Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Plazaların yerini tarlalar aldı, bankacılar huzuru organik tarımda buldu 

Plazaların yerini tarlalar aldı, bankacılar huzuru organik tarımda buldu

Finansın rutinliğinden sıkılıp bankacı arkadaşlarıyla Prunus'u kuran Tayfun Erpek, 'Tarladan Eve' manav zinciriyle organik sebze-meyve satıyor. Tarımın finanstan daha yorucu ama daha zevkli olduğunu vurgulayan Erpek, artık yatırım yerine organik ürün tüyoları veriyor.
 
Tarım sektörü finans sektörünün rutinliğinden sıkılanların yeni kaçış noktası. Akın Öngör, Burhan Karaçam, Ersin Özince bunun en güzel örnekleri... Sebze meyve yetiştirmeyi hobi olarak yapanların yanı sıra finans sektöründe üst düzey yöneticiyken bütün kariyerini bir kenara bırakıp meslek olarak seçenler de var. 15 yıl bankacılık yapan, daha sonra kendi işini kurma hayali ile Societe General'in operasyonel leasing şirketinin genel müdür vekilliğinde ayrılan Tayfun Erpek de bunlardan birisi. Aralarında bankacıların da olduğu 40 kişi ile 4 yıl önce Prunus Tarım Yatırımları şirketini kuran Erpek, 'Sürekli para alışverişleri, faiz hesapları... Finansın manevi tatmin yönü zayıftır. O yüzden tarıma geçmek isteyen çok oluyor' diye konuşuyor. 
 
TRABZON'UN ESKİ GENEL MÜDÜRÜ
 
2007 yılında Manisa'nın Gördes ilçesinde 50 dekarlık alanda badem ve çilek yetiştiriciliği ile başlayan ortak girişim bugün 500 dekarlık bir alanda organik tarımla devam ediyor. 2.5 milyon lira sermaye ile kurulan Prunus'un ortakları arasında Kentbank müfettiş kökenli Burak Güldal, Turkish Bank Yönetim Kurulu Danışmanı Tuğrul Belli, JP Morgan'da üst düzey yöneticilik yapan Karaca Mestçi gibi isimler de dikkat çekiyor. Tayfun Erpek ile Burak Güldal'ın ortak bir diğer özelliği ise Trabzonspor'un şirketleşmesi ve halka açılmasında görev yapmışlar. Burak Güldal aynı zamanda Trabzonspor'un eski genel müdürü.
 
İstanbul'un 6 noktasındayız
 
BÜYÜKŞEHİRLERDE tüketicilerin organik ürünlere talebinin her geçen gün arttığına işaret eden Erpek, pahalılık, güven ve erişim sorununa çözüm bulmak amacıyla 'Tarladan Eve' adlı organik manav zinciri kurduklarını belirterek şunları söyledi: 'Hasattan 24 saat geçmeden ürünleri direkt mağazalara ulaştırıyoruz. Küçük semt manavları şeklinde yayılmaya çalışıyoruz. İstanbul'un 6 noktasındayız. Kemerburgaz, Nişantaşı, Bebek, Kızıltoprak, Kandilli ve Kozyatağı'nda şubelerimiz var.'
 
Bursa ve İzmir sırada
 
TARLADAN Eve manav zincirini İstanbul'dan sonra Bursa, İzmir ve Bodrum'a da açmayı planladıklarını anlatan Erpek, 'Franchise modeli ile yayılıyoruz. Her semtte o bölgeyi tanıyanlarla yatırıma girişiyoruz. 50 bin TL maliyetimiz var. Bize bir boş dükkan olarak teslim ediyor. İçinin tamamen döşenmesi, kliması, yazar kasasından tezgahına kadar her şey dahil teslim ediyoruz' dedi.
 
Finanstan daha yorucu
 
ERPEK'e 'Bankacılık günleriniz ile kıyaslarsanız hangisi daha yorucu' diye sorduğumuzda, 'Finanstan daha yorucu. Açık arazide çalışmak zor ama çok keyifli ve zevkli. Bir kere toprakla uğraşmanın insanı rahatlatan, terapi yönü var. Finans sektöründe bir rutin yaşıyorsunuz. Daha sonra yıllar içinde hep aynı şeyi yaptığınızı fark ediyorsunuz. Burada ağaç dikiyorsunuz, büyüdüğünü görüyorsunuz. Manevi yanı çok kuvvetli' yanıtını veriyor.
 
Sertifikasız ürün almayın
 
ERPEK, tüketicilerin gerçekten bir ürünün organik olup olmadığını anlaması için şu hususlara dikkat etmesini önerdi: 'Bir tüketicinin bir mağazaya girdiği zaman öncelikle ürünün ana sertifikasını görmesi gerekiyor. O sertifikada ismi yazılan şahıs tarafından gönderilen ürünün de irsaliyesine bakıp kontrol etmesi gerekiyor. Ancak o şekilde organik ürün olduğunu tespit etmek mümkün. Ancak kötü niyet varsa, 50 kilo domatesin içine 20 kilo konvansiyonel domates karıştırırsa bunu ortaya çıkarmak oldukça güç. Eğer bir yerde çok ucuz organik bir ürün görürseniz organikliğinden şüphe etmeniz gerekir. Üretim maliyetleri o kadar yüksek ki, gerçekten layıkıyla yapılmış bir ürünün çok düşük fiyatlarla satılması mümkün değil. '
 
Ciro her yıl %50 artıyor
 
BUGÜNE kadar Gördes'e yaptıkları yatırımın 10 milyon lirayı geçtiğini belirten Tayfun Erpek, aylık üretimlerinin 150 ton olduğunu söyledi. Yıl sonu itibariyle 1.5 milyon liralık ciroya ulaşmayı hedeflediklerini aktaran Erpek, her yıl ciroda en az yüzde 50 oranında artış öngördüklerini açıkladı.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
14.11.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Plazaların yerini tarlalar aldı, bankacılar huzuru organik tarımda bul




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız