Siyah elmas Trüf mantarının kilosu 1000 dolardan satılıyor
Siyah elmas olarak nitelendirilen ve 70 türü bulunan Trüf mantarının güz dikim çalıştayı Nevşehir’de gerçekleştirildi. Çalıştaya yurt içinden ve yurt dışından gelen akademisyenlerin yanı sıra, alana ilgi duyan yatırımcılar ve öğrenciler katıldı
Katma değeri oldukça yüksek olan ve dünyada geniş bir pazarı olan trüf mantarının Türkiye’de de yetiştirilmesi için çalışmalar başladı. Trüf Çiftlik Kurulum ve Mycorrhizal Systems işbirliğiyle gerçekleştirilen çalıştayla, Türkiye’nin de trüf mantarı yetiştiren ülkeler arasına sokulması hedefleniyor.
Avrupa’nın bazı ülkelerinde yetiştirilen bu özel mantar ekonomik değeri itibariyle daha çok özel restoranlarda tüketiliyor.
Trüf Mantarı Güz Dikim Çalıştayını düzenleyen Trüf Çiftlik Kurulum Şirketi Müdürü Hulusi Yılmaz, trüf mantarının Türkiye için yeni bir fırsat ürünü olduğunu ve çiftçilerin bu yolla daha fazla gelir elde edebileceğini söyledi.
Yılmaz, dikimi gerçekleştirilen meşe fidelerinden 5 yıl sonra 11kg-49 kg arasında ürün toplamayı hedeflediklerini vurguladı.
Çalıştaya katılan yatırımcı Doğan Doğan, değerli bir besin maddesi olan Trüf mantarının ülkemizde çok bilinmediğini ancak Avrupa’daki 5 yıldızlı otellerde ciddi bir talebi olduğuna değindi.
Trüf mantarının güz dikim çalıştayına katılan öğrenciler ise bu özel mantarın daha çok ekonomik boyutuna dikkati çekiyor.
Ziraat Mühendisi Gürol Şimşek, trüf mantarını Nevşehir’de yetiştirmenin toprak ve iklim şartları açısından uygun olduğunu kaydetti.