Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Mantarlardan gelen zenginlik 

Mantarlardan gelen zenginlik

Giresun Orman Bölge Müdürü Ali Kaya, ''Bölgede yetişen mantar çeşitlerinin envanterini çıkarıp, kullanım amacına uygun tüketimini sağlamayı hedefliyoruz'' dedi.


Kaya,Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğünün ortaklığında bölgeye yönelik ''Doğal Ortam Mantarı Projesi'' hazırlandığını, proje doğrultusunda orman köylüsünün odun dışında orman ürünlerine ağırlık vermelerinin önünün açılmasının hedeflendiğini söyledi.

Özellikle gıda ve ilaç sanayisinde kullanılan mantarın doğal ortamda yetiştirilmesinin sağlanmasına yönelik çeşitli faaliyetler yürütmek istediklerini ifade eden Kaya, ''Projeyi Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknik Bölüm Başkanlığı ile birlikte gerçekleştirmekteyiz. Bu çalışmayla üretim potansiyelini artırmak, köylülerimizin faydalanmakta olduğu bu ürünlerin taşınması, korunması ve pazarlanması konusunda öncülük etmek ve teşvikte bulunmak istiyoruz'' diye konuştu.

Orman köylüsünün mantar çeşitlerinden faydalanma şeklini daha bilinçli hale getirerek, yöre halkının kalkınmasının hedeflendiğine vurgu yapan Kaya, şöyle devam etti:

''Bu projemizdeki esas amacımız orman köylüsüne istihdam sağlamak ve var olan istihdamı arttırıcı projeler geliştirmektir. Ordu ve Giresun bölgesinde bin kadar orman köyümüz var. Başlatılan bu proje, Karadeniz'deki diğer yerlere de örnek teşkil edecektir. Orman köylümüz bölgede yetişen mantarlardan kendi mutfağında tuzlama, turşulama veya taze tüketerek faydalanmaktadır. Topladıkları mantarı da çok ucuz fiyatlardan satılıyor. Bu projeyle orman köylüsünün eğitilmesini de amaçlamaktayız. Ziraat mühendislerinin görev alacağı projede, yöre halkının toplanan üründen en iyi şekilde faydalanmalarını istiyoruz.''

Kaya, Karadeniz Bölgesi'nde yenilebilir 12 mantar çeşidi olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:

''Bu mantar çeşitleri yenilebilen ve ilaç sanayisinde kullanılan çeşitler olarak iki kısma ayrılıyor. Mantarların toplanması, korunması, nakliyesi ve pazarlanmasına kadar, önderlik yapmak amacıyla bu çalışmada yer aldık. Öncelikli olarak 2012 yılında ormanlarımızda ve orman kenarlarında bulunan yenilebilir mantarların envanterini çıkaracağız. Bu mantarların toplanmasından satışına kadar kullanabilecek bir de soğuk hava tesisi kuracağız. Bölgede yetişen mantar çeşitlerinin envanterini çıkarıp, kullanım amacına uygun tüketimini sağlamayı hedefliyoruz.''
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
25.12.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Mantarlardan gelen zenginlik




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız