Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Türkiye’nin zeytin ihracatında Irak’ın payı yüzde 15’e çıktı 

Türkiye’nin zeytin ihracatında Irak’ın payı yüzde 15’e çıktı
  
  Türkiye'de 2011/12 sezonunda 450 bin ton sofralık zeytin ve 220 bin ton zeytinyağı rekoltesi bekliyor.
 
Bu rekoltenin yoğun bir ihracatla yüksek katma değere dönüşeceğinin bilinciyle hareket eden Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), Türk zeytin ve zeytinyağına talep artışı yaşanan Irak pazarına yoğunlaştı. ZZTK’nin yaptığı yoğun tanıtım çalışmaları sayesinde üç yıl önce Türkiye’nin zeytin ihracatında yüzde 10 olan Irak'ın payı, 2010/11 sezonu sonunda yüzde 15’e ulaştı.
 
Türk zeytin ve zeytinyağı sektörü, son dört sezonda ihracatta yaşadığı kan kaybına rağmen artış kaydettiği birkaç ülke arasında yer alan Irak’a ihracatını daha da artırmak için Erbil’de 21-24 Kasım 2011 arasında düzenlenen Agrofood-Irak Fuarı’nda Türk zeytin ve zeytinyağının tanıtımını yaptı.
 
Özellikle sofralık zeytin ihracatçılarının hedef pazarı konumunda olan Irak’ın Erbil şehrindeki fuarda ZZTK standı, Irak dışında İran, Birleşik Arap Emirlikleri gibi diğer ülkelerden de ziyaretçilerin akınına uğradı. Ticari bağlantı amaçlı ziyaretçilerin yanısıra tüketicilerin de yoğun ilgi gösterdiği fuarda ZZTK standına, ithalatçı firmalar ve gıda sektörü temsilcilerinin yanısıra medya tarafından da yoğun ilgi gösterildi.
 
ZZTK Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kadri Gündeş, Türkiye’nin sofralık zeytin ihracatında Almanya ve Romanya’dan sonra üçüncü ülke konumuna yükselen Irak’ta stantlarına gösterilen yoğun ilgiden memnun olduklarını, Türkiye’nin Irak’a zeytin ve zeytinyağı ihracatını arttırmak için tanıtım faaliyetlerine kesintisiz devam edeceklerini söyledi. Fuara ikinci defa katıldıklarını belirten Gündeş, “Irak ve özellikle Kuzey Irak’ta giderek artan gelir seviyesine paralel yükselen sağlıklı beslenme eğilimi çerçevesinde, ülkemiz zeytin ve zeytinyağı ürünlerinin önümüzdeki yıllarda bu bölge ve ülkeye yönelik ihracatının artışı için uygun bir ortam var. Bu fırsatı değerlendirmek istiyoruz. Irak-Agrofood Fuarı’na ülkemizi ve ürünlerimizi daha iyi tanıtmak ve bu pazardaki olumlu imajımızı pekiştirmek için katıldık. Fuar süresince özellikle ev hanımlarının oluşturduğu tüketicilerin, firmaların ve basının gösterdiği yoğun ilgiye bakarak bunda başarılı olduğumuzu düşünüyorum.” diye konuştu.
 
Türkiye Irak’a 2008/09 sezonunda 9 milyon 802 bin dolarlık sofralık zeytin ihraç ederken 2009/10 sezonunda 14 milyon 854 bin dolarlık ihracat rakamına ulaştığını anlatan Gündeş, şöyle konuştu: “2010/11 sezonunda ise yüzde 24’lük artışla 18 milyon 439 bin dolara çıkardık. Üç sezon önce Türkiye’nin sofralık zeytin ihracatında Irak’ın payı yüzde 10 iken bugün yüzde 15 seviyesine ulaştı. Zeytinyağı ihracatımız ise 2008/09 sezonunda 1 milyon 699 bin dolar iken 2010/11 sezonu sonunda 3 milyon 315 bin dolara çıktı.
 
Zeytinyağı ihracatımızda Irak. üç sezon önce yüzde 1,5’lik paya sahipken bugün yüzde 7’lik dilime ulaştı. Bu başarıda ZZTK’nin Irak pazarında yaptığı tanıtım çalışmalarının payı çok büyük. ZZTK, Irak pazarındaki çalışmalarına önümüzdeki süreçte de devam edecek, Türk zeytin ve zeytinyağı sektörünün konumunu güçlendirecek.”

Ekleme Tarihi
01.12.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Türkiye’nin zeytin ihracatında Irak’ın payı yüzde 15’e çıktı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız