Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 14 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Türkiye Beyaz Et Tüketiminde Dünyada 11 

Türkiye Beyaz Et Tüketiminde Dünyada 11'inci Sıraya Yükseldi

Türkiye'de beyaz et tüketiminin arttığı Amerikan Besin ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre 11 yılda 20'nci sıradan 11'inci sıraya yükseldiği belirtildi.


Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof.Dr. Neriman İnanç, Türkiye'de tavuk üretim ve tüketiminin artmasının sevindirici olduğunu söyledi. Prof.Dr. İnanç, ABD Besin ve Tarım Örgütü'nün (FAO) verilerine göre, Türkiye'nin dünyada tavuk üretiminde 2000'li yılların başlarında 20'li sıralarda yer alırken, günümüzde 11'inci sırada yer aldığını belirterek şöyle dedi:

"Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Ülkemizde günlük enerji ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 60'ı karbonhidratlardan sağlanmaktadır. Karbonhidratların temel kaynakları arasında ekmek, pilav, makarna gibi tahıllar yer almaktadır. Obezitenin tedavisinde uygulanan beslenme programlarında karbonhidrattan zengin besinlerin ve yağların sınırlamasına gidilmektedir. Yağ oranı az olan tavuk etinin karbonhidrat içermemesi nedeniyle de zayıflamak isteyen bireylerin diyetlerinde yer almaktadır. Her yaş grubunda yeterli ve dengeli beslenme örüntüsü içerisinde tavuğun salata ve sebzeler ile birlikte tüketilerek sağlıklı beslenmede yer alması gereken en ucuz hayvansal bir besin olduğu unutulmamalıdır."

Tavuk etinin iyi bir protein kaynağı olması nedeniyle hastalıklara karşı direncin sağlanmasında da rolü olduğunu, 100 gram tavuk etinde 25 gram protein bulunduğunu belirten Prof. Dr. Neriman İnanç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sağlıklı Büyüyen Türkiye İçin Daha Çok Protein' sloganını etkin hale getirebilmek için özellikle büyüme çağındaki çocuklarda artan protein ihtiyacını karşılamak amacıyla tavuk etine yer verilmelidir. Tavuk etinin içeriğinde bulunan B2, B6 ve B12 vitaminleri; sinir sisteminde önemli rollere sahiptir. B12 vitamini hayvansal vitamin olarak bilinir ve bitkisel besinlerde bulunmaz. Yetersizliğinde kansızlık meydana gelir. Bu vitaminin yetersizliğine bağlı olarak ortaya çıkan kansızlığın önlenmesi ve beslenme tedavisinde tavuk Eti iyi bir seçenektir. Ayrıca, sindirim sistemi ve deri sağlığının korunmasında tavuk Eti içerdiği B vitaminleri ile görev almaktadır.
 
Ülkemizde kalp damar hastalıkları ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Bu hastalıklardan korunmanın en önemli yolu beslenme ile alınan doymuş yağ miktarını azaltarak doymamış yağ asitlerinden zengin besin kaynaklarını .Tavuk etinin liflerinin kısa olması nedeniyle çiğnenmesi ve sindirimi daha kolaydır. Bu yüzden, yaşlıların protein ihtiyacını karşılamak amacıyla kırmızı et yerine beyaz et önerilmektedir . ve beyne oksijen gitmesinde rol oynar. Hücreler arası besin iletiminde önemlidir. Potasyum eksikliğinde, halsizlik, iştah kaybı, sinirlilik, kusma, cilt kuruluğu, kalp ritim bozuklukları, kaslarda yorgunluk ortaya çıkar. 100 gram tavuk Eti ile günlük potasyum ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 18'nu karşılayabilmekteyiz. Çağın en önemli kronik hastalıklarından biri olan bazı kanser türlerinin oluşumunda kırmızı et tüketiminin artmasının etkili olabileceği belirtilmektedir. Bu açıdan da, tavuk etinin daha sık tüketilmesi daha sağlıklı bir tercihtir." - Kayseri
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
28.12.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Türkiye Beyaz Et Tüketiminde Dünyada 11'inci Sıraya Yükseldi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız