Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Samsun 

Samsun'da ilk defa üretilen 'Kudret Narı'ndan dekar başına 4 ton ürün alındı

İyi Tarım Uygulamaları kapsamında, Samsun'da ilk defa Tekkeköy ilçesinde geçtiğimiz yıl deneme amaçlı üretilen ve sonuçları olumlu olan 'Kudret Narı' tıbbi bitki olarak üretilmeye resmen başlandı.


Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, çiftçilerin alternatif ürün yetiştirmesine için her türlüğü desteği sağladıklarını söyledi. Güven, özellikle kivi gibi ürünlerde bunun başarıya ulaştığını belirtti.

Fındıklarını söküp destekleme primlerini alanların bahçelerine diktikleri alternatif ürünlerin çeşitliliğini çoğaltmak istediklerini kaydeden Güven; taflan, kiraz, bambu gibi ürünleri tavsiye ettiklerini ifade etti. Bunların yanı sıra düz arazilerini değerlendirmek isteyen çiftçilerin de yardımına koştuklarını vurgulayan Kadir Güven, dünyada 4 bin yıldır tüketilen, başta mide hastalıklarına iyi geldiği bilinen ve onlarca faydası olan Kudret Narı’nın deneme dikimlerinin başarılı olduğunu kaydetti.

Kudret Narı’nın diyabete, ülsere, tümör hastalıklarına ve HIV virüsüne karşı bağışıklığı güçlendirdiğini, dolayısı ile aranan bir bitki olduğunu belirten Kadir Güven, bu yıl bir firma tarafından Tekkeköy’de 2 bin 190 dekar alana dikildiğini ve dekar başına 4 ton verim alındığını vurguladı.

Fındığa alternatif olmayıp, düz arazide yetişen bir ürün olan Kudret Narı’nın Karadeniz Bölgesi’nde ilk kez Samsun’da dikildiğini kaydeden Güven, şunları ifade etti: “Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu’nun yapmış olduğu arazi kontrolleri sonucunda, Botafarma Sağlık Ürünleri San. Tic. Ltd. firmasınca yapılan Kudret Narı yetiştiriciliğinin, İyi Tarım Uygulamaları’na uygun olduğu tespit edilmiş ve sertifikası düzenlenmiştir. Daha sonrasında İl Müdürlüğümüz İyi Tarım Uygulamaları Birimi tarafından yapılan arazi kontrol denetimleri ve sertifikasyon kuruluşunun denetimleri yapılarak, yetiştiriciliğin ve sertifikasyon işlemlerinin İyi Tarım Uygulamaları Yönetmeliği'ne uygun olduğu tespit edilmiştir.” (CİHAN)

Ekleme Tarihi
24.12.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Samsun'da ilk defa üretilen 'Kudret Narı'ndan dekar başına 4 ton ürün




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız