Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

LİMON ÜRETİCİSİ SANAYİ DEVRİMİ İSTİYOR
- ERDEMLİ ZİRAAT ODASI BAŞKANI ADNAN DÖLEK:
- "LİMON ÜRECİNİN HAYATTA KALMASI İÇİN SANAYİ YATIRIMLARI ŞART OLDU"
- "ÜRETİMDE VE ÜRÜNLERİN İŞLENMESİNDE SÖZ SAHİBİ DÜNYA ÜLKELERİNİN İZLEDİĞİ YOL TAKİP EDİLMELİ"
- "ISKARTA DİYE ADLANDIRDIĞIMIZ İKİNCİ KALİTE ÜRÜNLERİN DEĞERLENDİRİLMEMESİ, EKONOMİK ANLAMDA BÜYÜK BİR KAYIPTIR"


MERSİN (İHA) - Mersin'in Erdemli İlçesi Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek, yıllardır üreticisi gülmeyen limonda sanayi devriminin gerçekleştirilmesi gerektiğini, artık bölgeye tarım organize sanayi bölgesi kurulmasının artık şart olduğunu söyledi.
 
Odanın aylık olağan meclis toplantısında konuşan Dölek, yüzde 60'lık limon üretimiyle, limon üretiminin başkenti konumundaki Erdemli'nin sanayi yatırımlarından yoksun kaldığını belirtti.
 
Dölek, "TUİK verilerine göre Türkiye genelinde 2010 yılında 787 bin 063 ton limon üretildiği, aynı yıl üretimin ise 527 bin 976 tonunun Mersin'de gerçekleştirildiği görülmektedir. Mersin limonunun 400-420 bin tonluk kısmı da Erdemli ilçesinde üretilmektedir" dedi.
 
Üretim rakamlarının yüksek olmasına karşın kazancın beklenenin altında olduğunu ifade eden Dölek, "Bu üretime rağmen bölgemiz maalesef sanayi yatırımından yoksundur. İhraç edilen ve iç piyasada tüketilen limonun yanında birde pazarlanamayacak derecede ürünlerinde olduğu gerçeği vardır. Bunlarda sanayi yatırımlarıyla ekonomik değere kavuşacaktır. Yıllardır üreticisi gülmeyen limonda, üreticinin hayatta kalması için sanayi devrimi gerçekleşmelidir" dedi.
 
Üretimde söz sahibi ülkelerde, narenciyenin kabuğundan, posasına, suyundan çekirdeklerine kadar bütün kısımlarından yararlanılıp hiçbir kısmının atılmadığını, işlenerek ekonomiye kazandırıldığını anlatan Dölek, "Mersin'in hammadde açısından ne kadar zengin olduğu bilinmektedir. Bu sebeple narenciye sıkma sanayi yatırımı konusunda Mersin'e öncelikle birlikte teşvikte verilmelidir. En basit örneğiyle narenciye üzerine kurulacak bir sıkma fabrikası yöremizde yetişen diğer meyvelerden olabildiğince istifade edilmesine de olanak sağlayacak" diye konuştu.
 
Bu yıl limon üretiminde rekolte ve kalite anlamında geçen yıllardan farklı bir görünümün ortaya çıkmadığını dile getiren Dölek, "Iskarta diye adlandırdığımız ikinci kalite ürünlerin her yıl ciddi bir sıkıntı. Bu ürünlerin değerlendirilmesi konusunda üretimde söz sahibi dünya ülkelerinin izlediği yol takip edilmelidir. Bu ürünlerin kabuğundan, posasından, hatta çekirdeklerinden bile faydalanmak, daha farklı ekonomik kazançlar elde edilmesine fevkalade katkılar sunacaktır. Bu türden ürünlerin
değerlendirilmemesi, ekonomik anlamda büyük bir kayıptır" şeklinde konuştu.
 
Arjantin'e yapılan bir gezi sırasında Türkiye'de de satış yapan yurt dışındaki dev meyve suyu fabrikalarının Arjantin'in Tugunami bölgesine yatırım yapmayı tercih ettiklerini gördüklerini anlatan Dölek, yerli firmaların yerli üretimi tercih etmelerinin son derece olumlu olacağını belirtti.
 
Limonun iç piyasada yeteri kadar tüketilmediğinin altını çizen Dölek, iyi bir tanıtım stratejisi izlenmesi gerektiğini de kaydetti. 

Ekleme Tarihi
20.11.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Limon Üreticisi Sanayi Devrimi İstiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız