Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
dolu Devlet Desteği Çiftçiyi Sigortaya Yönlendirdi 

Devlet Desteği Çiftçiyi Sigortaya Yönlendirdi

Ömer Sarı - Tarım sektöründe dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskını gibi risklerden korunmak isteyen çiftçilerin, devletin verdiği destek ve sağladığı kolaylıklar sayesinde sigortaya gösterdiği ilgi her geçen yıl artıyor.


Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Dadak, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle iş gücü ve istihdam açısından tarımın göz ardı edilemeyecek bir sektör olduğunu söyledi.

Tarımsal üretimin aksamadan yürütülmesinin zorunlu olduğunu vurgulayan Dadak, tarımda genel olarak üretimin açık alanda ve doğal risklere açık yapıldığı, bu nedenle çiftçilerin doğal afetlerde sıkıntı yaşamaması için sigortaya önem vermesi gerektiğini vurguladı.

2006 yılından beri uygulamada olan TARSİM sayesinde çiftçinin yüzünün güldüğünü belirten Dadak, şöyle devam etti:

"TARSİM kurulmadan önce de Türkiye'de sigorta uygulanıyordu ancak sadece bitkisel ürünlerde dolu sigorta kapsamındaydı. Fakat bu Türkiye'deki tarımsal alanlar ve tarımsal ürünlerde yüzde 1'lik seviyeye ulaşamamıştı. İspanya'da başarılı olan sigorta uygulamalarındaki havuz sistemi Türkiye'ye kazandırıldı. Ülkemizde de 2006 yılında ilk sigorta poliçeleri kesilmeye başlandı. Öncelikle bitkisel ürünler sigorta kapsamına alındı. Tarla, bahçe ve sera ürünlerinin artık sigorta yapılıyor. Hayvan hayat sigortaları kapsamında da süt ve besi sığırları, küçükbaş hayvanlar, entegre kümesler ve su ürünleri de sigorta kapsamına girdi. Sadece dolu değil bütün Türkiye'de meyvelerde don sigortası yapıyoruz. Daha önce kapsamda olmayan meyvelerde çiçek dönemini de içine alarak, meyve için de sigorta poliçesi kesmeye devam ediyoruz."

Tarım sigortasında devletin ciddi anlamda desteğinin söz konusu olduğunu vurgulayan Dadak, "Bütün sigorta alanlarında yüzde 50, don sigortalarında poliçe bedelleri yükseleceği için çiftçinin ödemede zorluk çekeceği düşünülerek yüzde 67,5 destek veriliyor. Meyvesini sigorta ettirecek vatandaş, poliçe bedelinin yüzde 32,5'ini ödüyor. Bu bedeli önümüzdeki yıl daha da düşüreceğiz" diye konuştu.

Çitçilerin bu primleri kolay ödemesi için bitkisel ürünlerde çiftçinin ödeyeceği yüzde 50'lik kısmın yüzde 25'inin peşin alındığını geri kalan yüzde 75'lik kısmın ise hasattan sonra ödendiğini anlatan Dadak, "Hayvan hayat sigortalarında ise ödeyeceği yüzde 50'nin yüzde 25'ini çiftçimiz peşin ödüyor ve geriye kalan yüzde 75'ini aylık taksitler şeklinde 5 ayda ödüyor. Çiftçimize sigorta konusunda her türlü kolaylığı sağlamaya çalışıyoruz" dedi.

Çiftçilerin tarım sigortaları kapsamında olmayan riskle karşı karşı kalması ve yüzde 40 ve üzeri zarar görmesi durumunda da devletin destek sağladığını anlatan Dadak, devletin başka desteği bulunmadığı için çiftçilerin sigortayı önemsemesi gerektiğini vurguladı.

-Yeni riskler de sigorta kapsamına alınacak-

Kuraklık, aşırı yağışlar gibi doğal risklerin henüz kapsama alınmadığını belirten Dadak, şöyle devam etti:

"Çiftçilerimizden gelen bazı talepler var. Aşırı yağışlardan bazı ürünler zarar görüyor. Bunlarında kapsama alınması lazım. Hemen bütün risklerin kapsama alınması mümkün değil. Ancak havuzumuzun da ticari bir gayesi yok. Sosyal sorumluluk projesi olarak nitelendirilebilir. Kuraklığın da kapsama alınması talebi var. Çiftçilerimizin talepleri hedeflerimiz arasında."

Türkiye'deki 23 sigorta şirketinin komisyon karşılığında TARSİM'in poliçelerini pazarladığını anlatan Dadak, söz konusu şirketlerin hasar ödeme sorumluluklarının olmadığını belirtti.

Devletin güvencesi sebebiyle çiftçinin sigortaya talep gösterdiğini anlatan Dadak, yüzde 50'lik devlet desteğinin çiftçileri ürünlerini sigortalatmaya yönlendirdiğini belirtti.

Devlet destekli tarım sigortaları çerçevesinde poliçe sayısının 6 yılda 1 milyon 755 bine ulaştığını vurgulayan Dadak, "2006 yılında 12 bin 330 olan poliçe sayımız 2011 yılında 585 bine ulaştı. Bu bizim için yeterli değil ancak 6 yılda çiftçilerin sigortaya yönelişinde düzenli bir artış var" dedi.

Dadak, çiftçi sigortasının henüz bazı branşlarda yüzde 10'da kaldığını vurgulayarak istenilen seviyeye ulaşması için çalıştıklarını kaydetti.

Bu yıl yaklaşık 250 bin hasar dosyası için 489 milyon lira ödeme yaptıklarını vurgulayan Dadak, hasar tespiti yapılan dosyalar için de yakın zamanda 54 milyon liralık bir ödeme daha yapılacağını sözlerine ekledi. (AA)

- Adana

Ekleme Tarihi
31.12.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Devlet Desteği Çiftçiyi Sigortaya Yönlendirdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız