Doç. Dr. Karaoğlu: Tarım kültürünü vatandaşlara öğretmeliyiz RİZE - Rize Üniversitesi Pazar Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Şengül Alpay Karaoğlu, son yıllarda insanların bahçeden, tarımdan çekildiklerini belirterek, tarım kültürünün vatandaşlara öğretilmesi gerektiğini söyledi. Karaoğlu, yaptığı açıklamada, yüksekokullarında bahçe tarımı, organik tarım, tıbbi ve aromatik bitkiler, peyzaj ve süs bitkileri ile kooperatifçilik bölümlerinde eğitim verildiğini belirtti. Bunlar arasında organik tarım ve tıbbi ve aromatik bölümlerinin günümüzde oldukça önemli ve değer kazanan bölümler olduğunu vurgulayan Karaoğlu, "Yüksekokulumuzun, eğitim verdiğimiz bölümler ile bölge açısından önemli bir kazanç olduğunu düşünüyoruz. Özellikle bitkisel ve hayvansal üretim bölümünün altında bulunan bahçe tarımı, organik tarım tıbbi ve aromatik bitkiler, insanlık var oldukça mutlaka olması gereken bir bölüm. Organik tarım da insanların sağlığı açısından gittikçe önem kazanan bir bölüm." dedi.
BÖLGE ORGANİK ÇAYA ÇOK ELVERİŞLİ Bölgenin organik üretim açısından oldukça şanslı olduğunu dile getiren Karaoğlu, "Organik çay üretebilmek için bölgemiz çok elverişli. Dünyada çaylık alanlar arasında kar alan tek yer bölgemizde bulunuyor. Bölgemizde çay zararlıları açısından sorun yaşanmıyor. İnorganik gübre dışında çay tarımına verilen kimyasal katkı ve pestisit kullanılan hiçbir alan yok. Yani bölgemiz organik üretim konusunda önemli potansiyele sahip." diye konuştu. Son yıllarda insanların bahçeden, tarımdan çekildiklerini, bunun teknolojinin gelişmesinden kaynaklanan bir sorun olduğunu anlatan Karaoğlu, şunları söyledi: "Bu ülke genelinde olan bir sorun. Modernleştikçe tarımı biraz unuttuk. Ancak son 10 yıldır tıbbi ve aromatik bitkiler ve organik ürünlere verilen önem artıyor. İlaç sektöründe yeni ilaç arayışı minimize olmuş. Çünkü bulunabilecek ilaçlar 1950 ile 1980 yılları arasında hemen hemen bulunmuş. Mikroorganizmaya karşı etki mekanizmalarının hemen hepsi bulunmuş. Bu süreçte teknolojiye çok önem verilmiş, tarım geri plana bırakılmış. Bugün ise tarım sektörünü geride bırakmanın acısını yaşıyoruz. Son 10 yılda kanser vakalarının artış oranı bunu gösteriyor. Çeşitli hastalıklar nedeniyle ölüm oranlarının artmasının altında yatan sebeplerden birisi beslenme bozuklukları. Bu da organiğe dönüşü tetikliyor."
TIBBİ, AROMATİK BİTKİLER VE ORGANİK TARIM GELECEĞİN SEKTÖRÜ Bölgenin önemli bir turizm alanı olduğunu, gelecekte su kaynaklarının bakir kalacağı bölge olarak Rize'nin önemli bir bölge olduğunu vurgulayan Karaoğlu, "Bu nedenle tıbbi aromatik bitkileri değerlendirmemiz gerekiyor. Yüksekokulumuz, sağlık açısından üniversitenin tıp fakültesinden sonra en önemli bölümü. Tıbbi ve aromatik bitkiler ile organik tarım da geleceğin sektörü. Doğu Karadeniz'de tıbbi aromatik bitkiler konusunda bini aşkın bitki üzerinde antibakteriyel etkileri açısından araştırma yapıyoruz. Bu alanda yapılması gereken çalışmaların ancak yüzde 3 -5 arasında çalışma yapılmış. Rize tıbbi aromatik bitkiler açısından önemli potansiyele sahip. Tıbbi aromatik bitkiler ile ilgili önemli bir proje önerildi. Yüksekokulda kurulacak seralarda tıbbi aromatik bitkileri üretime şansımız olacak. Bu bitkileri üreten bir kitle oluşacak. Bu da belki köye dönüşe vesile olacak. Çünkü köyler şu anda bomboş." diye konuştu. Yüksekokullarında 2 seraları olduğunu, 2 sera daha yapmayı planladıklarını anlatan Karaoğlu, "Belki önümüzdeki dönemde fakülte konumuna gelip daha geniş kitlelere hitap edebileceğiz. Yurt sorunumuz, yapımı planlanan 500 kişilik yurt binası ile çözüme kavuşturuluyor. Bin öğrenciyle hizmet edebilecek kapasiteye sahibiz. Ancak şu anda 100 civarında öğrencimiz var. Çay eksperliği bölümü de önümüzdeki dönemlerde yüksekokulumuza gelecek. Çay araştırma birimi oluşturmayı hedefliyoruz. Gıda ile ilgili bir bölüm açmayı da istiyoruz. Yerleşke olarak alan müsait." dedi.
PARFÜM SEKTÖRÜNE YENİ BİTKİLER KAZANDIRACAĞIZ Rize Üniversitesi Pazar Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Şengül Alpay Karaoğlu, yüksekokuldaki araştırmalarda tıbbi açıdan önemli kimyasal formüllerini izole etmeye çalıştıklarını belirtti. Karaoğlu, şöyle devam etti: "20'ye yakın bitki türünde bu çalışma yapılıyor. Bu bitkilerden elde edilen kolonya, kozmetik ürünlerin nasıl elde edildiğini anlatıyoruz. İlaç olarak kullanılıp kullanılamayacağına bakıyoruz. Yapmayı planladığımız çalışmalarla ilgili DPT'ye 33 milyon liralık proje sunduk. Birinci aşamayı geçti. Destekleneceğini umuyoruz. Proje ile kuracağımız laboratuvarlarda bitkilerden üretilen ekstratlar, kimyasal analizlerde tıbbi açıdan önemli olanların kimyasal sentezi yapılacak. Şu anda bu çalışmaları çevre illerde yapıyoruz. Proje ile kolonya, parfüm sektörüne yeni bitkiler kazandırabileceğiz. Aynı bitkinin Rize ve farklı yerlerdeki aroma değerlerini ölçme şansına sahip olacağız. 5 yıllık bir misyon çalışmamız var. Bu alanda çalışma yapacağız. Gelecek öğrencilere sadece teorik bilgi değil, uygulama olanağı da sağlıyoruz. Daha fazla öğrenci çekmeye çalışıyoruz."
ALP'LERİN MANZARASINA SAHİP BİR BÖLGEYİZ Yüksekokullarında verilen eğitim ile bölgeye önemli bilgi akışı sağlanacağını, öğrencilerin bilgi birikimi ile kaçakçılığın önlenmesinde önemli rol oynayacaklarına inandığını dile getiren Karaoğlu, bu konudaki görüşlerini de şöyle dile getirdi: "Tarım kültürünü vatandaşlara öğretmek zorundayız. Meyve, sebze çeşitliliğini oluşturmalıyız. Halkı bilinçlendirmeliyiz. Çayımız organikleştiğinde meyve, bitki, çiçek, hayvansal gıdalar da organikleşmiş olacak. Alp'lerin manzarasına sahip bir bölgeyiz. Buna organik tarımı, tıbbi bitkiyi ilave ettiğimizde korkunç bir sektör, istihdam oluşacak. Bunun için sadece üniversite değil, herkesin sorumluluğu var. bölümlerimizden mezun olan öğrenciler, organik tarım, organik gübre üreten bölge, turizm yapan bölgeyi tetikleyecek. Bütün bu unsurları yan yana getirdiğimizde önü açık bir bölgeye sahibiz. Bunun için herkesin vizyon oluşturup destek sağlaması lazım." Karaoğlu, çay klonlarını çıkarma çalışmasını başlattıklarını, bu konuda moleküler çalışma yapabilecek altyapıya sahip olduklarını sözlerine ekledi.(CİHAN) |