Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
tki hümas Bursa 

Bursa'da ''TKİ Hümas''ın tanıtımı yapıldı -Prof. Dr. Gezgin: '' Dünyada 24 milyar ton toprak yok oluyor. Bizim ise yılda 840 milyon ton toprağımız kullanılamaz hale geliyor'' -''TKİ Hümas buğday veriminde yüzde 35, protein oranında yüzde 10, şeker pancarı yumru veriminde yüzde 17 ve şeker oranında yüzde 15'lik bir artış sağlamıştır'' -Vali Harput: ''Artık klasik yöntemlerle tarımı bırakmalıyız'' 

BURSA (A.A) - Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TKİ) tarafından üretimine başlanan, toprağın verimini artıran ''TKİ Hümas''ın tanıtımı yapıldı.

     Bursa Valiliği Konferans Salonunda yapılan tanıtıma Bursa Valisi Şahabettin Harput, Konya Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gezgin, ilçe kaymakamları, tarım müdürleri, ziraat odası başkanları, muhtarlar ve üreticiler katıldı.

     Şahabettin Harput, burada yaptığı konuşmada, son yıllarda hükümetin tarıma büyük destekler verdiğini ifade ederek, ''Bütün bunlara rağmen tarımda istediğimiz yerde değiliz. Artık klasik yöntemlerle tarımı bırakmalıyız. Hollanda, Konya kadar bir ülke. 200 milyar dolar civarında ihracat yapıyor. Onlar bu rakamlara ulaşırken, bizim bulunduğumuz yerde, iyiyiz demek uygun olmaz. Daha iyi olacağız. Yenilikleri çok iyi takip etmek zorundayız. İşlenmemiş bir karış toprak bırakmamalıyız. Birim alanından alınan verimi en yüksek seviyeye çıkarmalıyız'' dedi.

     Konya Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gezgin, Türkiye'deki toprakların istenilen organik madde seviyesinde olmadığını, ağırlık bakımından toprakların yüzde 3'ünün organik maddeden oluşması gerekiğini, Türkiye'deki toprakların yüzde 94'ünün bu oranın altına olduğunu belirtti.

     Toprakların yok olmasında erozyonun önemli unsur olduğunu vurgulayan Gezgin, şöyle devam etti:

     ''Topraklarımızda organik madde noksanlığı var. Erozyon sebebiyle çok ciddi büyük kayıplar veriyoruz. Dünyada her yıl erozyonla kaybolan toprağın 30'da 1'i bizim ülkemizden çıkıyor. Dünyada 24 milyar ton toprak yok oluyor. Bizim ise yılda 840 milyon ton toprağımız kullanılamaz hale geliyor. Şunu söylemek isterim. Saniyede 23 ton toprak kaybediyoruz. Bu oran çok tehlikeli. Bunun en önemli sebebi organik madde noksanlığı. Organik madde, topraklara can veren, topraklardaki kilin ve kumun birbirlerine bağlanmasını sağlayan maddedir. Organik madde topraklarda suyun depolanmasını ve topraktaki aktivitenin artmasını sağlar''

     Daha sonra TKİ Hümas'ın tanıtımını yapan Prof. Gezgin, ''TKİ Hümas'ın bitkilerde verim ve kaliteyi artırdığını gördük. TKİ Hümas buğday veriminde yüzde 35, protein oranında yüzde 10, şeker pancarı yumru veriminde yüzde 17 ve şeker oranında yüzde 15'lik bir artış sağlamıştır. Ayrıca antep fıstığı, ceviz, kiraz, erik zeytin gibi meyvelerde yüzde 80'e varan oranlarda verim artışı sağlamıştır'' ifadelerini kullandı.

     Bilimsel çalışmalara dayanarak tüm çiftçi ve ziraatçılara TKİ Hümas'ı öneren Gezgin, ''TKİ Hümas'ın Türk çiftçisi ve ekonomisine katkısını sadece buğday verimi ve kalitesinde sağladığı artışla gösterecek olursak, Türkiye tarım topraklarının 8,6 milyon hektarında buğday üretimi yapılmaktadır. Buğdayın ortalama verimi hektar başına 2 bin 330 tondur.

     TKİ Hümas kullanıldığında buğday veriminde yüzde 25, yüzde 35 oranında artış sağlanacaktır. Buğday fiyatını ton başına 6 bin TL olduğundan yola çıkarsak sadece buğdayda 3 milyar TL gelir artışı sağlanacaktır. Diğer ürünlerde de bu verim artışını hesaplayacak olursak, devasa rakamlar Türk ekonomisine kazandırılacaktır. TKİ Hümas sayesinde hem Türkiye, hem Türk çiftçisi kazanacaktır'' diye konuştu.

     TKİ tarafından geliştirilen ''Hümas'', leonardit kullanılarak üretilen hümik ve fulvik asik içeren doğal organik toprak düzenleyicisi bir ürün. Hümas, toprağın verimini artırmakta kullanılıyor.

Ekleme Tarihi
22.12.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Bursa'da ''TKİ Hümas''ın tanıtımı yapıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız