Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Denizli’de her köyün meyve ormanı olacak 

Denizli’de her köyün meyve ormanı olacak
 
Denizli Orman Bölge Müdürlüğü tarafından, orman köylerine yönelik "Her Köye Meyveli Ağaç Ormanı" projesi başlatıldı.
 
Üç yıl devam edecek projenin ilk yılında, 40 köye meyveli ağaç ormanı kurulacak. 2014 yılına kadar Denizli’nin 197 orman köyünde toplam bin 200 dekar alana, yaklaşık 500 bin lira harcanarak 200 bin meyve fidanı dikilecek. Muhtarlıklarla Orman Bölge Müdürlüğü arasında imzalanacak protokol çerçevesinde meyveler, cüzi bir kira karşılığında köy sakinlerine devredilecek. Ağaçların bakımından ve meyvelerin toplanmasından sorumlu olacak köy halkına meyvelerin satışından elde edilecek gelir, muhtar tarafından eşit olarak dağıtılacak.
 
Köylülere ekonomik olarak yeni bir kaynak daha sağlayacaklarını belirten Denizli Orman Bölge Müdürü Mümtaz Kanat, bu projeyle köylülerin ormanla barışacağını, ormanlardan düzensiz faydalanmanın da önüne geçileceğini söyledi. 2011-2012 fidan dikim mevsiminde ekipler ve muhtarlardan gelen taleplere göre belirlenen 40 orman köyünde projeyi başlatacaklarını belirten Kanat, “Kendi fidanlıklarımızda yetiştirdiğimiz badem, ceviz, ahlat, incir, menengiç, hünnap, yabani erik, geyik elması, kestane, ıhlamur, mahlep, iğde, dut ve fıstık çamlarını ormanlarımızın içine dikeceğiz. Fidan diktiğimiz orman köyünün muhtarıyla protokol imzalayacağız.
 
Fidanların bakımı ve koruması köy halkına ait olacak. Yetişen meyveler, cüzi bir kira karşılığında muhtar başkanlığında toplanarak satılacak. Elde edilecek gelir de köy halkına dağıtılacak.” dedi. Fidanların 5 ile 10 yıl içinde meyve vermeye başlayacağını vurgulayan mümtaz Kanat, köylülere dikim ücreti de ödeyeceklerini söyledi. Denizli Orman Bölge Müdürü, “Diktiğimiz meyve fidanları büyüdüğünde, orman yangınlarına karşı kalkan görevi de yapacak. Meyve ağaçlarının reçinesi olmadığı için yanması kolay olmaz. Yazın geniş yapraklarıyla yangının yayılmasında kalkan görevi üstlenir, kışın da yaprağını dökeceği için ormana faydası olur.” şeklinde konuştu.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
06.12.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Denizli’de her köyün meyve ormanı olacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız