Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

GAP'ta yatırımcılar sıra bekliyor

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, GAP illerinde ciddi sayıda yatırımcı talebi bulunduğunu belirterek, “Yer sıkıntımız var. Organize sanayi bölgeleri doldu ve yatırımcılar yer bekliyor” dedi.


Karahocagil, 2008 yılında yürürlüğe koydukları Eylem Planını gerçekleştireceklerini ifade ederek, Eylem Planı kapsamında kamu katkısının yarıya yakınının sulamaya ayrıldığını, şu anda Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin ovaları ve Batman çayı çevresindeki sulamalarda çok iyi durumda olduklarını belirtti.

Karahocagil, “Şu anda 600 kilometrenin üzerinde ana kanal inşaatı devam ediyor. Bunların birçoğunda da fiziki gerçekleşmeler yüzde 70-80'i bulmuş durumda. 2012 yılı sonunda en azından sulamaya hazır hale getirilmiş 800 bin hektar üzerinde alan olacak” dedi.

Silvan Barajı projesinin 5 milyar liralık bir yatırım olduğunu, geçen ay inşaatına başladıklarını belirten Karahocagil, “Çok büyük bir proje. İnşaatına başladık. Diğer taraftan hem ana kanalların hem tünellerin hem de şebekelerin ihalelerine başladık. Büyük ihtimalle onlara da 2012'de kazma vurmuş olacağız. Devasa projeler olunca özellikle ihale süreçleri zaman alıyor ama inşaat başladıktan sonra ödenek problemimiz yok. İnşallah çok hızlı şekilde devam edeceğiz. Aslında 2013'de büyük bir kısmını halletmiş ve su vermiş olacağız” diye konuştu.

GAP'ta 2011 yılında yaklaşık 900 milyon dolarlık bir yatırım öngörüldüğünü, burada yüzde 80-90 civarında bir nakdi gerçekleşme beklediklerini bildiren Karahocagil, şu anda bölgede 340 bin hektar alanda sulu tarım yapılabildiğine işaret etti.

Karahocagil, yöre çiftçilerinin sulu tarım imkanına kavuşmasıyla birlikte bire 2,5 ürün alabildiğini, artık toprağı nadasa bırakmadığını vurguladı.
 
Karahocagil, “Burayı sulamak sadece bölge için değil Türkiye için Ortadoğu için önemli. Çünkü gıda krizi, enerji krizi sık sık kapımızı çalacak” değerlendirmesinde bulundu.

-“Yatırımcılar sıra bekliyor”-

Ulusal ve uluslararası yatırımcıların GAP bölgesine ilgisini değerlendiren Karahocagil, şunları kaydetti:

“Şu anda Gaziantep'te 5. organize sanayi bölgesi (OSB) yapılıyor. Şanlıurfa'da 2. OSB başladı, insanlar yatırım yapmaya başladılar. Diyarbakır 2. OSB yapıyor ve Mardin şu anda 2. OSB için çalışmalara başladı, hatta Mardin '40'a yakın yatırımcı benden yer istiyor' diyor. Şu anda hem Şanlıurfa'da hem de Mardin'de Hilton Oteli'nin açılını yaptık. Bu bir göstergedir. Yatırım yapılabilir iklim var ve gerçekten ciddi sayıda yatırımcımız var. Bizim sıkıntımız; şimdi bazı yerlerde özellikle yer tahsis edemiyoruz. Mesela Batman çok hareketlendi. Adıyaman'da yer sıkıntımız var. Batman da öyle Mardin de öyle. Gitseniz OSB'ler doldu ve yatırımcılar da yer bekliyorlar. Demek istediğim uluslar arası yatırımcı var mı var, ama bizim yerli yatırımcımız daha çok ilgili.”

Karahocagil, hibe destek verilen 50 baş ve üzeri hayvancılık işletmeleri kurulmasına yönelik çok ciddi yatırım aldıklarını kaydetti.

-“Güneydoğu'da geriye göç zamanı”-

GAP bölgesinin ekonomik göstergelerindeki iyeleşmeye dikkati çeken Sadrettin Karahocagil, şunları söyledi:

“GAP bölgesi zaten Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz'den iyiydi. Ama şu anda ekonomik göstergeler olarak büyük ihtimalle Batı Karadeniz'den de Orta Anadolu'dan da iyi. Mesela bölge göç göstergelerinde eksi 9'lardan eksi 3'lere inmiş durumda. Göçte bir tek en büyük gelişmeyi burası gösterdi. Bölgede geçen yıl 218 bin yeni iş yaratıldı. Bu, Türkiye'de yaratılan işin yüzde 17'siydi. Çok büyük rakam. Bir taraftan yatırımlar da devam ediyor. Burası yatırımı geri ödeyen bir bölge. Sadece enerji geliri 21 milyar doları aştı. Şu ana kadar bizim yatırdığımız para 20 milyar dolar civarında, 21 milyar dolar civarında bir enerji gelirimiz var.”

-“Hedefimiz gıda kümelenmesi”-

Bölgenin organik tarıma çok uygun olduğunu vurgulayan Karahocagil, GAP İdaresi olarak “Organik Tarım Küme Geliştirme” projesi hazırladıklarını, pilot projelerini oluşturduklarını ve Şanlıurfa'da başlayacaklarını açıkladı. Karahocagil, şunları anlattı:

“Şu anda yol haritamızı çizdik 2012'de başlayacağız. Organik tarım eğitimlerimiz başlıyor, demonstrasyan çalışmalarımız olacak. Niş ürünler oluşturacağız. Pazara ulaşacağız, pazarın ihtiyaçlarına göre üretimimizi planlayacağız. Örnek çiftçilerimizi yetiştireceğiz.”

Organik olarak üretilebilecek ürünlerden bahsederken Karahocagil, “Pamuk da fıstık da zaten bölgenin şöhreti var. Ama bizim daha özel ürünlerimiz var.

Mesela Mardin'de yetiştirilen derik zeytini var, zeytinin anavatanı, ilk orijinal zeytin o. Karacadağ'ın çok özel pirinci var. Harran topraklarında potasyum çok, onun için orası durum buğdayı üretimi açısından önemli” dedi.


Karahocagil, büyük üreticilerle görüşmelerinin sürdüğünü bildirdi.
 
Ayrıca, AB tarafından finanse edilen 2 milyon avro bütçeli “Gıda Kümelenmesi” projeleri olduğunu belirten Karahocagil, GAP ekonomisinde ciddi bir gelişme olduğunu sözlerine ekledi.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
16.12.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: GAP'ta yatırımcılar sıra bekliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız