Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
patates tarlası 

Van Depremi Ahlat Çiftçisini Vurdu

Van'da yaşanan deprem, Bitlis'in Ahlat ilçesindeki çiftçiyi olumsuz etkiledi.
 
Pazar sorunu yaşayan çiftçinin ürettiği patatesin, tarlada kaldığı bildirildi. 
 
Ahlat Kaymakamı Osman Dölek ve Ahlat Ziraat Odası Başkanı Necat Demirden, deprem nedeniyle pazar sorunu yaşayan patates çiftçisinin sorunlarını tespit etmek amacıyla patates tarlalarını gezdi. 
 
Patates tarlalarında üreticilerin sorunlarını dinleyen Kaymakam Dölek, gazetecilere yaptığı açıklamada, çiftçinin sorunlarını ilgili bakanlıklara ve devlet büyüklerine iletip çözüm arayışı içinde olacaklarını söyledi. 
 
Van ve Erciş'te meydana gelen depremden dolayı patates satışlarının durduğunu ve çiftçinin pazar bulmakta zorlandığını belirten Dölek, şöyle konuştu: 
 
"Bu yıl 35 bin dekar alanda, 130 bin ton civarında patates hasadı bekliyoruz. Bu yıl kışın erken gelmesinden dolayı, hasatta biraz sıkıntı var. Çiftçimiz hummalı bir şekilde çalışıyor. Kar erken yağarsa, çiftçi hasat yapamayacak, don olayı olacak. Bu olumsuz şartlar, çiftçimizi ciddi anlamda etkileyecek gibi gözüküyor. Yalnız bu sene çiftçiyi en fazla etken, Van depremi oldu. Van ve Erciş'te meydana gelen üzücü depremden dolayı, şu an satışlar durmuş durumda. Ahlat'ta üretilen patatesin pazarlaması daha çok Van ve ilçelerine oluyor. Deprem dolayısıyla buralara sevkıyat durmuş durumda. Bu da çiftçimizi olumsuz etkiliyor ve çiftçimizin kredi borçlarını ödeyememe riski var. Bu konuda çiftçinin bizden borçların ertelenmesi talebi var. Biz de bu talepleri dinledik. Zaten tarlaları gezme amacımız da buydu. Çiftçimizin sorunlarını yerinde tespit ettik. Bu sorunları ilgili bakanlıklar ve devlet büyüklerine ileteceğiz. İnşallah çiftçilerimizin sorunlarını halletmeye çalışacağız." 
 
Ahlat Ziraat Odası Başkanı Necat Demirden ise, bu yıl patatesin gerek verim ve gerekse kalite olarak çok güzel olduğunu, ancak Van ve Erciş'te yaşanan depremin çiftçiyi olumsuz etkilediğini dile getirdi. 
 
Demirden, şunları ifade etti: 
 
"Van depremi bizi de olumsuz etkiledi. Patatesin pazarlanmasında büyük sıkıntımız var. Ahlat'ta üretilen patatesin yüzde 60'ını Van ve ilçelerine pazarlıyorduk. Deprem nedeniyle satış yapamıyoruz. Vatandaşın kredi borçlarının taksit ödeme tarihleri geliyor.
 
Ürününü satamayan çiftçi, kredi borcunu da ödeyemeyecek durumda. Çiftçinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifine olan borçlarının bir yıl süreyle ertelenmesini acilen istiyoruz. Bu yönde bir karar çiftçimize rahat bir nefes aldıracaktır." 
 
Patates üreticilerinden Necmettin Bitim ise, hasadını yaptığı patatesleri satamadığı için depolara stokladığını söyledi. 
 
Patatesi satamadığı için kredi borçlarını ödeyemediğini belirten Bitim, "Bu yıl 120 dönüm patates ektim. 120 dönümün 70 dönümünü söktüm daha 50 dönümü olduğu gibi duruyor. Depoları ve hayvan ahırlarını patatesle doldurduk. Van depremi de olunca ürün tarlalarda kaldı. Devlet bize el uzatsın. Van depremi bizim acımızdır, ancak patatesin tarlalarda kalması da bir depremdir. Tarım Kredi Kooperatifi'nden gübre almışız, Ziraat Bankası'ndan kredi almışız bunları ödeyemiyoruz. Borçlarımızın ertelenmesini istiyoruz" diye konuştu. 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
03.11.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Van Depremi Ahlat Çiftçisini Vurdu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız