Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

    Kılıçlar Yumurta: Yumurtanın zam şampiyonluğu en fazla dört ay sürer
      
      Düzce’de yumurta üretimi yapan Kılıçlar Yumurta Üretim Müdürü Özkan Kılıç, yumurtanın zam şampiyonluğunun en fazla dört ay süreceğini söyledi.
 
 
 
    Düzce Yeni Taşköprü Köyü'nde günlük 220 bin yumurta üretimi yapan Kılıçlar Yumurta Üretim Müdürü Özkan Kılıç, son bir ay içerisinde yumurtanın fiyatındaki artışın fazla uzun sürmeyeceğini belirterek, ”İran’da rastlanan kuş gribinin ardından bu ülkeye ihracatın artması sonucu yumurta fiyatlarında bir artış oldu. Yumurta fiyatı artmadan önce üretim aşamasında girdilerde zaten yüzde 100'lük bir artış vardı. 2 yıldır sektör krizdeydi. Yem hammaddesindeki artışa rağmen piyasada yumurta fazla olduğu için talep de tabi az olunca, yaz şartlarına göre yumurta fiyatları düşük seyretti. Son zamanda piyasada bir boşluk oluştu, yumurta tavuğunun 4 buçuk ay gibi uzun bir sürede yetişmesi, İran’da kuş gribinin meydana çıkması büyük firmaları ihracata yöneltti. Bu yüzden iç piyasada bir boşluk oluştu. Şu an yumurta fiyatları o kadar pahalı değil ama tabi biraz geriye gelecek.” dedi.
 
    Yem fiyatlarındaki artışın, yumurta fiyatlarının yükselmesiyle bir alakası olmadığını da belirten Kılıç, ”Gıda sektöründe mısır şurubunun diğer sektörlerde de kullanılması mısır fiyatlarını yükseltti. Bu yemin içinde 15 çeşit hammadde var. Bu 14-15 kalem malın hemen hemen 10 kalemi yurt dışından ithal olarak geliyor.” şeklinde konuştu.
 
    Kılıç, yumurtacılık sektöründe girdilerin çok pahalı olması nedeniyle herhangi bir üretim artışına gitmeyi düşünmediklerini ifade etti. Kılıç, fiyatların zaten düşeceğini, bu nedenle üretim artışına gitmenin doğru olmayacağı görüşünü ifade etti.
    Kılıçlar Yumurta üretim tesislerinde 230 bin tavuk günlük 220 bin yumurta üretiyor. 70 bin adet tavuk yumurtlama dönemine kadar bakılıp besleniyor. Bir tavuk yumurtlamaya başladıktan sonra 18 ay boyunca ticari anlamda 320 ila 330 adet yumurta üretiyor. 18 ay sonunda yumurtadan kesilen tavuklar, tanesi 1 TL’den et olarak satılıyor. İran’da çıkan kuş gribinin ardından, kuluçkalık yumurtaların da ihracata gitmesinden dolayı, ortalama 60 kuruş olan civcivin tanesi 1 buçuk ila 2 TL arasında satılıyor.(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
15.10.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Kılıçlar Yumurta: Yumurtanın zam şampiyonluğu en fazla dört ay sür




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız