Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Vali Cerrah, Özgıda Zeytinyağı Fabrikasında İncelemelerde Bulundu

Vali Celalettin Cerrah, Özgıda Zeytinyağı Fabrikasında incelemelerde bulundu. Beraberinde Vali Yardımcısı Ali Çağlar ve Tarım İl Müdürü İbrahim Sağlam ile birlikte fabrikaya giden Vali Cerrah, fabrika sahibi Metin Özdemir’den bilgi aldı.
 
 

2003 yılından beri fabrikalarının faaliyette olduğunu ifade eden Metin Özdemir ürettikleri zeytinyağının Boncuktepe markasıyla piyasaya sürüldüğünü söyledi. Daha sonra fabrikayı dolaşan Vali Cerrah, zeytinyağının üretim aşamalarını tek tek inceledi. Metin Özdemir, geçtiğimiz günlerde düzenlenen Doğu Akdeniz Bölgesi Zeytincilik Çalıştayı’nın zeytin ve zeytinyağı üreticisi açısından oldukça faydalı olduğunu dile getirerek; “Düzenlenen Çalıştay’da çok önemli bilgiler edindik. Sayın Valime çok teşekkür ediyorum.”diye konuştu.

VALİ CERRAH; “ZEYTİN BİRLİKLERİ, ZEYTİN BORSASI, ZEYTİN VE ZEYTİN ÜRÜNLERİ İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ KURULMASI İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR.”
 
 

Ziyaretinin sonunda basın mensuplarına açıklamada bulunan Vali Cerrah ise, Osmaniye’de zeytin alanlarında %220’lik bir artış olduğunu, bu artışa rağmen zeytin ve türevlerini işleyecek fabrika sayının yeterli olmadığını ifade ederek; “İlimizde çok sayıda genç zeytin ağacı var. Bu ağaçlar önümüzdeki yıllarda çok miktarda meyve verecek. Bunları işleyecek fabrikalara süratle ihtiyacımız var.”dedi. Osmaniye’de faal olarak çalışan 9 fabrikada sadece salamura zeytin ve zeytinyağının üretildiğini de belirten Vali Cerrah; “Zeytinin pek çok türevi var. Bu türevleri üretecek fabrikalar kurmamız gerekiyor. Zeytinyağı fabrikaları yılın 3 ayı çalışıyor. Eğer diğer türevleri de üretirsek fabrikalar 12 ay boyunca çalışır ve çok sayıda insana istihdam yaratılmış olur.”dedi.

Zeytinin, Osmaniye yer fıstığından sonra Osmaniye tarımının ikinci önemli ürünü olduğunu da söyleyen Vali Cerrah; “Zeytinciliğin hem üreticimize hem de ilimize ekonomik katkısını artırmak amacıyla projeler geliştiriyoruz. 23-24 Aralık tarihleri arasında Doğu Akdeniz Bölgesi Zeytincilik Çalıştayı’nı gerçekleştirdik. Çalıştay’da çok sayıda uzman üreticimizi bilgilendirdi ve sorularını yanıtladı. Bir diğer projemiz ise; Ocak ayı içersinde de üreticilerimizi Ege Bölgesi, Bursa ve Balıkesir’e götürerek oradaki zeytin fabrikalarını yerinde görmelerini sağlamak. Üreticimizin bilinçlenmesini ve bilgilenmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Osmaniye’de kurulacak fabrikaları bu bilgiler ışığında kurmayı hedefliyoruz.”dedi.

Vali Cerrah, Osmaniye zeytinciliği konusunda yapılan bir diğer önemli projeden de söz ederek; “Osmaniye’de Zeytin ve Zeytin Ürünleri İhtisas Organize Sanayisini kurmak için çalışmalarımız devam ediyor. Tarım İl Müdürlüğümüz şu an Bölgenin kurulacağı yerin belirlenmesi için çalışma yapıyor. 7-8 yer bulundu. Bunların içinde en uygununu seçeceğiz ve süratle Zeytin ve Zeytin Ürünleri İhtisas Organize Sanayisini kuracağız.”dedi.

Vali Cerrah ayrıca Zeytin Birlikleri ve Zeytin Borsasının mutlaka kurulması gerektiğini de vurgulayarak; “Zeytin Birliklerinin ve Zeytin Borsasının en kısa zamanda kurulması gerekiyor. Bu konuda Tarım İl Müdürlüğümüz, Ziraat Odamız ve Ticaret Odamız ortak bir çalışma yapıyorlar. En kısa sürede Zeytin Birlikleri ve Zeytin Borsası kurulacak.”dedi.

VALİ CERRAH; “SAĞLIĞIMIZ İÇİN MUTLAKA ZEYTİNYAĞI TÜKETMELİYİZ.”
 
 

Zeytinyağının sağlık üzerindeki önemli etkisine de dikkat çeken Vali Cerrah; “Zeytinyağı insan sağlığı üzerinde çok olumlu bir etkiye sahip. Buradan Osmaniye halkına seslenmek istiyorum; Lütfen hem kendi sağlığımız hem de geleceğimiz olan çocuklarımızın sağlığı için yemeklerimizi zeytinyağı ile yapalım.”dedi. Kişi başına düşen zeytinyağı tüketiminin Yunanistan’da 25 litre İspanya’da 30 litre olduğunu da söyleyen Vali Cerrah; “Türkiye’de kişi başına düşen zeytinyağı tüketimi yılda 1 Litre. Sağlığımız için zeytinyağı tüketimimizi artırmamız gerekiyor.”dedi.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
03.01.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Vali Cerrah: Zeytinyağı Fabrikaları Yetersiz




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız