Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
portakal, narenciye, turunçgil, meyve 

Narenciye Hasadında İşçi Sıkıntısı

C vitamini açısından zengin olması nedeniyle kış aylarının vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan narenciyenin, toplayacak işçi bulunamaması nedeniyle dalında kaldığı bildirildi. 
 
Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Mevlüt Coşkun, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin narenciye ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayan ilçede, 58 bin 950 dekar alanda yetiştiricilik yapıldığını ve geçen yıl 230 bin ton ürün alındığını söyledi. 
Geçen yıl 25 bin dekarda portakal, 33 bin dekarda da mandalina hasadı yapıldığını vurgulayan Coşkun, bu yıl ise 25 bin 500 dekarda portakal, 37 bin 500 dekarda da mandalina hasadının yapılacağını belirtti. 
 
Hasadı yapılan meyvelerin iç piyasanın yanı sıra Ukrayna, Rusya, İran ve Ortadoğu ülkelerine gönderildiğini ifade eden Coşkun, bu sezon iklim şartlarının elverişsizliği nedeniyle ürünlerdeki verimin yüzde 30 daha az olduğunu kaydetti. 
 
Coşkun, ürünün az olmasının yanı sıra yaşanan işçi sıkıntısının da narenciyenin dalında kalmasına neden olduğunu bildirerek, şöyle devam etti: 
 
"Bu yıl bölgemizdeki elverişsiz iklim şartlarından narenciye ağaçları olumsuz etkilendi. Bu sezon 240 bin ton ürün hasadı bekliyorduk ancak dolu nedeniyle bu yılki rekoltenin 150 bin ton olacağı tahmin ediliyor. C vitamini açısından zengin olan ve kış aylarında aranan meyveler arasında yerini alan narenciye, işçi sıkıntısı nedeniyle dalında kaldı. Birçok tüccar aldığı ürünü, işçi bulamadığı için toplayamıyor. Rekolte düşüklüğü nedeniyle zarar eden üretici, bir de işçi bulamayınca daha büyük zarara uğruyor. Soğuklar başlamadan ürünlerin toplanması gerekiyor. Çünkü havanın biraz daha soğumasıyla narenciyemiz büyük zarar görür ve toplanmasına bile gerek kalmadan çürür." 
 
İlçeye her yıl Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelen işçilerin çadır kurarak narenciye hasadında çalıştığını anlatan Coşkun, ancak bu yıl işçilerin bazı bölgelerde çadır kurmasına izin verilmediğini, bunun da hasadın gecikmesine neden olduğunu söyledi. 
 
Mevsimlik Tarım İşçilerinin Yaşam Şartlarının İyileştirmesi Projesi'nin 
 
(METİP) ilçelerinde bir an önce uygulamaya konulmasını beklediklerini vurgulayan Coşkun, "Proje sayesinde işçilerimiz çadırda kalmaktan kurtulacak. Konteynerlere yerleştirilecek işçilerimiz, daha iyi şartlarda kalacak ve narenciye bahçelerinde çalışabilecek. Proje sayesinde ilçemize gelen işçi sayısı da artabilir. Böylece narenciye üreticisi de işçi sıkıntısından kurtulmuş olur" diye konuştu. 
 
Coşkun, ilçelerindeki narenciyeye özellikle Rusya, Irak, İran ve Ukrayna gibi ülkelerden aşırı talep olduğunu, ancak işçi sıkıntısı nedeniyle bu taleplere yeteri kadar cevap veremediklerini sözlerine ekledi. 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
07.12.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Narenciye Hasadında İşçi Sıkıntısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız