Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRÜ BURAK: ''TÜRKİYE TOHUM GEN BANKASI, 250 BİN NUMUNE SAKLAMA KAPASİTESİYLE AMERİKA VE ÇİN'DEN SONRA DÜNYANIN 3. BÜYÜK GEN BANKASI''


ANKARA (A.A) - Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, Türkiye Tohum Gen Bankasının, 250 bin numune saklama kapasitesiyle Amerika ve Çin'den sonra dünyanın 3. büyük gen bankası olduğunu bildirdi.

     Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, bakanlığın yayın organı olan ''Web Tarım TV''ye konuştu.

     ''Türkiye Tohum Gen Bankası, 250 bin numune saklama kapasitesiyle Amerika ve Çin'den sonra dünyanın 3. büyük gen bankası'' diyen Burak, Türkiye'deki ilk tohum gen bankasının 1974 yılında Ege Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü bünyesinde açıldığını hatırlattı.

     Burak, ''Genetik kaynaklar bakımından zengin olabilirsiniz, ama sahip olduğunuz zenginliği korumuyorsanız bunun hiçbir anlamı yoktur. Bakanlık olarak, 2010 yılında dünyanın kapasite bakımından 3. büyük gen bankasını Ankara'da açtık. 10 bin olan çeşidimizi 15 binlere kadar çıkardık'' diye konuştu.
 
     Burak, Türkiye'de biyoçeşitlilik zenginliği olan yerel çeşitleri ve yabani akrabaların tohumlarını gen bankasında topladıklarını, bunların özelliklerini ortaya çıkarıp özel ortamlarda muhafaza etiklerini dile getirdi. Türkiye Tohum Gen Bankasının sadece gen bankası konumunda olmadığını, aynı zamanda burada çok sayıda bilimsel ve teknolojik çalışma yapıldığını ifade eden Burak, Türkiye'de tohum gen bankaları sayesinde gelecek neslin gıda güvenliğinin güvence altına alındığını söyledi.

     Bankalardaki tohumların ve çeşitlerinin bilime uygun bir şekilde karakterize edilmesi, özelliklerine göre tanımlanması, bilgisayar ortamına işlenmesi gerektiğini belirten Burak, böylece bir tuşa basarak o tohumla ilgili bütün bilgilere ulaşılabildiğine dikkat çekti.

     Burak, şunları kaydetti:

     ''Tohum çeşitlerini bankalarda muhafaza ediyorsunuz, AR-GE'cilerin kullanımına hazır hale getiriyorsunuz ve gelecek nesillerin gıda güvenliğini güvence altına alıyorsunuz. Bunların tamamı doğada var olan çeşitler ve doğa dış taarruzlara açık. Dolayısıyla bunları muhafaza etmezseniz, gelecekle ilgili çok fazla bir ümidiniz olmaz. Biz, gelecek nesillerin de gıda güvenliğini, Tohum Gen Bankası'yla güvence altına almış bulunuyoruz.''

   

Ekleme Tarihi
14.10.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Türkiye Tohum Gen Bankası,dünyanın 3. büyük gen bankası




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız