Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

''ÇİÇEK KENTİ'' YALOVA ''SOS'' VERİYOR -ÇİÇEKÇİLİK SEKTÖRÜNÜN EN ÖNDE GELEN İLLERİNDEN YALOVA'DA, ARSA KİRA FİYATLARININ ARTMASI, ÜRETİCİLERİN ÜRETİMLERİNİ BAŞKA İLLERE KAYDIRMASINA NEDEN OLUYOR -SAKSILI SÜS BİTKİLERİ ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ BAŞKANI OKUL: -''YAKLAŞIK 15 YIL ÖNCESİNE KADAR SÜS BİTKİSİNDE YALOVA TEKTİ. ŞİMDİLERDE İSE ÜRETİCİLERİ YALOVA'DA TUTMAK ZORLAŞTI'' -''SÜS BİTKİLERİ İHTİSAS OSB PROJESİ'NİN TAMAMLANMASI İÇİN 6 MİLYON LİRAYA İHTİYACIMIZ VAR'' 

 

YALOVA (A.A) - Nedim Güler - Çiçekçilik sektörünün en önde gelen illerinden Yalova'da, arsa kira fiyatlarının artması, üreticilerin üretimlerini başka illere kaydırmasına neden oluyor.
 
     Saksılı Süs Bitkileri Üreticileri Derneği Başkanı Abdullah Okul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiçekçilik sektörünün Yalova'da iyi durumda olmadığını söyledi.
 
     Yalova'da kayıtlı veya kayıtsız 2 binin üzerinde kişinin süs bitkisi üretimiyle uğraştığını ifade eden Okul, üreticide net sayıya ulaşılmadığını anlattı.
     Kentte esnaf, ticaret ve ziraat odasına üye üreticiler bulunduğunu dile getiren Okul, ''Bazılarının hiç kaydı yok. Bir de merdiven altı üretim var. Asıl sorun bize bir tanım bulunamaması'' dedi.
     Farklı odalara üye üreticilerin benzer yerlere süs bitkisi sattığını vurgulayan Okul, ''Kaç üretici olduğunu ne ben biliyorum, ne de Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü. Ciddi anlamda 80-90 firma var. Bunların 15'i ihracat yapıyor. Türkiye'deki önemli yapı marketlerin tedarikçileri de yine Yalova'dan'' diye konuştu.
     Yalova'da sektörün adeta ''SOS'' verdiğini öne süren Okul, şöyle devam etti:
     ''Dışarıdan parayı Yalova'ya getirip de burada harcayan başka bir sektör yok. Süs bitkileri üreticilerinin hepsi Yalova'da çalışıp, ürettiği malı dışarıya satıyor. Dışarıdaki parayı Yalova'ya getiriyor. Bu parayı Yalova'ya harcıyor. Birçok firma, buradaki işini küçültüyor ya da üretimlerini başka illere kaydırıyor.
 
Yalova dışında yol haritası iyi. Yalova'da bu gidişle 10 yıl içinde sektör kaybolur, kent bu işi kaybeder. Yaklaşık 15 yıl öncesine kadar süs bitkisinde Yalova tekti. Şimdilerde ise üreticileri Yalova'da tutmak zorlaştı.''
     Okul, firmaların Bursa, Sakarya, İzmir ve Adana gibi illerle ilçelerine gitmeye başladığına dikkati çekerek, ''Biz yerimizde de durmuyoruz, geri gidiyoruz. Yalova'nın ismi var'' ifadesini kullandı.
    
     -Kiralar arttı, OSB gecikmemeli-
    
     Körfez Köprüsü Projesi ve tersanelerle birlikte sektörün arsa ve özellikle toprak bulamadığını ifade eden Okul, şunları kaydetti:
     ''Daha önce bir lira verdiğim yere şimdi üç lira vermek zorundayım. Mal sahibi ya arazisini satıyor ya da yüksek fiyatla kiraya veriyor. Zaten buradaki üreticilerin yüzde 80'i kirada. Yalova'nın toprakları da çok sınırlı. Sınırlı toprakların büyük bir bölümü de sanayiye gidiyor. Bu şartlar altında üreticiyi Yalova'da tutmak çok zor. Süs Bitkileri İhtisas OSB Projesi, 10 yıldır tamamlanamıyor. Kamulaştırmanın yüzde 60'ı tamamlanmış durumda. Yüzde 40'ı için 6 milyon liraya ihtiyacımız var. Bize bunun sözü verildi ama halen bekliyoruz. Bir an önce kamulaştırmaları bitirip parselizasyonları yapacağız. Bu şekilde parselleri satıp krediyi geri ödeyeceğiz. Ama kamulaştırma bitmeden parsel satamayız.''
 
 

Ekleme Tarihi
19.10.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Çiçek Kenti'' Yalova ''SOS'' veriyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız