Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Avrupa 

Avrupa'nın Gıdasını Ereğli'nin Siyah Havucu Renklendiriyor

Mümin Altaş - Konya'nın Ereğli ilçesinde yoğun olarak yetiştirilen, yıllık üretimi 120 bin tona yaklaşan ve doğal gıda boyası olarak da kullanılan siyah havuç İtalya, Danimarka, Fransa ve Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. 
 
Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Alparslan, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, ülkenin "tahıl ambarı" olarak bilinen Konya'da son yıllarda sebze ve meyveciliğe olan ilginin hızla arttığını belirtti. 
 
Yüzölçümü ve tarım alanlarıyla ülkede ilk sırada yer alan Konya'da farklı bitki türlerinin yetişmesine imkan veren bölgelere rastlamanın mümkün olduğunu ifade eden Alparslan, Ereğli'nin siyah havuca uygun ekolojik ortamı fazlasıyla sağlayan topraklara sahip olduğunu bildirdi. 
 
Alparslan, siyah havucun bölge ekonomisi açısından vazgeçilmez bir konuma sahip olduğunu, üreticinin can damarı olan havucun taze tüketim, şalgam suyu yapımı ve konserve sanayisinin yanında doğal gıda boyası ham maddesi olarak kullanıldığını belirtti. 
Ereğli'de yıllık yaklaşık 120 bin ton siyah havuç üretildiğini anlatan Alparslan, şunları kaydetti: 
 
"Üretilen siyah havuç yaklaşık 50 bin tonu ihraç edilmektedir. Son yıllarda ülkemizde ve Avrupa ülkelerinde gıda sanayinde ve kozmetik sanayinde kullanılan en verimli doğal gıda boyası olarak kullanılan siyah havuca rengini veren Antosiyanin maddesi hücre yaşlanmasını önlüyor. Bu yüzden kimyasal boya maddelerinin yasaklandığı Avrupa ülkeleri doğal gıda boyalarına yönelmekte ve bu da siyah havuca olan talebi artırmaktadır. Siyah havucu doğal gıda boyası olarak kullanılmak üzere İtalya, Danimarka, Fransa ve Almanya gibi birçok Avrupa ülkesine gönderiyoruz. Tabiri caiz ise Avrupa'nın gıdasını Ereğli'nin siyah havucu renklendiriyor." 
 
-"Türkiye'de en kaliteli siyah havuç, Ereğli'de yetişiyor"- 
 
Siyah havucunun, Ereğli'de yetişmesinde iklim etmenleri ve bitki örtüsünün önemli rol oynadığını anlatan Alparslan, Ereğli siyah havucunun diğer yöre havuçlarından ayırt edici özelliklerinin mevcut olduğunu vurguladı. 
 
Alparslan, doğal gıda boyası hammaddesi olarak koyu kırmızı meyvelerden yararlanan gıdacıların en iyi sonucu Ereğli'de yetişen siyah havuçtan almaya başladıklarını, coğrafyanın en kaliteli siyah havucunun topraktaki kireç ve potasyum dengesinin elverişli olması nedeniyle Ereğli'de yetiştiğini dile getirdi. 
 
Siyah havuca rengini veren Antosiyanin isimli maddenin renk vermesi ve bölgeye has olması, bölge adaptasyonunun yüksek olmasını sağladığını anlatan Alparslan, "Ereğli, siyah havucunun istediği uygun ekolojik ortamı fazlasıyla sağlamaktadır. Giresun'un fındığı, Rize'nin çayı, Bursa'nın şeftalisi bölgeler için ne anlam taşıyorsa bölgemiz için Ereğli'nin siyah havucu da aynı önem ve anlamı taşımaktadır." dedi. 
- Konya
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
28.11.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Avrupa'nın Gıdasını Ereğli'nin Siyah Havucu Renklendiriyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız