Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

PİRİNÇ ÜRETİMİNDE TEKNOLOJİ ÇAĞI -ÇELTİK ÜRETİCİSİ ÇELTİKTEN KAZANDIĞINI, YİNE ÇELTİK TEKNOLOJİSİNE YATIRDI -NKÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ. DR. GAYTANCIOĞLU: -''ÇELTİK ÜRETİMİNDE, DÜNYANIN EN MODERN TARIM TEKNİKLERİNİ KULLANARAK MEKANİZASYONU YÜKSEK DÜZEYLERE ÇIKARTAN VE NİTELİKLİ TOHUM KULLANAN, EĞİTİMLİ VE BİLGİLİ ÇİFTÇİLERE SAHİBİZ'' 

 

TEKİRDAĞ (A.A) - Yavuz Karaduman - Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Türkiye'nin çeltik üretiminde, dünyanın en modern tarım tekniklerini kullanan üreticilere sahip olduğunu bildirdi.
 
     Doç. Dr. Gaytancıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2000 yılından sonra pirinç üretimini ve tüketimini arttıran bir ülke durumuna geldiğini söyledi.
     Türkiye'de, pirinç üretiminin artmasında tarımsal araştırmalar ve çiftçilerin bilinçlenmesinin önemli faktör oluşturduğunu ifade eden Doç. Dr. Gaytancıoğlu, şunları kaydetti:
     ''Türkiye'de, pirinç üretiminin artmasındaki en önemli etken, 1990'lı yılların sonuna doğru ortaya çıkan Osmancık çeşidinin Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü uzmanlarınca geliştirilmesi ve çiftçinin de buna katkı sağlaması. Üreticimiz, belkide dünyanın en bilinçli çiftçileri. Çeltik üretiminde dünyanın en modern tarım tekniklerini kullanarak mekanizasyonu yüksek düzeylere çıkartan ve nitelikli tohum kullanan, eğitimli ve bilgili çiftçilere sahibiz. Bu çiftçilerimiz, çeltikten kazandıkları parayı yine çeltiğe yatırdı ve ekim alanlarını arttırarak verimliliği yükseltti.''
    
     -''Yeni çeltik alanlarına ihtiyaç var''-
    
     Doç. Dr. Gaytancıoğlu, Türkiye'nin, üretimde modernizasyonun yakalanmasına rağmen, yurt içi talebin karşılanmaması nedeniyle pirinç ithalatının olduğunu bildirdi.
     Yeni çeltik alanların ihtiyaç olduğuna değinen Doç. Dr. Gaytancıoğlu, şöyle devam etti:
     ''Türkiye'de yeni çeltik alanlarına ihtiyacımız var. Trakya Bölgesi'nde Hamzadere ve Çakmak Barajı'nın devreye girmesiyle yaklaşık 300 bin dekarlık alan da devreye girecek. Güneydoğu Marmara'da Manyas Barajı'nın açılması yine aynı şekilde yeni çeltik alanı oluşturdu. Aslında en büyük potansiyel olan Güneydoğu Anadolu'da Şanlıurfa ve Akçakaya bölgesindeki tarım alanlarında çeltik tarımı uygulanabilir.
    
Türkiye'de, pirinç ithalatını zorunlu kılan bir temel faktör daha var, o da yapısal sorunlar ve bu yapısal sorunların bir türlü önüne geçemiyoruz. Kullanılan akaryakıt, elektrik, ilaç ve gübre çok pahalı. Bu yüzden üreticimiz ithal pirinçle rekabet edemiyor. Yapılan araştırmaya göre, Türkiye'de üretilen pirinç Amerika'da üretilen pirinçten iki kat daha fazla maliyetle üretiliyor. Bunun nedeni ise, çeltik üretiminde akaryakıta ve elektriğe bağlı teknoloji kullanıldığından maliyetlerimiz son derece artıyor.''
     Doç. Dr. Gaytancıoğlu, Türkiye'deki çeltik fabrikalarının yılda 3 milyon ton çeltik işleme kapasitesi olduğunu anımsatarak, üretimin ülke genelinde 800 bin ton olduğunu bildirdi.
    
     -Çeltiği pirince dönüştüren yerli teknoloji-

    
     Türkiye'de, çeltik fabrikalarında kullanılan makinelerin yerli imalatını yapan Yaşar Makina Sanayi ve Ticaret Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Polatcan da, ülkede çeltik işlemede çağ atlandığını ifade etti.
     Polatcan, Türkiye'de gelişen teknolojiyle birlikte çeltiğin, pirince dönüşme sürecinin el değmeden, yerli teknolojiyle gerçekleştirildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
     ''Çeltik işleme tesislerinde aralarında çeltiğin kurutulduğu makine de olmak üzere 23 farklı makine kullanılıyor. Bunları kısaca anlatmak gerekirse, ilk olarak işlenecek çeltiğin analizi yapılır. Yani 100 ton çeltiğin çeşitli bölgelerinden 100 gram çeltik örneği alınır ve randıman makinesi dediğimiz mini çeltik fabrikasında işlenir. Burada, 100 gram çeltikten elde edilen ürün ile o çeltiğin kalitesi ve fiyatı belirlenir.
     Daha sonra, kamyon veya traktörlerle getirilen çeltik, havuza dökülür ve buradan taşıyıcı bantlar ile çeltik eleğine taşınır. Burada çeltiğin sapı, tozu, ve toprağı ayıklandıktan sonra çeltik taş ayırıcısında taşı ayıklanır. Çeltikler, buradan soyuculara taşınarak kabuklarından ayrılır. Daha sonra pirincin kepeğini, kırığını ve tozu ayrılarak pirinç parlatılır. Son olarak renk ayırıcı dediğimiz makinede farklı renklerde olan pirinç taneleri elenir ve pirinçler hiç el değmeden paketlenir.''
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
19.10.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Pirinç üretiminde teknoloji çağı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız