Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Türkiye, zeytin ve zeytinyagı üretiminde ikinciliğe koşuyor

İSTANBUL (CİHAN)- Türkiye, dünya zeytin ağacı varlığında 4’ncü, zeytinyağı üretiminde de 5’inci sırada bulunuyor. Tarım Bakanlığı’nın verdiği teşvikler ile zeytin ağacı varlığı 2000 ‘de 90 milyon iken, bugün bu rakam 170 milyonu buldu. Yeni dikilen ağaçlar 3 sene sonra mahsul vermeye başlayacak ve üretim 3,5 kat artacak.
 
 
 
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Ali Nedim Güreli, Türkiye’nin birkaç sene içinde 600 bin ton yağ, 800 bin ton zeytin üretimiyle dünyadaki en büyük ikinci üretici olacağını ifade etti. Güreli, ‘’ Türkiye'nin halen 150 bin ton olan senelik zeytinyağı üretimi 400 bin tonu aşacak. En büyük üretici olmak demek dünya fiyatlarına müdahil olmak demek. Türkiye bugün dünyada oluşan fiyatların altında üretim yapan bir ülkeydi. Üretiminiz büyüdükçe fiyat yapıcı olabilirsiniz.’’ dedi.
 
Geleneksel hale gelen zeytin hasat şenliklerinin 3’üncüsünün yapıldığı Manisa’nın Akhisar ilçesinde 2011’in ilk zeytin ve zeytinyağı mahsulü toplandı. Türkiye’de 12 milyon adetle en çok zeytin ağacına sahip bölge olan Akhisar, bu alandaki liderliğini bilinir kılmak ve markalaşmak için çalışıyor. ‘3'üncü Hasat Şenliği’ne katılan Ali Nedim Güreli, Akhisar’ın ilçe bazında Türkiye’nin en büyük ilçesi olduğunu belirterek, ‘’İtalya'da, İspanya'daki zeytin ve zeytinyağı tesislerini teknoloji olarak gezseniz Türkiye'deki Akhisar'daki teknolojinin üstünde bir teknoloji yoktur.’’ diye konuştu.
 
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de ihracata katkı veren sektörün kendileri için son derece önemli olduğunu ve cari açığın gündemde olduğu bir dönemde net katma değer kazandırdığını kaydetti. Türkiye’nin 2023 için koyduğu 500 milyar dolar ihracat hedefine işaret eden Mehmet Büyükekşi, “Bu sene, 300 milyon dolarlık zeytin ve zeytinyağı ihracatı öngörüyoruz. 2012’de bunu yüzde 100 artıracağız. Birkaç sene sonra da bir milyar dolara çıkartma hedefimiz var. 2023’te ise bu sektörümüzden 5 milyar dolarlık ihracat bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
 
Zeytin ve zeytinyağıyla birlikte tarım ürünlerine büyük önem verdiklerinin altını çizen Büyükekşi, bundan sonra markalaşmanın gerekliliği üzerinde durarak “Özellikle bölgesel marka oluşturabilir ve kutulu bir şekilde ihracat yapabilirsek, bu bizim ihracatımıza, ülkemize çok daha fazla katma değer katacak.” dedi.
 
Hasat şenliğine ev sahipliği yapan Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Emin Demirci ise Türkiye’de en son teknolojiye sahip şemsiyeli hasat makinesinin ilk kez kullanıldığını aktarırken, sürdürülebilir zeytin hasadında maliyetleri düşürmenin gerekliliğini vurguladı. Sektörün 62 ülkeye ihracat yaptığını aktaran Demirci, birçok ödüllü markanın Akhisar’dan çıktığını dile getirdi. Demirci, “Futboldaki gibi lider olmak başka bir şey şampiyon olmak başka bir şey. Şampiyon olmamız için sistemimizi kurmamız gerekiyor, maliyetlerimizi düşürmemiz zaruret. Son teknoloji hasat makinesi getirdik ve burada ilk kez onu kullandık. Hasat makinelerinin yaygınlaşabilmesi için yüzde 7 oranında kırsal kalkınma desteğiyle alınmasını mümkün kılacak girişimlerimiz sürüyor.” açıklamasını yaptı.
Akhisar Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fettah Gürmen de siyah zeytinde Gemlik, zeytinyağında ise Ayvalık’ın bilindiğini belirterek, ‘’Halbuki iki yere de ürünlerin çoğu buradan gidiyor. Akhisar zeytini ve yağını alıp Gemlik ve Ayvalık etiketiyle satıyorlar. Hipermarketlerdeki zeytin ve zeytinyağ markalarını söyleyin, Akhisar’ın hangi bölgesi ve köyünden olduğunu söyleyelim.’’ ifadelerini kullandı.

AKHİSAR’DA ZEYTİN HASADI DUALARLA BAŞLADI
 
Türkiye’de kayıtlı 12 milyon adet ile en çok zeytin ağacına sahip bölge olan Akhisar’da Ticaret Borsası tarafından organize edilen 2011 Hasat Şenliği başladı. Şenlik kapsamında Dereköy girişinde bulunan Gizem Yağ işletme fabrikasında Zeytin Hasan Şenliği kurdelesi kesildi. Törene Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Akhisar Kaymakamı Kamil Köten, Akhisar Belediye Başkan Yardımcısı Ömer İşçi, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Erdayıoğlu ile çok sayıda davetli katıldı. Okunan dua ile başlayan törende Vali Daşöz ilk zeytin hasadını yaptı. Çiftçilerin de katıldığı etkinlikte, bu yıl hasatta ilk kez kullanılan zeytin toplama araçlarının tanıtımı da yapıldı.
 
Törenin ardından Kaanlar zeytin işletme fabrikası ve Ahlatoğlu Zeytinyağı Dolum Fabrikası gezilirken öğle yemeği Feze Zeytin İşletme Fabrikası’nda yendi. Şenliğe katılanlar kendi adlarına birer fidan dikerken düzenlenen panelde zeytinin tomurcuktan sofraya kadar gerçekleşen sürecinden sağlıklı yaşamla ilgili ilişkisine kadar birçok alanda bilimsel veriler ortaya kondu. Akhisar’da son yıllarda artan tesisleşme ile 245 zeytin işleme tesisi ve 35 zeytinyağı fabrikasına ulaşılırken, markalaşma ihtiyacı da kendini hissettirmeye başladı. Ülkede zeytin ve zeytinyağında lider olmasına rağmen bilinirlilik konusunda istediği hedefi yakalayamayan Akhisar’ın bu alanda da hak ettiği yere gelmesi için çalışmalarını yürüten Akhisar Ticaret Borsası, özellikle zeytinde az tuzlu ve dayanıklılıkla dünya piyasasına daha farklı bir çıkışın peşinde.
CİHAN

Ekleme Tarihi
17.10.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Türkiye, zeytin ve zeytinyagı üretiminde ikinciliğe koşuyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız