Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Ege 

Ege'nin En Büyük Hayvan Pazarında Pazarlıklar Kızıştı

Durmuş Genç - Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte Muğla'nın Bayır beldesinde bulunan, Ege Bölgesinin en büyük hayvan pazarında yoğun günler yaşanmaya başlandı, pazarlıklar kızıştı. 
 
1980'li yıllardan bu tarafa geleneksel olarak kurulan ve 2003 yılından itibaren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ruhsatlandırılan Bayır Canlı Hayvan Pazarı'nda, kurban bayramının yaklaşmasıyla birlikte büyük hareketlilik yaşanıyor. 
 
Bayır Belediyesi tarafından işletilen hayvan pazarında, üreticilerin getirdikleri küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar satışa sunulmaya başlandı. Kulak küpelerindeki numaralarla tek tek bilgisayara kayıt olan hayvanlar, daha sonra satış alanındaki padoklara yerleştiriliyor. Padoklarda yer kalmadığı için ayaklarından bağlanan ve beton zeminde yatan koyun, kuzu ve koçlar gün boyunca yeni sahiplerini bekliyor. 
 
Bayır Belediye Başkanı Cumhur Çoban, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, Bayır Hayvan Pazarı'nın bakanlık tarafından ruhsatlandırılmış tek hayvan pazarı olması sebebi ile ülkenin bir çok ilinden gelen canlı hayvan tüccarlarının tercihi olduğunu söyledi. 
 
Çoban, "Ege'deki en büyük hayvan pazarı Bayır beldesi'nde kuruluyor. Bu nedenle çalışmalarımızı büyük titizlikle yürütüyoruz. Pazarımızda 2 bin büyük, 2 bin küçükbaş, 200 tek tırnaklı hayvan satışa çıkıyor. Satıcı ile alıcı arasında büyük pazarlıklar sonucu el değiştiren kurbanlıklar buradan yeni bir yolculuğa çıkıyor" dedi. 
 
-"Üretici, alıcı ve tüccarların buluşma noktası" - 
 
Hayvan pazarının marka haline gelerek canlılığını koruduğunu ifade eden Çoban, pazara özellikle Erzurum, Konya, Kırıkkale, Afyon, Isparta, Burdur, Denizli, İzmir, Aydın illerinden çok sayıda alıcı geldiğini kaydetti. 
 
Yaklaşık 20 dönüm araziye kurulu hayvan pazarında ciddi iyileştirmeler yaptıklarını anlatan Çoban, şöyle devam etti: 
"Muğla ve köylerinden gelen hayvanlar sağlıklı olduğunu belgeleyen belediye ve köy muhtarlıklarından alınmış 'menşe-i şahadetnameleri' ile getiriliyor. Diğer ilçe ve çevre illerden gelen hayvanlar ise Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlüklerinden alınan hayvan sağlık raporlarıyla pazara geliyor. Hayvanlar pazara giriş esnasında belediye personelimiz ve sorumlu veteriner hekim tarafından belgeleri ve sağlık durumları teker teker kontrol edilip dezenfekte havuzundan geçirilerek pazara girişi sağlanıyor." 
 
Pazara gelen hayvanların daha sonra kapalı ahır ve açık alanlara alınıp yemlenerek satışa sunulduğunu ifade eden Çoban, hayvan sahiplerinin ise tüm ihtiyaçlarını pazar içerisinde bulunan tesislerde karşılayabildiğini belirtti. 
 
-"Fiyatlar düştü"- 
 
Pazardaki hayvan üreticileri fiyatların geçen yıla oranla düştüğünü kaydederken, alıcılar ise hayvanların pahalı olmasından dert yandı. Pazarda hayvanları ile birlikte vakit geçiren üreticiler, fiyatların geçen yıla göre düşmesine rağmen kurban satışlarından memnun olduklarını dile getirdi. 
 
Erzurum'un Horasan ilçesinden gelen üretici Burhan Alas, yaklaşık 5 yıldır Kurban Bayramı öncesi Bayır Hayvan Pazarı'na satış için hayvanlarını getirdiğini belirterek, "Hayvan yetiştirme maliyetlerinin artmasına karşın fiyatlar geçen yıla göre düştü. Hayvanları satışa çıkarmadan önce uzun süre emek veriyoruz ve çok iyi besliyoruz. Hayvanları değerinin altında satamayız. 5 gün önce hayvanları getirdik. Kurban Bayramına kadar kalacağım. 140 tane küçük baş hayvan getirdim. Satışlardan memnunuz böyle devam ederse bayramdan önce bütün hayvanları satarız" diye konuştu. 
 
-Güreş kaybeden boğalar da hayvan pazarında- 
 
Yaklaşık 40 yıldır besicilik yaptığını söyleyen Üzeyir Avcı ise, Bayır beldesinin bölgedeki en önemli boğa güreşleri festivalleriyle de tanındığını anlattı. 
 
Çok küçük yaşlarda başladığı hayvancılığı bu zamana kadar sürdürdüğünü ifade eden Avcı, "Boğa güreşleri ile boğalara eziyet değil ömür veriyoruz. Normalde bir hayvan 2-3 yıl sonra kesilir ama biz bunları güreşlere hazırladığımız için 12 yıl daha yaşatıyoruz. Biz hiç bir zaman boğalara eziyet etmiyoruz" dedi. 
 
"Reis" ismini verdiği bir tonluk boğasıyla pazarı gezen Avcı, boğasının bu yıl katıldığı 6 boğa güreşinden 5'ini kazandığını söyledi. Bir tonluk bir boğanın yaklaşık 8 bin liradan satışa sunulduğu bilgisini veren Avcı, kendi boğasını satmayı düşünmediğini kaydetti. 
Bu arada, Bayır Hayvan Pazarında bu yıl bir çok boğa güreşine katılarak mağlup olan boğaların, güreşleri kaybettikleri için sahipleri tarafından satılması dikkati çekti. 
 
Kurbanlık danalar en düşük 6 bin liradan satışa çıkarken, koçlar ise 600 liradan alıcı bekliyor.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
31.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Ege'nin En Büyük Hayvan Pazarında Pazarlıklar Kızıştı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız