Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
2. Mersin Narenciye Festivali 

2. Mersin Narenciye Festivali

Türkiye'nin narenciye üretiminin önemli bir bölümünün karşılandığı Mersin'de 2 gün sürecek Narenciye Festivali, kortej yürüyüşüyle başladı. 
 
Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Adnan Menderes Bulvarı'ndaki yürüyüş öncesindeki konuşmasında, Mersin'in Türkiye tarımında ve özelde narenciyede yadsınamaz bir yere sahip olduğunu söyledi. 
 
Mersin'in tanıtımında eksikliklerin olduğunu, bu yüzden festivallerle kentin tanıtımına katkı sunmayı arzuladıklarını anlatan Güzeloğlu, "Narenciye Festivali de bu anlamda çok önemli. Çünkü Mersin adeta bir narenciye diyarı. Festival oldukça renkli görüntülere sahne olacak. Herkesi festival kapsamındaki etkinliklere katılmaya çağırıyorum" dedi. 
 
Vali Güzeloğlu, ebeveynlere de seslenerek, "Narenciye ürünleri son derece yararlı. Bu yüzden çocuklarımıza bol bol narenciye ürünleri yedirip suyunu içirmeliyiz. Böylece daha sağlıklı bir toplum yaratabiliriz. Bu yüzden herkesin daha dikkatli olması gerektiği inancındayım" diye konuştu. 
 
Festival İcra Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir ise 1 yıldır çalışmalarını sürdürdüklerini, son 2 ayda da tüm ekipleriyle gece gündüz çalıştıklarını belirterek, "Mersin'deki tüm kamu kurum ve kuruluşları ile çok sayıda özel sektör temsilcisi sorumluluk üstlendi. Festivalin, coşkulu, heyecanlı ve amacına uygun şekilde geçeceğine inanıyorum. Tarım, Mersin ekonomisinin öncü sektörlerinden birisi, narenciye ise bu sektörün ana omurgası. On binlerce aile geçimini narenciye ile sağlamakta. Ticaret ve sanayi alanında birçok işletme narenciye temelinde hizmet vermekte, yaş meyve ve sebze ihracatında en çok işlem hacmi yine narenciye üzerinde gerçekleşmekte" dedi. 
 
2010 yılı sonu itibarıyla Mersin'de 406 bin hektarlık tarım arazisinin 26 bin hektarlık bölümünün narenciye bahçesi olarak kullanıldığını vurgulayan Özdemir, bu alanda 1 milyon ton civarında narenciye üretimi gerçekleştirildiğini, üretilen narenciye ürünlerinin 390 bin tonunun yurt dışına pazarlandığını ve bu ihracattan 270 milyon Dolar gelir elde edildiğini belirtti. 
 
Narenciyeyi, Mersin'in en önemli festivallerinden birisinin ana konusu yapmalarında da bu rakamların etkin rol oynadığını dile getiren Özdemir, şunları kaydetti: 
 
"Bir kentin tüm kurumlarının, tüm dinamiklerinin yer aldığı, herkesin aynı platformda buluştuğu, herkesin aynı sloganı telaffuz ettiği böyle bir organizasyona rastlamak mümkün değil. İşte biz bunu başardık. Tarımla ilgisi olsun olmasın tüm kesimler Mersin'in bu önemli festivali için görev üstlendiler ve destek verdiler. Üreticiler ve ticaret insanları bu festivalde buluşacak. Alım heyetleri katılım gösterecek. Ürün tanıtım stantları kurulacak. Bu stantlarda ücretsiz yiyecek ve içecek ikramları yapılacak. Ayrıca narenciye temalı defile, festivalimize özel hazırlanan narenciye süslemeli mobil ve sabit figürler, yurt dışından gelen yabancı gösteri grupları, animasyonlar ve görsel etkinlikler vasıtasıyla keyifli bir festival sürecine tanık olacağız. Mersin'in sarıya, turuncuya boyanacağı bu iki günde narenciyeyi Mersin adıyla birlikte tüm Türkiye'ye ve dünyaya tanıtacağız." 
 
Açılışa, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Macit Özcan ve milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. 
 
-Etkinlikler- 
 
Yarın akşam saatlerinde son bulacak festival, trafiğe kapatılan Adnan Menderes Bulvarı'ndaki kortej yürüyüşüyle başladı. 
 
Kızkalesi Alanı, Side Sütunları, Galatasaray Meydanı, Hitit Kabartmaları, Truva Kabartmaları, Uzuncaburç Sütunları, Saat Kulesi ve İskele bölgelerinde 70 ton narenciye ürünüyle süslenen alanlar, kenti adeta portakalın turuncusuna ve limonun sarısıyla boyadı. 
 
Bulgaristan, Romanya, Kosova, Makedonya, Sırbistan, Gine, Gana, Sierra Leone, Hindistan, Gürcistan, Ukrayna ve Nijer'den gelen sanatçıların katıldığı yürüyüşün ardından kısa dans gösterilerinin de sunulduğu festival kapsamında, gün boyunca gösteriler sürerken, yarın Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerince tasarlanan kıyafetlerle bir defile sunulacak. Defile kapsamında hazırlanan kıyafetler narenciye figürleriyle donatıldı. Böylece, narenciyenin her tonu bu defilede mankenler üzerinde hayat bulacak. 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
20.11.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: 2. Mersin Narenciye Festivali




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız