Yosun ve Þeker Pancarý Atýðýndan Yakýt Üretecekler
Samsun'da açýlan Karadeniz Tarýmsal Araþtýrma Enstitüsü bünyesinde kurulan Enerji Tarýmý Araþtýrma Merkezi'nde, tarýmsal ürünlerin atýklarýnýn enerjiye dönüþtürülmesi için çalýþma baþlatýldý.
Enerji Tarýmý Bölüm Baþkaný Mustafa Acar, yosun ve þeker pancarý atýðý olan melastandan biyodizel ve biyoetanolün üretmek için baþlattýklarý labaratuvar çalýþmalarýnýn devam ettiðini söyledi.
Samsun Karadeniz Tarýmsal Araþtýrma Enstitüsü bünyesinde kurulan Enerji Tarýmý Araþtýrma Merkezi, tarým ürünlerinin gýda olarak kullanýlmayan atýklarýndan enerji maddeleri üretmek için yapýlan çalýþmalara hýz verdi. Geçen Aralýk ayý sonunda Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakaný Mehmet Mehdi Eker'in katýlýmýyla açýlýþý yapýlan merkezde, yosun ve þeker pancarý atýðý olan melastanýn enerji maddesi olarak dönüþtürülmesi çalýþmalarýna aðýrlýk verildi. Melastandan motorin ve benzinin yerine kullanýlabilecek biyoetanolün üretmeye çalýþtýklarýný söyleyen Enerji Tarýmý Bölüm Baþkaný Mustafa Acar, "Tarýmsal atýklardan enerji üretilmesine yönelik çalýþmalarýmýz devam ediyor. Þu an için yosun ve þeker pancarý atýðýyla ilgili çalýþmalara aðýrlýk verdik. Amacýmýzýn insanlarýn gýda olarak tüketmediði maddelerden biyodizel üretmek. Yosun insan gýdasý olarak kullanýlmýyor keza þeker pancarýnýn atýðý olan melestanda öyle. Yosunlardan önce yað, daha sonra elde edilen yaðdan biyodizel üretmeye çalýþýyoruz. Biyoetanolün ise her çeþit niþastalý ve karbon hidratlý bitkiden üretilebiliyor. Þeker pancarýnýn atýðýnýn dýþýnda Mýsýr, buðday ve Mýsýr gibi þekerli ve niþastalý bitkiden biyoetanol üretilme imkaný var" dedi.
Türkiye'de yýllýk 16 milyon ton mazot ve 3 milyon ton benzin tüketildiðini hatýrlatan Acar, gelecek yýllarda tarým ürünlerinden enerji yakýtlarý elde edilmesi çalýþmalarýnýn daha da çok önem kazanacaðýný belirtti. - Samsun |