Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

TMO'nun 2008 mahsulü fındığı piyasaya süreceği iddiası -Giresun Ziraat Odası Başkanı Akbaşlı: -''TMO'nun üç yılını doldurmuş ve nasıl olduğu piyasa tarafından çok iyi bilinen eski fındıkları satışa çıkarmasına çiftçiler olarak tepkiliyiz''

GİRESUN (A.A) - Giresun Ziraat Odası Başkanı (GZO) Özer Akbaşlı, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) üç yılını doldurmuş ve nasıl olduğu piyasa tarafından çok iyi bilinen eski fındıkları satışa çıkarmasına çiftçiler olarak tepkili olduklarını bildirdi.

     Akbaşlı, yaptığı açıklamada TMO'nun, 2012 fındık ürününün durumunun ne olacağının belirlenmesine 15 gün kala elindeki 2008 mahsulü fındığı 16 Ocak tarihinde 6,50 liraya satacağını açıklamasının manidar olduğunu belirtti.
 
     Yeni mahsul fındığın 16 Şubat'ta yapılacak karanfil sayımı ile tahmini rekoltesinin durumunun biraz olsun belirleneceğini, bu süreçten önce TMO'nun piyasaya fındık süreceğini açıklamasını anlamakta zorlandıklarını vurgulayan Akbaşlı, ''TMO, bu güne kadar söylemlerinde, ellerindeki fındığı satacak olduklarında serbest piyasa fiyatlarını baz alacaklarını açıkladı. Bugün itibariyle serbest piyasada 7,30 liradan fındık alınıp satılmaktadır. Oysa ki TMO 6,50 liradan satış fiyatı açıklıyor. Yangından mal mı kaçırılıyor- Anlamakta zorlanıyoruz'' dedi.

     Akbaşlı, TMO'nun çiftçi dostu bir kuruluş olmasına rağmen, Türk fındık çiftçisinin elinde halen 100 bin tonun üzerinde fındık varken, bunun bitmesini beklemeyerek piyasaya girmek istemesinin kendilerini şaşırttığını anlatarak, şöyle devam etti:

     ''TMO'nun üç yılını doldurmuş ve nasıl olduğu piyasa tarafından çok iyi bilinen eski fındıkları satışa çıkarmasına çiftçiler olarak tepkiliyiz. TMO maalesef çok kötü bir final yapmıştır. Gerek çiftçiyi beklememe, gererse de tarih ve fiyat açısından kendisine yakışmadığını düşündüğümüz bir karar almıştır. Son üç yıldır uyguladığı politikaların tam tersi bir durum ortaya koymasına bir türlü anlam veremiyoruz. TMO'nun bu gün 'piyasaya satacağım' dediği fındık üç yıllık eski fındıktır. Bu fındıkları alanların, alacakların ne yapacağını merakla beklemekteyiz. Çiftçilerimizin panik içinde olmamalarını, bir müddet beklemelerini istiyoruz. Ofisin satışa çıkardığı eski fındıklar ne sanayicinin ne de çikolatacıların yüzünü güldürecektir. Bu fındıkların 'Türk fındığının imajını bozar, mutlaka yağ sıkılmalı' diyen ihracatçılarımız, şimdi ne diyecekler merakla beklemekteyiz. Ayrıca bu 3 yıllık fındığın insanların tüketeceği, maden değil bir gıda maddesi olduğu da göz önüne alınmalıdır.''


Ekleme Tarihi
10.01.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: TMO'nun 2008 mahsulü fındığı piyasaya süreceği iddiası




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız