Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Fıstık çamı fidanları köylüye gelir kapısı olacak 

Fıstık çamı fidanları köylüye gelir kapısı olacak

Kahramanmaraş'ın Karacasu mevkii ile Şerefoğlu köyü arasındaki 730 hektarlık araziye 380 bin fıstık çamı dikildi. Ekonomik değeri yüksek olan fıstık çamı, halk arasında 'çedene’ olarak ifade ediliyor. Çamlardan elde edilecek gelirin çevre köylere verileceği, böylece köylünün ormana vereceği zararların önüne geçileceği belirtiliyor.


Orman Bölge Müdürlüğü Elmalar Orman İşletme Şefi Aytaç Savaş Salan, fıstık çamı dikilebilmesi için 2011 yılı Nisan, Mayıs ve Haziran aylarından bu yana dozerlerle 731 hektar toprak işlemesi yapıldığını söyledi. Salan, "Bu sahanın ilkbahar, yaz toprak işlemesi yapıldıktan sonra sonbaharda fidan dikimine başladık. Alan çok geniş ve bir buçuk -iki aydır dikimimiz devam etmekte. Sahamız Karacasu'dan başlayıp şu an son kısmı gözüken Şerefoğlu köyünde son bulmakta. Buraya toplam 380 bin fidan dikildi. Bunların 235 bini fıstık çamı tüplü, 25 bin kızılçam tüplü ve 119 bin çıplak köklü kızılçamdır. Bu alanlar evveliyatı üzerinde ağaç bulunmayan, erozyona müsait, artık ana kayanın yüzeye çıktığı alanlar. Biz burayı görür görmez programa aldık.’’ dedi.
Salan, bölgenin yaz kuraklığının fazla yaşandığı bir yer olmasından dolayı fıstık çamını seçtiklerini belirterek, çamın bu sıcaklığı ve toprak yapısını sevdiği için dağlık alanları seçtiklerini söyledi.

"Bu bizim 50 yıllık özlemimizdi." diyen Şerefoğlu Köyü Muhtarı Ramazan İnce, Orman Bölge Müdürlüğünün köylerde yaptığı bu çalışmadan dolayı çok memnun olduklarını ifade etti.

Orman Bölge Müdürlüğü'nün yaptığı çalışma sahasına kendi köylerinin de girdiğini ifade eden Kazanlı köyü muhtarı ve aynı zamanda Tarımsal Kalkınma Başkanı olan Emir Çampınarı ise dikilen bu çam fıstıklarının meyvelerinin geliri ve toplatılmasının, köy tüzel kişiliğine verilecek olmasının köylerin ekonomisine katkıda bulunacağını, köylerin çehresini değiştireceğini söyledi.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
30.12.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Fıstık çamı fidanları köylüye gelir kapısı olacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız