Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Elbistan'da Hayvan Borsası'ndan 'kurban Bayramı'na Özel Hizmet

Elbistan Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, yaklaşan KurbanBayramı nedeniyle bir dizi tedbir aldı. 
  
Elbistan Belediyesi Sorumlu Veteriner Hekimi Fatih Erbilen, Hayvan Borsasında kurbanlık satışları nedeniyle üzerlerine düşen hizmeti en verimli şekilde sunacaklarını kaydederek, kamuoyunu bilgilendirdi. 
 
Erbilen, şunları söyledi: 
 
"Satış sırasında çevre kirliliği ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek, hayvanların atık ve artıklarının ortadan kaldırılmasını sağlamak için tek kurban satış noktası olarak Elbistan Belediyesi Hayvan Borsası belirlenmiştir. Çünkü hayvanlardan hastalık bulaşma riski bayramlarda yüzde 30 oranında artmaktadır. Elbistan Belediyesi olarak vatandaşlarımızın daha rahat bir ortamda kurbanlık hayvanlarını almaları için borsamız, 31 Ekim, 1-2-3-4-5-6 Kasım 2011 tarihleri arasında açık olacak. Hayvan borsamız Avrupa Birliği normlarında Tarım Bakanlığından ruhsatlı, ülkemizde sayılı, bölgemizde tektir. Borsamız bin 500 büyükbaş, bin küçükbaş hayvan pazarlama ve teşhir alanına sahiptir. İdari binası, hayvan sahiplerinin ve vatandaşlarımızın rahat bir ortamda sıcak çayını içerek alış veriş yapabilecekleri kafeteryası ile halkımıza hizmet edecektir. Borsamızda, iki veteriner hekim görev yapacak ve hayvan alım satımında sağlık açısından ve gebelik açısından tereddüdü olan halkımıza hizmet edeceğiz." 
Erbilen, kurban alacak vatandaşları uyararak, şöyle konuştu: 
 
"Kurbanlık hayvan alırken vatandaşlarımızın dikkat etmesi gerekir. İlçeler arası nakillerde veteriner sağlık raporu, ilçe içerisindeki nakillerde menşe şahadetnamesi bulunmayan hayvanlar satın alınmamalıdır. Sığır türü hayvanların kesinlikle kulak küpe numaraları olmalıdır (kulak Küpeli hayvan sağlıklı, aşısı yapılmış hayvan demektir.) Çok zayıf olan hayvanlar alınmamalıdır. Gebe olan hayvan alınmamalı, dişi hayvanlar veteriner hekim tarafından kontrol ettirilip öyle alınmalıdır. Yeni doğum yapmış hayvan alınmamalıdır. Yüksek ateşi olan, çok genç, etleri olgunlaşmamış, tüyleri karışık ve mat olan, bakışları ve dış görünüşü cansız, pis kokulu ishali ve burun akıntısı olan, çevreye aşırı tepkili veya çok duyarsız hayvanlar da kurbanlık olarak alınmamalıdır. Büyükbaş hayvanın kurban olabilmesi için süt dişlerinin değişmiş olması gerekir. Koyun ve keçilerde ise, bir yaşını doldurması veya annesinin boyunda olması gerekir. Kurban edilecek hayvanın sağlıklı, azaları tam ve besili olması gerekir. Kötürüm derecesinde hasta, zayıf, düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzları kırık, dili-kuyruğu-kulakları-memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük olan hayvan, kurbanlık olarak değerlendirilemez." 
 
Hayvan Borsası'nda fiyatlar ise, şu şekilde; Canlı büyükbaş hayvanın kilogramı 10 TL, canlı küçükbaş hayvanın kilogramı 8 ile 12 TL arasında değişiyor. 
 
Sivas, Kayseri, Kırşehir, Hatay, Ankara, Adıyaman, Malatya, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Kahramanmaraş (merkez), Van, Mardin gibi illerden gelen kurbanlıklar ve yerli kurbanlıkların Elbistan Hayvan Borsası'nda satışa sunulması, hayvan pazarının hemen hemen tam kapasite çalışmasına neden oldu. 
 
Kurban bayramına sayılı günler kala pazarlıkların sıkılaştığı hayvan pazarında, Esat Polat'a ait canlı 650-700 kilogram gelen büyükbaş kurbanlık, 5 bin 850 TL'ye alıcı buldu. 7 bin TL'ye kadar çıkan büyükbaş kurbanlıklar ise, vatandaşların ilgi odağı oldu. 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
25.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Elbistan'da Hayvan Borsası'ndan 'kurban Bayramı'na Özel Hizmet




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız