Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Tohum Sanayicileri Moskova'ya Çıkarma Yaptı; Hedef 500 Milyon Dolar İhracat
 
 
 
Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) üyesi 53 firma Rusya'nın başkenti Moskova'ya çıkarma yaptı. 2010'da Türkiye'nin 100 milyon Dolar tohum ihracatı yaptığını belirten sektör yetkilileri, 2023'te toplam ihracat hedeflerinin 500 milyon Dolar olduğunu açıkladı. 
 
Dünyanın farklı bölgelerine giderek düzenledikleri organizasyonlarla meslektaşları ile buluşan sektör temsilcileri, ellerinde çanta ülke ülke dolaşıyor. Balkanlar, Ortadoğu ülkeleri, Doğu Avrupa, Orta Asya cumhuriyetleri ve Rusya'yı hedef olarak belirlediklerini kaydeden TSÜAB Başkanı İlhami Özcan Aygun, "Bugün Rusya'ya 53 tohum firmasıyla geldik.
 
Bizlere yardımcı olan ilgili bakanlık ve kurumlara çok teşekkür ediyoruz. Haftaya da Bosna-Hersek'e gidiyoruz. Artık tohum sektörümüz ihracatını artırdı ve sayın Başbakanımızın 2023 yıl hedefi bağlamında bizler de yollara çıktık. Rusya bizim için bir terminal ülke ve büyük bir pazar. Şu anda 70 Rus firması bizlerle görüşmek için başvuru yaptı. 2 gün içerisinde Moskova'da bu firmalarla ikili görüşmeler yapacağız. Rus meslektaşlarımız da Türkiye ile ticarete çok olumlu bakıyor, çünkü yakın ülkeleriz" dedi. 
 
"TOHUMLARIMIZDA GDO YOK, Rusya PAZARINDAN ÜMİTLİYİZ" 
 
2012'de İran, Kazakistan, Kırgızistan, Ürdün ve başka ülkelere de gideceklerini kaydeden Aygun, "Türkiye'de üretilen tohumlar tüm dünyada rahatlıkla gezebiliyor. Biz 68 ülkeye tohum ticareti yapıyoruz. Rusya'nın Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) girmesi bizi de sevindirir. Biz DTÖ üye ülkeleriyle uluslararası standartlarda sıkı işbirliğimiz var. Rusya ile işbirliğimizi artırmaktan yanayız. Çok önemli hususa değinmek istiyorum, Türkiye'de üretilen tohumlarda GDO (genetimi değiştirilmiş organizmalar) yok. Bizde bunun üretimi ve ticareti kesinlikle yasak. Bu şu anlama geliyor, Rus çiftçilerin Türk tohumuyla ürettiği mahsullerin dünya pazarlarında dolaşmasında hiç bir sıkıntısı olmayacak. Biliyorsunuz GDO yüzünden ürünler kapılardan içeri sokulmuyor. Bu açıdan Türkiye iyi bir ülke ve partner." değerlendirmesinde bulundu. 
 
"Rusya DTÖ'YE GİRİYOR, DAHA CAZİP OLACAK" 
 
Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Hakkı Karabörklü: 
"Bildiğiniz gibi 15 Aralık'ta bakanlık konferansı yapılacak ve Rusya buradan çıkan kararla muhtemelen DTÖ'ye kabul edilecek. Her şeyden önce DTÖ'ye girmek şeffaflaşmak demek. Bu bağlamda Rusya'nın gümrük konularında uygulamış olduğu süreçlerde indirime gidilecek. Bu diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'nin de rekabetciliğini sağlamış olacak.
 
Daha çok firmalarımızın girme imkanını sağlayacak. Diğer taraftan, şu anda Rusya'da uygunluk derece prosedürleri olarak değişik işlemler uygulanıyor. Standartlama farklı, belgeleme süreci farklı. DTÖ'ye girdikten sonra bu süreçlerde kolaylaşma olacak ve örgütün kuralları devreye girecek. Bu da DTÖ üyesi Türkiye'nin ihracatçılarının önünü açacak. Bir hususu da önemle aktarmak istiyorum, DTÖ üyeliği az önce belirttiğimiz gibi Rusya'da ticareti şeffaflaştıracak. Bu durumda buraya çok sayıda yabancı firmalar gelecek. Dolayısıyla bu ortamda Türk firmaların iş yapması için rekabet ortamı da artacak. Bir an önce resmi ticarete başlamalı, kurallara uygun hareket etmeli. Rusya büyük bir ülke. Dolayısıyla buradaki KOBİ'lerin oluşturduğu açığı doldurmak üzere işadamlarımızın buraya girmeleri kendi yararlarına olacak. Nitekim şimdi 100'ün üzerinde üretici firmamız var. Kayıtlarımıza göre 2 binden fazla Türk firması burada faaliyet gösteriyor. Hatta kayıtlı olmayanlarla birlikte bu rakam üç bini aşıyor. Çok sayıda öğrencimiz burada eğitim alıyor. Çoğu da buradaki firmalarımızda üst düzey görevler aldı. Bunlar hepimizi için buranın bir parçası olma açısından büyük avantaj" dedi. 
 
Rusya TOHUMUNU TÜRKİYE'DE YETİŞTİRECEK 
 
Rusya Orta ve Küçük Ölçekli İşverenler Birliği Başkan Yardımcısı Vladislav Koroçkin, "Bugün burada Türk ve Rus işadamları arasında çok verimli görüşmeler oluyor. Rus firmalarının yanı sıra, tarım alanında faaliyet gösteren çeşitli kurumlardan da yetkililer burada. Türkiye bizim için potansiyel bir ülke. Rusya'da kullanacağımız tohumların Türkiye'de yetiştirilmesi de söz konusu. Çünkü doğa koşulları Rusya'ya göre daha verimli. Ayrıca altyapı ve tarım teknolojisi de gelişmiş. Biz henüz Türkiye'de tohum alanında hiç bir şey üretmiyoruz. Genellikle Avrupa ülkelerinde yetiştiriyoruz. Fakat Türkiye'de daha verimli sonuçlar alırsak tabii ki bu ülkeyle de işbirliği yapmayı planlarız. Fransa, İtalya ve başka ülkelerdeki tohum üretimimizi Türkiye'ye taşıyabiliriz. Şu anda tohum üretimimizin yüzde 80'i yurtdışında yapıyoruz. Peki neden Türkiye olmasın? Dolayısıyla elde edeceğimiz sonuçlara bakacağız" dedi. 
Soğan tohumu üreten ve dünyaya ihraç eden Bayram tohum firması sahibi
 
Eylem Bayram da görüşmelerle ilgili şu tespitlerde bulundu: "Aile kurumu olarak Türkiye'de özellikle soğan tohumu alanında iş yapıyoruz. Şirket olarak Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Kazakistan, İran, Irak ve başka ülkelerle pazarlama çalışmaları yapıyoruz. Soğan her ülkede mutfakta eksik olmayan bir ürün. Soframızın da süsü. Dolayısıyla dünyanın çeşitli yerlerine çeşitli soğan tohumları gönderiyoruz. Rusya'nın güney bölgeleri Stavropol, Rostov ve Krasnodar'daki firmalarla faal şekilde görüşmeler yaptık. Sonuçlar da iyi. Açıkcası bizim ürünlerimiz kalite açısından ilgi ve beğeni topluyor."
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
13.12.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Tohum Sanayicileri Moskova'ya Çıkarma Yaptı..




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız