Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Hayvanlar tescil edilecek, kayıtlar 3 yıl saklanacak
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hayvancılıkla ilgili önemli bir düzenlemeye imza attı.
 
Bakanlık büyükbaş ve küçükbaş hayvanların tamamını küpeleyerek tescil edecek. Büyükbaş hayvanların tescili 6 ay içinde tamamlanacak. Küçükbaş hayvanların tamamı da bir yıl içinde küpelenerek kayıt altına alınacak. Hayvanla ilgili doğum, ölüm, hastalık, kesim, sağlık, nakil ile ilgili bilgiler 3 yıl saklanacak. Büyükbaş hayvanını kayıt altına aldırmayan sahiplerine hayvan başına 500 TL para ceza uygulanacak. Ayrıca hiçbir destekten de yararlandırılmayacak. Kayıtlar sayesinde kurbanlık hayvanların yaşını doldurma tartışması sona erecek.
 
    Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması Tescili ve İzlenmesi önceki hafta Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle hayvan hareketlerinin ve hayvan hastalıklarının daha etkin kontrolü amaçlanıyor. Ayrıca ülke veya bölgesel hayvan hastalıklarının yok edilmesi, sağlık, ıslah, istatistik ve destekleme ödeme kayıtlarının daha düzenli tutulması ve değerlendirilmesi hedefleniyor. Bunun yanında hayvancılık işletmelerinin belirlenmesi, tescili ile bu işletmelerde bulunan sığır cinsi hayvanların tanımlanması, kayıt altına alınması ve hayvan hareketlerinin takibi ile ilgili esas ve usulleri düzenleniyor. Tescillendirme il ve ilçe tarım müdürlükleri ile bakanlığın yetkilendirdiği kişi, kurum, kuruluşların yetki verdiği veteriner hekimler tarafından yapılacak. Sığır cinsi hayvanların tanımlanması ve tescili sisteminde her hayvanın bireysel olarak tanımlamak için kulak küpesi, bilgisayar destekli veri tabanı, hayvan pasaportu, her bir işletmede tutulan bireysel kayıtlar yer alacak.
 
KURBANDA YAŞ TARTIŞMASI BİTECEK
 
     Yeni düzenleme hayvan sahiplerine de önemli sorumluluklar yüklüyor. Hayvan sahibi, işletme veya işletmelerini tescil ettirmek, işletme plakasını takmak ve tescil edilen hayvanların tanımlanmalarını sağlamakla görevlendiriliyor. Doğum, ölüm, kesim, zorunlu kesimleri ile işletmeden olacak tüm hayvan hareketleri ile ilgili kayıtları tutmak ve bu kayıtları bildirmeleri zorunlu kılınıyor. Her bir sığır cinsi hayvanın işletmeye gelişinden ve ayrılışına kadar hayvanın pasaportunun yanında bulunması gerekiyor.
 
        Alıcı ve satıcıların aldıkları veya sattıkları sığır cinsi hayvanların hayvan sağlığı ve refahı, alım ve satışları il veya ilçe müdürlüklerine bildirme yükümlülüğü getiriliyor. Bu arada yönetmelikte, Kurban Bayramı nedeniyle kesilen hayvanın düşülmesi için kulak küpeleri ve hayvan pasaportları 7 gün içinde en yakın il ilçe müdürlüğüne teslim edilmesi isteniyor. Böylece kurbanda hayvan yaşı tartışması da bitecek.
 
İSPAT EDEMEYENİN HAYVANI ELİNDEN ALINACAK
 
     Hayvanlarla ilgili veritabanında, her bir sığır cinsi hayvan için, bireysel tanımlama numarası, doğum tarihi, cinsiyeti, ırkı, annesinin bireysel tanımlama numarası veya Avrupa Birliği üye ülkeleri dışındaki ülkelerden ithalat halinde ise orijin tanımlama numarası ile bağlantılı bireysel tanımlama numarası yer alacak. Ayrıca satış, ölüm veya zorunlu kesim mutlaka kaydedilecek. Yönetmelik hükümlerine göre tanımlanmamış sığır cinsi hayvanın kendisine ait olduğunu ispat edemeyen kişinin hayvanı elinden alınarak, kaçak hayvan bulundurmaktan para cezası uygulanacak.
 
    Veteriner hekimler, hayvanların kayıt altına alınmasını destekliyor. Sakarya Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, düzenleme ile tüm büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kayıt altına alınacağını ve gerçek hayvan potansiyelinin ortaya çıkacağını belirtti. Yıldız, “En önemlisi de ve sağlıklı istatistikler oluşturulacak. Bu da hayvancılıkla ilgili politikaların oluşturulmasında ve yürütülmesinde büyük yarar sağlayacak.” dedi.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
15.12.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Hayvanlar tescil edilecek, kayıtlar 3 yıl saklanacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız