Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan 

SEZON PİRİNÇ YÖNETİM KURULU BAŞKANI ERDOĞAN:
- "GIDANIN DENGESİ BOZULMAYACAK. SEKTÖR GELECEK YIL DA BÜYÜMESİNİ SÜRDÜRECEK"
 
İSTANBUL (İHA) - Pazarlardaki canlanma ve yeni projeler sayesinde 2011 yılında ivme kazanan gıda sektörü gelecek yıl da büyümesini sürdürecek. Gıda sektörünün krize karşı dirençli olduğunu söyleyen Mehmet Erdoğan ekonomik dengesizliklerin yaşandığı dönemlerde yatırımların gıdaya yöneldiğini ifade etti.
 
 
 
Dünyanın yedinci büyük tarım ekonomisine sahip olan Türkiye tarım sektöründe aralıksız büyümesini sürdürüyor. Türkiye'nin 62 milyar dolara yükselen tarımsal hasılasıyla birlikte 2011 yılının ilk 9 ayında tarımsal ihracat rakamı 14 milyar dolara çıktı. Politik müdahalelerin de etkisiyle 2011 yılında ivme kazanan gıda sektörü pazarlardaki canlanma ve yeni projeler sayesinde güçlenerek büyüme eğilimi gösteriyor.
 
Gıdanın öneminin her zaman yüksek olduğunu ifade eden Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, "Gıda sektörü krize en dayanıklı sektörlerden biridir. Ekonomik dengesizliklerin yaşandığı dönemlerde farklı sektörlerde daralmalar yaşanırken yatırımcılar bilhassa gıdaya yönelir. Finansal ya da makro ekonomik dengesizlikler gıda sektörüne göreceli olarak yarar sağlar" dedi.
 
Avrupa'daki kriz dalgasından Türkiye'nin daha az etkilendiğini söyleyen Erdoğan, "Piyasalar için artık tamamen güvenli ya da tamamen güvensiz bir tablo olası gözükmüyor. Orta vadede piyasalarda durum 6 ay iyi, 6 ay kötü şeklinde süregelecektir" diye konuştu.
 
Sezon Pirinç'in piyasalardaki konumunun giderek arttığını belirten Erdoğan, "Ekonomik dengesizliklerden etkilenmemek için yabancı yatırımcı arayışına yönelme gibi bir eğilim var. Biz Sezon Pirinç olarak kendi öz kaynaklarımızla büyümek istiyoruz. Yatırım maliyetlerindeki değişikliklerden dolayı kısa vadede öz kaynak yatırımı dışında bir yatırım planımız bulunmuyor. Ancak hem organize sanayideki payımız hem de yerlilerde ve orta ölçekli işletmelerdeki ağırlığımız arttı. Satışlardaki payımızı yüzde 20
oranında artırmayı hedefliyoruz" dedi.
 
Tarımsal üretimi geliştirmek adına son yıllarda önemli adımlar atıldığını ve yapılan politik müdahalelerin olumlu sonuçlarını görmeye başladıklarını söyleyen Erdoğan şöyle konuştu: "Türkiye'nin tarımda karşılaştığı en büyük sıkıntılardan biri parçalı arazi yapısı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada tarım arazilerinin bölünmesinin önüne geçecek yeni düzenlemeler yaptıklarını söyledi.
 
Toprak ve su kaynaklarının etkin kullanılması kapsamında tarım arazilerinin miras yoluyla parçalanmasının önlenmesi gerekmektedir. OECD ülkelerinde tarıma verilen destek 2010 yılında 227 milyar dolara düşerken Türkiye'de 2008-2010 yılları arasında tarımsal destek yüzde 27 oranında artış gösterdi. 2012'de yüzde 20 oranında artan bir destek bütçesi verilecek. Gıda güvenliği ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı gözetilerek, örgütlü ve rekabet gücü yüksek bir yapı oluşturularak üretime destek verilmelidir." 

Ekleme Tarihi
23.12.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Sektör Gelecek Yıl Da Büyümesini Sürdürecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız