Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

'Beyaz Altın Para Kazandırmadı'

Adana Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, 'beyaz altın' olarak bilinen pamuğun bu yıl ekim alanlarının artmasına rağmen tekstil sanayicilerinin baskısı yüzünden üreticiye para kazandırmadığını, yağmurların başlamasıyla hasadı süren pamukta kalite kaybının fiyatları daha da aşağıya çektiğini söyledi. 
 
Türkiye'de gümrük vergisi uygulanmayan tek ürünün pamuk olduğunu söyleyen Girmen, bunun üretici üzerinde baskı yarattığını savundu. Adana'da bu yıl pamuk ekim alanlarının 44 bin hektardan 63 bin hektara çıktığını ancak buna rağmen üreticinin istediğini bulamadığını belirten Girmen, " Çukurova kütlü pamuğunun kilosu 1.35 lira iken uluslararası borsalarda aynı kalitede pamuğun fiyatı 1.70 liradan işlem görüyor. Bunun sebebi, tekstil sanayicisinin pamuğun fiyatını baskı altında tutmaya çalışması. Ayrıca 3 yıldır pamuğa verilen destekleme primi güncellenmiyor. Akaryakıt fiyatları devamlı artıyor. Böyle olunca üretici para kazanamıyor. Ticaret borsaları, tüccar ve sanayicinin hakkını koruduğu kadar üreticinin de haklarını ve milli ekonominin gidişatını da korumak zorundadır. Borsada işlem gören tarım ürünüdür. Onu yetiştiren de çiftçidir. Dolayısıyla ticaret borsası, üreticinin de haklarını savunmak zorundadır" dedi. 
 
Çiftçi para kazanamazsa başka ürüne yönelebileceğini, ancak pamuk sanayisinin kullanacağı başka alternatif ürün olmadığını söyleyen Süleyman Girmen şöyle konuştu: 
 
Türkiye, terörden sonra en büyük sorunu olan cari açığı kapatmak istiyorsa, üreticisini desteklenmesi gerekiyor. Pamuğun fiyatı düşük tutuluyor, yurt dışından daha pahalı pamuk ithal ediliyor. Bu yıl üretici, beyaz altından para kazanamadı. Bununla birlikte başlayan yağmur, pamuk üreticisini zora soktu. Yağmur yiyen pamuk, kalite ve fiyat kaybına uğradı. Tekstil sanayicisi, çiftçiye destek vermelidir. Çünkü çiftinin pamuk yerine ekeceği alternatif ürünleri vardır. Çiftçi para kazanamazsa başka ürüne yönelebilir. Ancak pamuk sanayisinin kullanacağı başka alternatif ürün yoktur." 
 
Türkiye'de ekim alanlarının artmasına rağmen pamuk ithalatının devam etmek zorunda olduğunu belirten Girmen sözlerine şöyle devam etti: 
 
"Beyaz altının ekim alanı bu yıl tahmin edildiği gibi artış gösterdi. Adana gibi Türkiye genelinde de arttı. Pamuk ekimi Türkiye genelinde yüzde 30 artarken, Adana'da yüzde 35'lere çıktı. Bu yıl Adana'da 320 bin ton kütlü pamuk rekoltesi bekleniyor. Türkiye de ise yüzde 30 artışla 410 bin hektara ulaşan pamuk ekim alanından 600 bin ton lif pamuk rekoltesi bekleniyor. Bu da yaklaşık 2.7 milyon balyaya karşılık geliyor.
 
Türkiye'nin 1 yıllık pamuk tüketimi yaklaşık 5.6 milyon balya diyebiliriz. Bizim üretemediğimiz 2.9 milyon balya pamuk yurt dışından ithal ediliyor. Yerli üreticiyi destekleyip bu pamuğu ürettirin. Üreticinin elinden ucuz pamuk alarak, cari açığı kapatamazsınız. Üretici çok fazla bir şey istemiyor. Sadece dünya pamuk piyasasındaki rakamları istiyor. Pamuğu bu ülkede yetiştiremezseniz, dünya borsalarında çok yüksek fiyatlara almak zorunda kalacaksınız."
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
20.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Pamuk Üreticileri Para Kazanamıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız