Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

TÜDEF: Gdo'lu Ürün İthalatı Durdurulsun

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Gernel Başkanı Sıtkı Yılmaz, Biyogüvenlik Kurulu'nun yem amaçlı kullanılmak üzere 13 çeşit GDO'lu Mısır ithalatına izin vermesini eleştirdi.


Federasyon binasında düzenlediği basın toplantısında konuşan Yılmaz, "Bazı birlik ve derneklerin iktisadi işletmelerinin talebi üzerine bu kararın verilmesi son derece anlamlıdır." dedi.

Verilen kararın hayvan yemi için de olsa, tüketicinin bir şekilde durumdan etkilendiğini belirten TÜDEF Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, yemle beslenen hayvanların etinden, sütünden yumurtasından insanların beslendiğini kaydetti.

Mısır şurubundan yapılan gıdalar olduğunu dile getiren Yılmaz şöyle devam etti: "Uzun sürede tüketici ciddi risk altında kalacaktır. Her ne kadar insan yaşamı üzerinde olumsuz etkisi olmaz diyen bilim insanlarının görüşü bulunsa da risk altına giren tüketici yaşamıdır. Bu yaşam üzerinde verilen kararlarda son derece dikkatli olmak gerekir.
 
40–50 yıl önce sigaranın insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri bu günkü gibi anlaşıldığı, kavrandığı söylenemez. Bu kararın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
 
Sosyo-ekonomik değerlendirme raporlarında GDO'ların sindirim sisteminde sindirilemediği ve hücrelere kadar taşınabildiği, marketlerden alınan süt örneklerinde GDO'lu yemlere rastlandığı, pastörizasyon işleminin dahi bu DNA'yı yok edemediği belirtiliyor. Dolaysıyla GDO'lu ürünlerin sağlık riski oluşturabileceğine dikkat çekilmektedir. Kurul, kararında tüketici sağlığını dikkate almamıştır."

"TÜKETİCİYİ BİLGİLENDİRECEĞİZ"

Türkiye'nin tarım ülkesi olduğunu anlatan TÜDEF Başkanı Sıtkı Yılmaz, verimli topraklara rağmen Mısır ithalatına izin verilmesini de eleştirdi.

Tüketicinin bu kararlardan son derece tedirgin olduğunu vurgulayan Yılmaz, GDO'lu ürünlerin tüketiciden saklanmasının etik olmadığını söyledi.

Yılmaz, "Yüzde 9 oranında ve altında GDO içeren ürünlerin etiketlerine GDO'lu ibaresi yazılamamaktadır. Bu durum, tüketicinin en temel evrensel haklarından sağlık hakkı, bilgi edinme hakkı ve seçme hakkının ihlali anlamına gelmektedir. Bu hakkın önüne hiçbir şekilde engel konamaz, konmamalıdır.
 
Bu Kurul kararı aynı zamanda doğal Mısır üreten üreticileri de cezalandırmaya yönelik bir karardır. Ülkemiz üreticisinin bu konuda desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. GDO'lu Mısır ithalatının durdurulmasını istiyoruz.
 
Bu konuda hükümet de üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. GDO'lu ürünlerin ithalatının durdurulmaması halinde TÜDEF ve üye dernekleri Ocak–2012 tarihinden itibaren ülke düzeyinde bir kampanya ile GDO'lu ürünler hakkında tüketiciyi bilgilendirecek ve tüketimden gelen yasal haklarını sonuna kadar kullanacaktır." diye konuştu.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
27.12.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: TÜDEF: Gdo'lu Ürün İthalatı Durdurulsun




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız