Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Of'ta, hayvancılığı geliştirmek için 50 aileye 500 koyun dağıtıldı
 
 
 
Trabzon’un Of ilçesinde, küçükbaş hayvancılığı geliştirmek ve yöre halkına ekonomik katkı sağlamak için 50 aileye 500 koyun dağıtıldı. Of Kaymakamlığı tarafından gerçekleştirilen projeyle aynı zamanda bölgeye has bir ırk olan ve sayısı gittikçe azalan “Of koyunu” ırkının çoğaltılması hedefleniyor. 
 
İlçe Tarım Müdürlüğü ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından 50 aileye verilen 500 koyunun maliyetinin geri ödemesi ise faizsiz olarak 8 yılda yapılacak ve ilk ödeme 2014 yılında yapılacak.
 
Of Kaymakamı Tuncay Sonel, Of koyununun bölgede bir ırk türü olduğunu belirterek, “Of koyunu ırkının geliştirilmesi ve yöre insanının ekonomisine katkı sağlaması amacıyla, İlçe Tarım Müdürlüğü ve vakfımız bünyesinde bir proje yapmıştık. Bu projemiz, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından onaylandı. Toplam maliyeti 500 bin TL olan proje ile yaylalardan, gebe olan 500 adet Of koyunu aldık. Hatta bir kaç tanesi dün itibariyle yavruladı. Bizim amacımız, Of koyunu ırkının bu yörede geliştirilmesi, küçükbaş hayvancılığın ve yöre halkının desteklenmesi ve marka olan Of koyununun unutulmaması. Hatta kuzulama aşamasında olan koyunlarımızı, oluşabilecek herhangi bir olumsuzluğa karşı bir yıllığına sigortalattık. İnşallah, 500 olan bu koyunların sayısı, bir kaç yıl içerisinde binlerce olacak.” dedi. 
 
Koyun verilen ailelere de seslenen Sonel, “Koyunları önce Allah'a, sonra sizlere emanet ediyorum. Of koyunu ırkı azalmaya başladı, bunu çoğaltmamız gerekiyor. Benim sizden ricam, koyunlarımıza gözünüz gibi bakın.” ifadelerini kullandı. 
 
Hayvancılığın, bu bölgede azalma noktasına geldiğini belirten hak sahipleri, Of Kaymakamlığı’nın bu projesi ile küçükbaş hayvancılığın yeniden canlanacağını söylediler. Şu an 10 tane olan koyunlarının ise beş sene sonra 60-70 tane olacağını belirten hak sahipleri, projenin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ettiler.
 
 
 
OF KOYUNU
 
İl Tarım Müdürlüğü tarafından tescillenmiş olan ve Of Kaymakamlığı tarafından patent işlemleri için müracaatı yapılan Of Koyunu, lokal bir ırk olup, diğer koyunlardan farklı olarak bir kaburgası fazla ve daha uzun.
 
Kuyrukları kamçı şeklinde olan Of Koyununun yün verimi 6.5 kilogram civarında, ikiz doğum oranı ise yüzde 50 civarında.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
14.11.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Of'ta, hayvancılığı geliştirmek için 50 aileye 500 koyun dağıtıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız