Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 

 
SERADA DOMATES HASADI BAŞLADI
 
MERSİN'İN SİLİFKE İLÇESİNDE HASADINA BAŞLANAN DOMATES HALDE ÜRETİCİDEN KİLOSU 1 TL'DEN ALINIYOR

SİLİFKE (A.A) - Mersin'in Silifke ilçesinde serada hasadına başlanan domates, halde üreticiden kilosu 1 TL'den alınıyor.
 
     Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Yusuf Gün, yaptığı yazılı açıklamada, ilçe genelinde 14 bin 500 dönümlük arazide domates üretimi yapıldığını ve her yıl 175 bin ton domates hasat edildiğini belirtti.
 
     Domates üretiminin 4 bin dönümlük bölümünün serada olduğunu, kalan kısmının da açık alanda yapıldığını ifade eden Gün, yaklaşık 58 bin ton domatesin başta Rusya olmak üzere Romanya, Macaristan, İran, Irak ve Bulgaristan'a ihraç edileceğini vurguladı.

     Silifke'nin çileğiyle ünlü olmasına rağmen, domates üretiminde de iddialı konuma geldiğini işaret eden Gün, ''Her yıl üretimin üçte birinden fazlasını ihraç ederek, gerek ülke gerekse ilçe ekonomisine 30 milyon liralık döviz girdisi sağlıyoruz'' ifadesini kullandı.
 
     Seradaki domateslerin arılarla döllendiğini, buna bağlı olarak da dolgun, şeklinin düzgün, renginin koyu olduğunu, bu nedenle de üreticilerin hem hormonsuz hem de iri domates ürettiğine dikkati çeken Gün, şunları kaydetti:

     ''İlçedeki domates üretimi ve kalitesi her geçen gün artıyor. Kalitenin artmasında, yapılan eğitim çalışmalarının faydası oldu. Artık çiftçiler gelişigüzel değil, bilinçli üretim yapıyorlar. Yani babadan kalma yöntemleri terk edip, bilimsel verileri dikkate alıyorlar. Bu da üründe verim ve kaliteyi artırıyor.''

     Atayurt Hal Derneği Başkanı Ali Türer de, serada domates hasadının başladığını, hale günlük ortalama 150 ton domates geldiğini belirtti.

     Önümüzdeki günlerde hale günlük ortalama 500 ton civarında domates girişinin beklendiğini vurgulayan Türer, ''Domates halde üreticiden kilosu 1 TL'den alınıyor. Şimdilik Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine gönderiliyor. İhracat ise önümüzdeki günlerde başlayacak. Fiyatların iyi olması ise üreticimizin yüzünü güldürüyor'' dedi.

Ekleme Tarihi
12.11.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Serada domates hasadı başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız