Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Hindi Çiftlikleri Bir Bir Kapandı

İlk kez Kandıra'da üretilmeye başlanan Kandıra Hindisi yetiştiriciliği yok denecek kadar azaldı.

Türk Sanayiinin başkenti olarak adlandırılan Kocaeli'de sanayiden nasibini almayan tek İlçe olan ve halkın büyük bir bölümünün geçimini tarım ve hayvancılıkla sağladığı Kandıra'da, ilk kez burada yetiştirildiği için Kandıra Hindisi olarak da adlandırılan siyah hindi yetiştiriciliği yok denecek kadar azaldı.

Yurdun değişik bölgelerinde yetiştirilmeye başlanması ve ilginin de gittikçe azalması nedeniyle çiftlikler bir bir kapanan Kandıra'da birçaç tesis kaldı.

Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezleri arasında bulunan ve İlçe'nin adıyla anılan Kandıra hindisi yaklaşık 15 yıl önce sadece Kandıra İlçesi'nde üretiliyordu. 2002 yılında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hindi üretim istasyonunun kapatılması sonucu hindi üreticileri İlçenin en önemli gelir kaynağından yoksun oldu.

Bölgede üretim çiftliklerinin azalması nedeniyle orjinal adı Amerikan bronzu olan ve adı Kandıra ile bütünleşen bu hindilerin üretildiği çiftlikler her yıl giderek azaldı.

Hindi yetiştiriciliği yapan birkaç çiftlik sahibinden biri olan Tuncay Türk, Biz çiftliğimizde yerli kuluçka olan orjinal Kandıra hindisini yetiştiriyoruz. Eti çok lezzetli. Kandıra'da kuluçka çiftliği kapatılınca üretim yok denecek kadar azaldı. Çiftlikte yetişen ve 'beyaz hindi Eti daha ucuz olduğu için alıcısı falza. Fakat lezzet açısından Kandıra hindisi çok daha kaliteli ete sahip. Bu sene 350 hindim yetiştirdim. Yılbaşı öncesinde aldığım siparişler nedeniyle hindilerin hemen hemen hepsini sattım.dedi.

Vatandaşların beyaz hindi ile Kandıra hindisini ayırt edemediğini, de söyleyen Tuncay Türk, bu yıl hindinin kilosunu 20 liradan sattıklarını, bir hindinin de ortalama 6 kilo olduğunu söyledi. Bazı hindilerin 12 kiloya kadar ulaştığını da söyleyen Tuncay, fazla gelir getirmediğinden artık hindi yetiştiriciliğine ilgi kalmadığını belirtti.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
21.12.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Hindi Çiftlikleri Bir Bir Kapandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız