Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 14 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

- TÜRKİYE'DE ELMA ÜRETİMİ 2,5 MİLYON TON
- ZİRAAT MÜHENDİSİ NEVİN ÖZER, TÜRKİYE'NİN ELMA ÜRETİMİNDE DÜNYADA ÜÇÜNCÜ OLDUĞUNU ANCAK MEYVE KALİTESİNİN DÜŞÜK OLMASI NEDENİYLE İHRACAT RAKAMLARINDA OLDUKÇA GERİLERDE KALDIĞI BELİRTTİ
 
 
 
 
 
 ANTALYA (İHA) - Antalya'nın Korkuteli ilçesinde Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İlçe Müdürlüğü, Garipçe köyünde elma yetiştiriciliği konusunda uygulamalı olarak seminer verdi.
 
Uygulamalı eğitimlerle desteklenen kursta üreticilere bilgiler veren Ziraat Mühendisi Nevin Özer, Türkiye'nin elma üretiminde dünyada üçüncü olduğunu ancak meyve kalitesinin düşük olması nedeniyle ihracat rakamlarında oldukça gerilerde kaldığı söyledi.
 
Uygulamalı eğitimlerle desteklenen kursta Ziraat Mühendisi Nevin Özer tarafından elma yetiştiriciliğinin yanı sıra budama, sulama, gübreleme, hastalık ve zararlılar ile elma çeşitleri, fidan çeşitleri hakkında bilgi verildi. Özer,Türkiye'nin elma üretiminde dünyada üçüncü olduğunu ancak meyve kalitesinin düşük olması nedeniyle ihracat rakamlarında oldukça gerilerde kaldığı söyledi.
 
Meyve kalitesini artırmanın gerekli olduğunu belirten Özer, “Elma, ülkemizde uzun yıllardan bu yana yetiştiriciliği yapılan, üretim ve alan bakımından öteki ılıman iklim meyvelerinin başında gelen bir meyve türüdür. Türkiye'de elma üretimi yaklaşık 2,5 milyon ton civarında olup, dünyada ilk sıralarda yer almaktadır” şeklinde konuştu.
 
Elmanın Akdeniz bölgesinde 800 metreden yüksek yerlerde yetiştiğini bildiren Özer, “Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma ağacı düşük sıcaklıkların olduğu sert kışlara dayanıklı olmasına rağmen, yüksek yaz sıcağından da hoşlanmaz. Çünkü yüksek sıcaklıkta da bitki gelişimi yavaşlar veya durur” dedi.
 
Üritecilere elma anaçları hakkında da bilgi veren Ziraat Mühendisi Nevin Özer, “Elma yetiştiriciliğinde tohum veya klon anacı kullanılmaktadır.Tohum anaçları, anaç üretiminde kullanılan tohumlar yabani veya kültür çeşitlerinden alınırlar. Çöğür anaçları yüksek boylu ağaçlar meydana getirir ve gençlik kısırlığı gösterirler.
 
Tohum anacına aşılı çeşitler geç meyveye yatarlar ve de bahçeye dekara 15-25 arasında fidan dikilir. Klon anaçları budama, ilaçlama, seyreltme, hasat ve diğer bahçe işlerinde kullanılan işçi ücretlerinin yüksek olması, ülkemizde yetiştiricileri modern meyveciliğe yöneltmektedir. Vegetatif olarak üretilen elma klon anaçları çok bodurdan çok kuvvetliye kadar değişmektedir” diye konuştu.

Ekleme Tarihi
14.01.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Türkiye'de Elma Üretimi 2,5 Milyon Ton




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız