Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Kahveye 60 yıllık ‘Garanti’


İZMİR - Tarihte kahvenin bulunduğu ilk yer olarak bilinen Kaffa bölgesinin yer aldığı Etiyopya ile Kenya'ya 3 kahve tesisi projesi hazırlayan Garanti Değirmenleri, siyah inci olarak nitelendirilen kahvenin anavatanı Afrika kıtasında büyümeye odaklandı.


Kemalpaşa'da 1951 yılından bu yana faaliyet gösteren ve üretiminin yüzde 90'ını ihraç eden Garanti Değirmenleri, kahve çiftlikleriyle bilinen ancak teknoloji açsından bakir görülen Etiyopya ve Kenya’da kurulacak tesislere makina tedarik edecek.


İzmir'de bir gurmenin yanında kahvenin geçmişinden sunumuna, kavurma tekniklerine kadar pek çok konuda 5 ay eğitim alan Garanti Değirmenleri'nin üçüncü kuşak temsilcisi ve İhracat Müdürü Sinem Umsu, firmalarının kahve, kakao işleme, kuruyemiş kavurma ekipmanları, kahve, baharat, mineral ve çeşitli malzeme öğütme makineleri, yükleme ve karıştırma ekipmanları ile Türkiye ve dünya pazarında önemli yerlerinin olduğunu dile getirdi.

Üretimlerinin yüzde 90'’ını ihraç ettiklerini belirten Umsu, "Ülke içinde de satışlarımız yüksek. Her yerde bizim makinelerimizi görebilme şansınız var. Özellikle kuruyemişçilerde, kavurma ve değirmen, karabiber öğütme üzerine de makinelerimiz mevcut. Toptancılık yapan kuru kahveciler, toptan baharat öğütme yapan müşterilerimiz var.
 
Bizim ürünlerimizde kalem epey fazla; irili ufaklı pek çok makinenin imalatı ile uğraşıyoruz. 32 civarında ürün çeşidimiz var" diye konuştu. Ar-Ge ile ürünlerini sürekli geliştirdiklerini kaydeden Umsu, "Modeller değişiyor, çağa ayak uydurmaya çalışıyoruz, müşteri taleplerine göre hareket ediyoruz, onların da yönlendirmesiyle sürekli Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz.
 
Makinelerimizin birçoğu patentlidir, yeni modelleri geliştirerek yada  dizayn değişikliğine giderek imal ediyoruz. Zaten makinelerin çalışma prensipleri genelde değişmez. Daha çok müşteri odaklı üretim yapıyoruz, avantajımız da burada oluşuyor" ifadesini kullandı. Şu anda 50'ye yakın ülkeye ihracat yaptıklarının altını çizen Sinem Umsu, kendileri açısından 2011 yılının biraz daha durağan geçtiğini, geçen yıl iki tesis projesini tamamladıklarını açıkladı.


Talebe göre tesis kuruyor


Makine imalatı dışında tesis kurduklarını da anlatan Umsu, tasarlanan tesis projelerinin müşterilerin isteklerine ve kapasitelere göre şekillendiğini, kahve, kakao ve kuruyemiş işlemek amacıyla tesislerin tasarlandığını kaydetti. Umsu, "Tesis projelerimiz, kahve kavurma makinesi, yeşil kahve yükleme aparatı, gaz yakıcı, taş ayırıcı, elevator, endüstriyel kahve siloları, kahve değirmenleri-mikser makinelerimizden oluşuyor. Kahvede malzemenin kalitesi çok önemli ama kaliteyi iyi bir sunumla yapmak gerekiyor, makinelerimiz kahvenin tadını ve kokusuu etkiliyor" diye konuştu.


Sinem Umsu, bu yılın sonunda 3 tesis projesi anlaşması yaptıklarını kaydederek, şunları söyledi: "Projelerimiz Kenya ve Etiyopya'da. 2012 yılında yatırımlarına başlayacaklar. Kahve işleme ekipmanlarından oluşan tesis projeleri gerçekleştireceğiz. Kahvenin yetiştiği bölgelerde daha çok çalışma sergiliyoruz. Özellikle Etiyopya'da kahve çiftlikleri var ve şu anda daha çok üretime geçmekten taraflar. Yeşil kahveyi işleyip satmaya yönelik çalışmalara başlayacak. Bizim Etiyopya’da bir distribütörlüğümüz var, şimdi Kenya’da da bir tane oluşturacağız. Kahvenin üretiminin ve tüketimin çok yapıldığı bölgelerde olmak bizim için umutlu bir durum. Oralar makine açısından bakir bölgeler. Kenya ve Etiyopya'da şu an üretim kapasitesi saatte 300 kilogram olan firmalarla çalışıyoruz. Kahve çiftlikleri var, kahveleri toplatıyorlar, işliyorlar. Sonrasında kavurma ve depolama işlemlerini gerçekleştiriyorlar. Biz de makine tedarik ediyoruz."


Rusya ve Ukrayna hedef bölgeler


Müşterilerle uzun soluklu işler yaptıklarını ifade eden Sinem Umsu, "Gelecekte kahve alalım, ortak işler yapalım diye düşünüyoruz. Şu anda ABD, Güney Kore, Afrika yoğunluklu makine sattığımız bölgeler. Senegal'den Avrupa ülkelerine kadar ürün satıyoruz. Fuarlara katıldığımız için büyük avantaj yaşıyoruz" dedi.


Sinem Umsu, 2012 yılında satışlarını artırmanın ilk hedefleri olduğunu, bunun için hedef pazarlar belirlediklerinin altını çizerek, "Rusya ve Ukrayna özellikle hedef bölgelerimiz. 2011 yılında hedefimizde Afrika vardı, ona ulaştık. Bizim için bakir bölgeler, Türk firmaları hiç gitmemiş. O bölgelerde bulunmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
01.01.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Kahveye 60 yıllık ‘Garanti’




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız