun altını çizen Cenikli, şunları söyledi: “Organik üretim meşakkatli, sonuçları riske açık bir model. Talep olmayınca üreticiler bir süre sonra vazgeçiyor. Bizim yürüttüğümüz strateji sayesinde, pazar büyüyünce talep de arttı. Üretici de artık daha güvenle, daha çok üretiyor. Böylelikle stratejimizin doğruluğu da ortaya çıkmış oldu. Bizden sonra diğer markalar da fiyatlarını aşağı çekti. Organik ürünlerin satışlarımızdaki payı, giderek artıyor. İlk başladığımızda bu rakam çok düşüktü. Geçen sene yüzde 10’a yükselttik. Şu an ise yüzde 20’leri buldu.” Bu yıl Zeytin İskelesi açısından önemli bir gelişmenin de belgelendirmeyle ilgili olduğunu söyleyen Fatih Cenikli, İngiliz belgelendirme kuruluşu BRC’den ‘A+ ISO 9001’ sertifikasını aldıklarını bildirdi. Bunun, her an denetime hazır olduklarını gösterdiğini belirten Cenikli, “Dünyada bu A+ sertifikaların toplama oranı neredeyse yüzde 1 dolayında” dedi.


“Zeytinyağına tüm dünyadan talep var”


Bu yıl bayilik kurma çalışmalarına başladıklarını dile getiren Fatih Cenikli, bunun yanı sıra ulusal zincir mağazalarla çalıştıklarını kaydetti. Bu konuda bir departmanlarının bulunduğunu belirten Cenikli, “Çünkü bayilerimizin zincir mağazaların taleplerini karşılamaları çok zor. Şu an en önemli pazarlarımız İstanbul ve Ankara. Bunların her ikisi de çok önemli tüketim noktaları. Ankara’ya bayilik verdik. İlk ihracatımızı geçen yıl ABD’ye yapmıştık. Bu yıl Kanada’ya da hem organik hem sızma olarak ilk partilerimizi gönderdik. Yıl sonunda da ikinci partileri göndereceğiz. Zeytinyağına dünyanın hemen her yerinden talep var. Bunlar da tüketimin yoğun olduğu pazarlar” şeklinde konuştu. Yola çıkarken önceliği iç pazara verdiklerini anlatan Cenikli, “İhracatı yapmış olmak için yapmıyoruz. Kendi ürünümüzü, kendi ambalajımız, kendi markamızla satıyoruz. Bizim için önemli olan ihracatın niteliği. Aksi halde ihracat olur ama bu bir pazarlama başarısı sayılmaz. Ürünü hak ettiği değerden ihraç etmek önemli” dedi.


“Sektörü yeniliklerle tanıştırdık”


Pazara natürel sızma, natürel birinci ve natürel organik olmak üzere üç çeşit ürün sunduklarını dile getiren Fatih Cenikli, bu güne kadar, sektörü bazı yeniliklerle tanıştırdıklarını söyledi. Zeytinyağının kalite düzeyinin, temas edilen hava, ısı ve ışık düzeyi ile orantılı olduğunu anlatan Cenikli, “Biz bu yüzden hem depolama tanklarımızda hem de ambalajlarımızda azotla yastıklama sistemini kullanıyoruz. Tanktan zeytinyağı alındığında otomatik olarak alınan miktar kadar azot gazı tanka dolarak yağın hava ile temas etmesini engelliyor” açıklamasını yaptı. Ambalajların üstündeki boş bölümde de azot bulunduğu bilgisini veren Cenikli, böylelikle şişe açılana kadar zeytinyağının tazeliğini koruduğunu aktardı Sistemin otomatik olduğunu ve bu nedenle insan hatasına geçit vermediğini belirten Cenikli, “Bu sistemi İZKA (İzmir Kalkınma Ajansı)’nın katkılarıyla kurduk” diye konuştu. Ambalaj olarak sadece koyu renk cam şişe ve teneke kullandıklarını ifade eden Cenikli, “Işık da zeytinyağının kalitesini olumsuz etkileyen unsurlardan. Zeytinyağının doğası gereği plastik ambalaj hiç kullanmıyoruz” dedi.


“Hipermarketler yasası çıkmalı”


Bu yıl zeytinyağı sektöründe çok büyük değişiklikler yaşanmadığına dikkat çeken Fatih Cenikli, market raflarındaki fiyat farklılıklarının sıkıntı yarattığını dile getirdi. Neredeyse ham yağ fiyatına yakın fiyatlarda, sızma olduğu iddia edilen yağların satıldığını söyleyen Cenikli, “Bunun önüne geçilmesi için hem kamu kuruluşlarına, hem de tüketicilere görev düşüyor. Hipermarketler yasasının acilen çıkarılması lazım. Tarım Bakanlığı da denetimleri sıklaştırmalı ve etkinleştirmeli. Tüketici de ürünü alırken bilinçli davranmalı” ifadesini kullandı.

 
 
 

Ekleme Tarihi
13.10.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Zeytin İskelesi’nin, organik yağda pazar payı yüzde 76.3




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız