Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 Biyolojik mücadele için doğaya 63 bin keklik bırakıldı

  

  Orman ve Su İşleri Bakanlığı, biyolojik mücadele için önemsediği kınalı kekliklerden 63 bini doğaya bıraktı. Bakanlığın kurduğu üretim merkezlerinde yetiştirilen sülün, kınalı keklik gibi kanatlı hayvanlar belli aralıklarla doğaya salınıyor.

 
 

        Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, keklik ve sülünün tabiatta biyolojik mücadele için çok önemli olduklarına dikkat çekildi. Açıklamada, "Bilhassa süne ile mücadelede bu kanatlılarla büyük başarı sağlanmakta, böylece lüzumsuz zirai mücadele ilacı kullanımının önüne geçilmektedir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı kanatlı üretiminde büyük bir hamle gerçekleştirmiştir. Türkiye’nin pek çok yerinde kanatlı üretim merkezleri kurulmuş olup, buradan üretilen kanatlılar Türkiye’nin her yerine götürülüp tabii ortama bırakılmaktadır. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, son Trakya inceleme gezisinde de Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ’a Şuhut Keklik Üretme Merkezinde üretilen kınalı keklikleri bizzat salmıştı."

        Bakanlığın, Afyonkarahisar Şuhut Keklik Üretim Merkezi Selevir Barajı civarında kurulduğu bildirilen açıklamada, yıllık 10 bin adet kapasiteli olarak planlanan ve 1 adet damızlıkhane binası, 1 adet kuluçkahane binası, 2 adet intibak ünitesinden oluşan tesisin inşaatı bitirildiği ifade edildi. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun katılımıyla açılışı yapılarak faaliyete geçen tesis için Gaziantep ve Yozgat İl Çevre ve Orman Müdürlüklerinden damızlık olarak kullanılmak üzere getirilerek tesise yerleştirilen 800 adet kınalı keklik ile üretime başlandığına dikkat çekildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi: "2009 yılında kurulum kapasitesi 10 bin adet / yıl kınalı keklik üretimi olacak şekilde planlanan Kanatlı Yaban Hayvanı Üretim Merkezi, elemanlarımızın titiz çalışmalarıyla 2010 sonu itibariyle istasyonda 15 bin 400 adet keklik üretimi yakalanmıştır. 2010 yılında üretilen 15 bin 400 adet kekliğin; 5 bin adeti Afyonkarahisar'da 7 bölgeye (Sandıklı, Bayat, Çobanlar, Çay, Şuhut, Sinanpaşa İlçeleri ve Afyon Merkez Kent Ormanı ve Milli Park bölgesine), diğer 10 bin 400 adedi ise Burdur, Isparta, Kütahya, İzmir, Niğde, Aksaray, Karaman, Konya gibi diğer illere gönderilerek doğaya yerleştirilmeleri sağlanmıştır."

        Kanatlı Yaban Hayvanı Üretim Merkezi için 2011 yılı üretim hedefinin 10 bin adet belirlendiği hatırlatılan açıklamada, "Başarılı bir üretim sezonu sonrası hedef çok aşılarak bu merkezde üretim sezonu sonunda 16 bin adet kınalı keklik üretim rakamı yakalanmıştır. 2011 yılında üretilen 16 bin adet kekliğin, 5 bin adeti Afyonkarahisar’da 11 bölgede doğaya yerleştirilirken 11 bin adet kınalı keklik ise Ankara, Antalya, Aydın, Burdur, Isparta, Kütahya, Konya, Karaman, Aksaray, Bursa, Kocaeli, Giresun, Uşak, İzmir, Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ illerine gönderilerek tabiata salınmışlardır. Diğer üretim merkezlerinden de diğer illerimize kanatlı salınması gerçekleştirilmiştir." ifadelerine yer verildi.

        Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Bakanlığımız son yıllarda 200 bin civarında kanatlıyı doğaya salmıştır. 2011 yılında ise ülkemizin her yerinde tabiata 63 bin adet keklik bırakmıştır. Kanatlıların sayısız faydaları vardır. Dolayısıyla bu kanatlıların, kekliklerin, sülünlerin tabiatta çoğalmaları için avlanmaları yasaktır. Aksi davranışta bulunanların cezalandırılacağının bilinmesi gerekir.” dedi.(CİHAN)

 
 

Ekleme Tarihi
27.11.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Biyolojik mücadele için doğaya 63 bin keklik bırakıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız