Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Türkiye 

Türkiye'de Kesimlerin Yüzde 60'ı Kayıt Dışı

Uludağ Üniversitesi'nde düzenlenen panele katılan İngiltere ve ABD'deki üniversitelerde danışman veteriner hekimlik yapan Prof.Dr. Haluk Anıl, Türkiye'nin canlı hayvan ithalatı, taşınması ve kesiminde birçok sorunu bulunduğunu söyledi. Prof.Dr. Anıl, kesimlerin de yüzde 60'ından fazlasının kayıt dışı olduğunu söyledi. 
 
Avrupa Birliği 7'nci Çerçeve Programı kapsamında gerçekleştirilen ve Türkiye'deki ev sahipliğini Atatürk Üniversitesi'nin gerçekleştirdiği, kısa adı AWARE olan, Hayvan Refahı Uygulama, Eğitim ve Araştırmalarının Geliştirilmesi'ni amaçlayan proje, Uludağ Üniversitesi'de yapıldı. Panelden konuşan, İngiltere ve Amerika'da Cardiff Üniversitesi'nde danışman veteriner hekimlik yapan Prof. Dr. Haluk Anıl, Türkiye ve dünyada helal kesim konusunda birçok tartışma yaşandığını belirterek, Avrupa'da artan Müslüman nüfus nedeniyle, helal kesimin öneminin arttığını söyledi. Helal etin büyük bir pazar oluşturduğunu belirten Prof.Dr. Anıl, Brezilya, Yeni Zelanda, Avustralya gibi ülkelerden Ortadoğu'ya ve Müslüman ülkelere et ihraç edildiğini söyledi. İngiltere'de 1 ile 2 milyon sterlinlik bir helal et pazarı oluştuğunu ifade eden Prof.Dr. Anıl, helal kesim koşullarının belirlenmesi için çalışmalar yürütüldüğünü belirtti. 
 
HAYVAN REFAHINDA SORUNLARIMIZ VAR
 
Prof.Dr. Haluk Anıl, helal kesim sertifikası veren kurumların çoğunun yetkili olmadan bu işi yaptığına dikkat çekti. Kesimin helal olması için hayvanın canlı ve sağlıklı olması, öldürülmeyecek şekilde bayıltıldıktan sonra, besmele çekilerek, kanı akıtılarak kesilmesi gibi şartlar olduğunu anlatan Prof.Dr. Anıl, hayvanın bayıltılması konusunda hala birçok tartışmanın devam ettiğini kaydetti. 
 
Hayvanın sağlıklı bir ortamda taşınmasının ve kesilmesinin, etin kalitesini belirlediğini ifade eden Prof. Dr. Haluk Anıl, " Türkiye'de canlı hayvan ithalatı, taşınması ve kesiminde birçok sorun yaşanıyor. Türkiye'deki kesimlerde kayıt dışı oranı çok fazla. Yüzde 60'ın üzerinde kayıt dışı kesim gerçekleştiriliyor. Araştırmalara göre, Türkiye'de yükleme sırasında rampa kullanılmaması, araçların açık olması, küçük olması, dizaynı, aracın 3 ile 30 derece sıcaklık koşullarına uymaması, hayvanlara yolculuk boyunca düzenli su ve yem verilmemesi gibi sorunlar tespit edilmiş. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı bu konu ile ilgili çalışmalara başladı. Avrupa'daki standartlara uygun olarak 2013 yılından itibaren üretici, taşıyıcı ve kesim yapanlar zorunlu olarak eğitimli olacak" dedi. 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
20.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Türkiye'de Kesimlerin Yüzde 60'ı Kayıt Dışı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız