Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 14 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Sera atıklarından enerji üretilecek -Antalya'nın Kumluca ilçesinde, yıllık 160 bin ton sera atığını bertaraf ederken enerji üretecek tesisin kurulması için protokol imzalandı -Kumluca'da iki yıl içinde faaliyete geçmesi planlanan tesiste yıllık 40 milyon kilovat/saat elektrik üretilmesi hedefleniyor -Antalya Valisi Altıparmak: -''Bu yatırım hem ilimizdeki hem de ülkemizdeki diğer sera bölgeleri için örnek teşkil etmesi bakımından oldukça önemlidir'' 

ANTALYA (A.A) - Türkiye'nin seracılık üretiminde önde gelen bölgelerinden Antalya'nın Kumluca ilçesinde, yıllık 160 bin ton sera atığını bertaraf ederken enerji üretecek tesisin kurulması için protokol imzalandı. Kumluca'da iki yıl içinde faaliyete geçmesi planlanan tesiste yıllık 40 milyon kilovat/saat elektrik üretilmesi hedefleniyor.

     Antalya Valiliği, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ve Kumluca Belediyesi arasında, sera atıklarını bertaraf edecek tesis kurulmasını içeren ''Kumluca Sera Atıklarından Biyogaz ve Elektrik Üretimi Yatırım Projesi'' protokolünün imzalanması dolayısıyla tören düzenlendi.

     Antalya Valiliği Toplantı Salonu'nda düzenlenen törende konuşan Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, şehrin tarım açısından Türkiye'nin göz bebeği olduğunu ifade etti. Dünyada ve Türkiye'de ciddi gıda ihtiyacı olduğunu ve tarımsal üretimin tüm yıla yayılarak gerçekleştirilmesi zorunluluğu bulunduğunu ifade eden Vali Altıparmak, ''Bu üretim ile birlikte tarımsal atık miktarında da ciddi artışlar gözlemlenmektedir. Bitkisel atıklar çok zararsız görünse de zaman içinde belirli bir oranda artış olunca çevre kirliliği oluşturmakta'' dedi.

     Türkiye'nin seracılık üretiminin üçte birine Antalya'nın sahip olduğunu hatırlatan Altıparmak, şöyle konuştu:

     ''Kumluca, Finike ve Demre bölgesine baktığınız zaman 100 bin dekarlık sera alanı içinde 500 milyon liralık tarımsal üretim ile seracılığımız ilk sıralarda yer almaktadır. Seracılıkta bu kadar başarı elde etmiş bu ilçelerimiz ve Antalyamız, çevreyi kirleten atıkların bertarafı konusunda aynı başarıyı, istenilen düzeyde yakalamış değil. Bir başarısızlık söz konusu. Bu atıklardan nasıl bir gelir elde ederiz diye düşünüyorduk ama elimizde bir bilgi yoktu.''

     Bu ihtiyacın ortaya çıkmasının ardından sera atıklarını bertaraf eden tesisler kuran firmalarla görüşmeler yapıldığını anlatan Vali Altıparmak, bu konuda sonuca ulaşıldığını belirtti. Altıparmak, ''Kangren haline gelmiş sera atıklarını, çevre mevzuatına da uygun olarak enerjiye dönüştürecek bir projenin son imzalarını atacağız. Bu yatırım hem ilimizdeki hem de ülkemizdeki diğer sera bölgeleri için örnek teşkil etmesi bakımından oldukça önemlidir'' dedi.

    
     -Tesis 2 yıl sonra faaliyette-

    
     ''Yatırım ile Türkiye'de ilk defa sera atıklarından çevreci bir yöntemle biyogaz üretileceğini'' belirten Altıparmak, şöyle devam etti:

     ''Onunla da elektrik enerjisi üretilecek. Arta kalan posa şeklindeki tarımsal atıklar, organik gübre olarak seralarımızda değerlendirilebilecek. Aynı şekilde sıvı gübre üretme imkanı da yakalanmış olacak. Proje istihdam yaratmasının yanında, bölgeye 30 milyon avroluk bir yatırım girecek. Tesisin 2 yıl içinde faaliyete geçmesi planlanıyor. Yılda yaklaşık 160 bin ton atık bertaraf etmesi ve bundan biyogaz üretmesi düşünülmekte. Bundan da yaklaşık 40 milyon kilovat/saat elektrik enerjisi üretebilecek bir tesis kurulacak. Bu tesisin Aksu, Serik ve Manavgat'ta yapılması durumunda her türlü desteği vereceğimizi belirtiyorum. Sera atığı oldukça fazla olan bu geniş alanda belki 6-7 tesis yapılmasına izin verecek kapasitede alana sahibiz. Onları da buradan davet etmiş olalım.''

    
     -Kumluca'nın sera atığı Antalya'nın toplam atığından fazla-
    
     Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya da Antalya Büyükşehir Belediyesi'nden aldığı bilgilere göre, Antalya'nın evsel atığının 260 bin ton olduğunu, Kumluca'da ise sadece sera atıklarının toplamının 390 bin ton olduğunu kaydetti.

     Kumluca Belediyesi olarak uzun yıllardır bu atıkların bertarafıyla uğraştıklarını anlatan Çetinkaya, ''Bu tabii ki tek başımıza altından kalkabileceğimiz olay değildi ancak devlet desteği ile çözebileceğimiz bir sorundu'' dedi.

     Başkan Çetinkaya, Kumluca'da Aralık, Ocak ve Şubat aylarında ürettikleri ürünün yüzde 80-90'ının, yıllık üretimin ise yüzde 40'ının ihracata gittiğini belirterek, şöyle konuştu:

     ''Ancak yaş sebze meyvede tarladan sofraya ulaştırılırken üretilmiş ürünün yüzde 25-50'si zayi oluyor. O kadar emek veriyorsunuz, birçok şeyi bir araya getirip üretiyorsunuz, sofraya varıncaya kadar zayiat en az yüzde 25, en fazla yüzde 50. Bu anlamda Kumluca birçok paketleme tesisleri yaptı. İhracatı da zaten o altyapı ile yapabiliyoruz. BAKA'nın bu tür paketleme ve benzeri tesislerin ıslahı konusunda destek verdiğini biliyorum. Yapmakta olduğumuz ıslah çalışmasına eğer BAKA olarak destek verirseniz ki, 1,5 milyon lira civarında bir yatırımdır, ikinci bir hayırlı işe de vesile olur.''

     Biyoenerji üretecek tesisi kuracak Türk, Alman ve Danimarka ortaklığı T-Energy'nin yetkilisi Özel Söğüt ve BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin proje hakkında teknik bilgi verdikten sonra protokol imzalandı.

     Törene, T-Energy'nin Danimarkalı ortağı Christian Petersen, Antalya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bedrullah Elçin ile Kumluca Belediye Meclisi üyeleri de katıldı.

 
 

Ekleme Tarihi
13.12.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Sera atıklarından enerji üretilecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız