Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Mısır’da seçim yarışı ‘ucuz et kampanyası’ ile başladı mısır bayrağı 

Mısır’da seçim yarışı ‘ucuz et kampanyası’ ile başladı

Mısır’daki parlamento seçimlerinin ilk ayağına kısa bir süre kala, partiler oy almak için ilginç yollara başvuruyor. Ülkenin en güçlü partisi olarak öne çıkan Müslüman Kardeşler hareketinin kurduğu Hürriyet ve Adalet Partisi’nin orduya ait ucuz etleri halka satarak taraftar toplamaya çalıştığı öne sürülüyor. 
 
Harekete sert muhalefetiyle bilinen ülkenin önde gelen bağımsız gazetelerinden Masri el Yom partinin özellikle fakir semtlerde kurduğu stantlarda ucuz et sattığını iddia ediyor. 
 
Mısır ordusu turizmden benzin istasyonlarına, hayvancılıktan tarıma pek çok alanda faaliyet gösteren şirketlere sahip. Ticaretin yüzde 15-30’unu elinde bulundurduğu öne sürülen ordu, seçimler öncesi İslami ağırlıklı partilerle yakın ilişki içinde olmakla da suçlanıyor. Ancak uzmanlar ordunun mevcut yapısının İslami partilere yakınlık göstermesinin ideolojik olmaktan çok günün şartları ışığında olduğunu belirtiyor. 
 
Kasım ayı sonunda yapılacak olan Halk Meclisi seçimlerinin ilk turu için öncesi aday gösterme süresi 22 Ekim’de sona eriyor. Ancak başta Hürriyet ve Adalet Partisi olmak üzere ülkenin önde gelen hiçbir partisi şu ana kadar aday listelerini Yüksek Seçim Komisyonu’na teslim etmedi. 
 
Bunda seçimler öncesi oluşturulan seçim ittifaklarının dağılmasının da önemli bir rol oynadığı belirtiliyor. 
Hürriyet ve Adalet Partisi’nin öncülüğünde oluşturulan Demokrasi Bloku, aday kotaları konusunda yaşanan anlaşmazlıklardan dolayı dağılmanın eşiğine geldi. Bloku önce ülkenin en köklü partisi olan liberal Wafd Partisi terk ederken, ardından da Selefilerin ağırlıklı olduğu İslami eksenli partiler ayrılarak ayrı bir blok oluşturmuştu. 
 
Ancak Selefi grupların liderliğinde oluşturulan blokun yanına daha ılımlı partileri alma girişimleri ise başarısızlıkla sonuçlandı. 
Üçüncü bir blok olan ve daha çok liberal ve sol partilerden oluşan Mısır Bloku’nun ise ağırlıklı olarak yeni kurulan partileri bünyesinde bulundurmasından dolayı halk tarafından fazla bilinmedikleri ve bundan dolayı da seçimden bir başarı elde edemeyecekleri ifade ediliyor. 
 
Demokrasi Bloku’ndan ayrılan Wafd, El Gad, Karama gibi köklü partilerin ise seçimlere yalnız girebilecekleri belirtiliyor. 
Mısırlılar, Halk ve Şura meclisleri için mart ayına kadar 6 kez sandık başına gidecek. Seçimlerin parçalı olarak yapılmasında seçim alt yapısının yetersiz olması ve güvenlik endişesi ağırlıklı rol oynuyor. 
 
Yapılan yeni değişiklikle parlamenterlerin üçte ikisi parti listelerinden, üçte biri ise bağımsız olarak seçimlerde yarışacak olan isimlerden seçilecek. Partiler, özellikle üçte birlik kısmın Mübarek rejimi kalıntılarını parlamentoya taşımak için ayrıldığını öne sürüyor. 
 
Parlamento seçimlerinin bitmesinden sonra ise yeni anayasa çalışmaları ve ardından da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması planlanıyor. Ancak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin önümüzdeki yılsonunda ya da 2013’e sarkabileceği de belirtiliyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
21.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Mısır’da seçim yarışı ‘ucuz et kampanyası’ ile başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız