Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 Giresun TSO Meclis Başkanı Kara, fındığa desteğin sürmesini istedi

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Meclis Başkanı İbrahim Kara, 'Fındık üreticilerine alan bazlı gelir desteği ve alternatif ürüne geçen üreticilere telafi edici ödeme yapılmasına dair karar'ın 5 yıl daha uzatılmasını istediklerini söyledi.


Kara, yaptığı açıklamada, kararın 31 Aralık sonu itibariyle sona ereceğini hatırlattı. Fındığın, Giresun başta olmak üzere Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nin ekonomik ve sosyal yapısının kilit taşı olduğuna dikkat çeken Kara, "Fındıkta son üç yıldır uygulanan alan bazlı desteklemede sona gelindiği günümüzde, rekolte azlığı nedeniyle üretici ve bölge ekonomisi lehine oluşan ortamın bu pozitif eğimle devam etmesi, ancak kalıcı politikaların inşasıyla mümkün olacağına inanmaktayız." dedi.

Fındıkta milli politikaların oluşturulması gerektiğinin altını çizen Kara, bu sürece ilaveten fındık ihtisas borsasının kurulması ve lisanslı depoculuğa geçişin hızlandırılması ya da teşvik edilmesinin zaruriyet arzettiğini aktardı.

Kara, fındık bahçelerinin ömrünü tamamladığına dikkat çekerek, bu nedenle devlet tarafından bahçelerin yeniden tesis edilmesi için üreticiye destek sağlanmasını istediklerini belirtti. GTSO Meclis Başkanı İbrahim Kara, şöyle dedi:

"Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 50 yaşın üzeri fındıklıkların yenilenmesi mutlak yeni destekleme projesine ilave edilmelidir. Ziraat mühendislerinin bilimsel incelemelerinde 40 yılın üzerindeki ağaçların verim ve kalitelerinde düşüklükler yaşandığı tespit edilmiştir. Bu nedenden dolayı 50 yılı geçmiş fındık bahçelerinin, yeni fındık politikası içerisinde destekleme kapsamına sokulması Türk fındığının geleceği ve bölgemiz adına önemlidir. Fındığın başkenti olan Giresun ve yöresinde dönümden ortalama 75 kilo ürün alınmasına rağmen, batı bölgesindeki genç bahçelerden ortalama 150 kiloya kadar mahsul toplandığı bilinmektedir. Bu istatistik dahi, fındık ocaklarımızın verimsizliğini ortaya koymaktadır."(CİHAN)

Ekleme Tarihi
15.12.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Giresun TSO Meclis Başkanı Kara, fındığa desteğin sürmesini istedi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız