Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
DİMES Muğla’ya meyve suyu fabrikası kurmayı düşünüyor

DİMES Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş., kurmayı planladığı meyve suyu fabrikası için bölgede inceleme yapmak ve yetkililerden bilgi almak üzere Muğla’ya geldi. Muğla Valisi Fatih Şahin meyve suyu, süt, zeytin, zeytinyağı ve bal alanlarında yerli ve yabancı yatırımcılara çağrı yaparak destek sözü vermişti.


DİMES A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Erol Diren, Yatırım Müdürü İbrahim Kalyoncu ve Satın Alma Müdürü Barış Özturç, Vali Şahin’i makamında ziyaret etti. Ziyarette İl Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı da hazır bulundu. Şahin, toplantıdan önce basın mensuplarına yaptığı açıklamada, DİMES yetkilileriyle görüş alışverişinde bulunarak bazı çalışmalar yapacaklarını söyledi. Muğla’nın gıda sektöründe önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, “Bal, balık, zeytin, zeytinyağı, narenciye, meyve suyu ve süt alanlarında önemli potansiyellerimiz var. Gün geçtikte de artıyor fakat ilimizin sınıf atlaması gerekiyor. Potansiyellerimizi hep dışarıya gönderiyoruz. Yatırımcılar, bölgemize gelerek bahsettiğim alanlarda yatırım yapsa hem kendileri kazanır hem de ilimiz.” dedi. Muğla’da özellikle narenciye üretiminde iki yılda 100 tonun üzerinde artış yaşandığına dikkat çeken Şahin, “2008 yılında 153 bin 100 ton olan narenciye üretimimiz, 2010'da 269 bin 143 tona yükseldi. Burada artık daha farklı oluşumlar gerekir diye düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde, ‘Muğla yatırımcıları bekliyor’ adı altında, gıda alanında öne çıktığımız konularda bir çalışma yapacağız. İlerleyen günlerde ulusal ve uluslararası sektör temsilcilerini buraya davet edeceğiz.” şeklinde konuştu.

DİMES Genel Müdürü Diren ise ülkenin kalkınmasının tarım sanayisiyle olacağını düşündüklerini ifade ederek, “Yatırımlarımızı bu alanda yapan bir firmayız. Tarım, çok istihdam sağlayan bir sektördür. Firma olarak 150 bin müstahsilin malını değerlendiriyoruz. Bunun 60 bine yakını süt, geri kalanları meyve müstahsilidir. Ülkenin her yerinden meyve alıyoruz. Narenciye konusunda ülkede büyük bir eksiklik var.”
ifadelerini kullandı. Türkiye’ye 150-200 bin ton portakal karşılığı konsantre geldiğini vurgulayan Erol Diren, “Bunun sebebi, sanayiye yönelik çeşit olmaması. Türkiye’de dökülen portakalların konsantresinden yapılan içeceklerin tadı acı oluyor. Bunun için hep yurtdışından getirmek zorunda kalıyoruz. Ülkemizdeki bu plantasyonları kendimiz yapabilir miyiz diye yola çıktık. Bu yıl pilot bir tesiste deneme çalışmaları yapıyoruz. Önümüzdeki sene büyük bir kapasiteyle hangi il uygun olursa bu yatırımı yapacağız.” dedi.

Muğla, 3 milyar liraya yakın hasılayla önemli bir tarım üretimine sahip. 2011 yılında 150 bin tona yaklaşan yaş sebze ve meyve ihracatının tamamı işlenmemiş ürünlerden oluşuyor. İlde üretimin giderek artması ve hasat periyodunun kısa olması, hedef pazarlardaki duruma bağlı olarak özellikle narenciye fiyatlarının aşırı düşmesine sebep oluyor. Son yıllarda narenciye ve pamuk üretimindeki pazarlama sıkıntıları sebebiyle nar üretimi önemli bir ivme kazandı. Nar ihracatının son birkaç yıldır artması sonucu fiyatlarda yaşanan yükselmeyle 2011 yılında yaklaşık 50 bin ton olan üretimin, önümüzdeki yıllarda 100 bin tonu aşması bekleniyor. Muğla’da 2002 yılında 112 bin 425 ton narenciye üretilirken 2010'da 269 bin 143 tona ulaştı; 2 bin 730 ton greyfurt, 57 bin 287 ton limon, 10 bin 559 ton mandalina, 159 ton turunç, 168 bin 337 ton portakal ve 26 bin 51 ton nar üretildi.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
24.12.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: DİMES Muğla’ya meyve suyu fabrikası kurmayı düşünüyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız