Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 14 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Ege Vet, ABD’li ortağı ile ette iki kat verimlilik hedefliyor

 

 
 
İZMİR - Damızlık etçil ve sütçü hayvanların melezlenmesinde, ABD ve Meksika gibi büyük hayvancılık ülkelerinde uygulanan İnek Buzağı Sistemi’ni Türkiye’de uygulayan Ege Vet’in hedefi, sistemi yaygınlaştırarak, Türkiye’nin etteki ithalat bağımlılığını bitirmek.


Bu sistemin, yetiştiricilerin de yüksek et ve süt verimliliği elde ederek gelirlerini arttırmasını sağlayacağını vurgulayan Ege Vet Genel Müdürü Tahir Yavuz, “Türkiye’nin et sektörünü ithalata bağımlı olmaktan kurtarmak için, daha az yem yiyerek daha çabuk kilo alan melez ırkların yaygınlaştırılmasını hedefleyen çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda ABD’li World-Wide Sires firması ortaklığı ile Türkiye’nin değişik illerinde toplantılar düzenleyerek, hayvan yetiştiricilerine, besi sığırcılığında kısa sürede en yüksek karkas ağırlığına ulaşma yöntemini anlatıyoruz” diye konuştu.


 


Türkiye’de yetiştirilen sığırların ortalama karkas ağırlığının 170-180 kilogramda kalırken, geliştirmek istedikleri melez cinslerde hayvan bir yaşındayken karkas ağırlığının 350 kilograma kadar çıkacağını söyleyen Yavuz, yerli cinslerin 10 kilogram yem yiyerek bir kilogram alırken, geliştirilecek melez cinslerin 6 kilogram yem tüketerek bir kilo alabildiğini vurguladı. ABD’li ortakları World-Wide Sires ile birlikte Türkiye’de bir tedarik zinciri oluşturmaya çalıştıklarını söyleyen Yavuz, ABD’de yaygın şekilde uygulanan bu sistemde, dişi sığırların, her bir ırktan bir kez olmak üzere sürekli melezlendiğini ifade etti. Yavuz, şöyle devam etti: “Melezlemeden doğan erkek, altı ay büyütüldükten sonra satılıyor. Dişiler ise bu kez başka bir ırkla melezlenecek. Bu şekilde hem karşılıklı işbirliği oluşacak hem besiye uygun bolca dana bulunacak hem de Doğu’da hayvan yetiştiriciliğinde ortalama karkas ağırlığı iki kat artarak, 170-180 kilogramlardan, bir yaşında iken 350-370 kilogramlara çıkacak.”


Angus ve Limuzin de melezlemede kullanılacak


Yavuz, melezlemede kullanacakları sığır ırklarını özenle seçtiklerini ve her birinin üstün yönlerinin melezlerine geçeceği için, ortaya et verimliliği ve çevreye uyum açısından çok daha üstün bir cinsin çıkacağını vurguladı. Melezlemede çaprazlama sistemini uygulayacaklarını, yani bir kara, bir beyaz ırk ile melezleme yapacaklarını belirten Yavuz, “Melezlemede Hereford, Angus, Limuzin, Belçika Mavisi, Şarole ve Piedmentosa ırklarını kullanacağız. Sürekli başka renkte ırklar seçilecek. Bu şekilde melezlemede tamamlayıcılık dediğimiz, diğerinin eksik tarafını sonraki ırkın tamamlaması sağlanmış olacak. Bu da daha kaliteli et ırkını yaratacak. Melez ırklar her zaman asıl ırkından daha üstün özellikler gösterir. Bu melezleme ile her altı ayda bir, besici kimden hayvan alacağını, yetiştirici de kime satacağını bilecek” diye konuştu.


Yavuz, yurtdışında ‘İnek-Buzağı Sistemi’ olarak adlandırılan bu sistemin Türkiye için yeni olduğunu, ABD’li ortakları ile yetiştiricilere yönelik toplantılar düzenleyerek uygulamayı Türk besiciliğinde de yaygınlaştırmayı hedeflediklerini aktardı. Bu konudaki ilk toplantıyı ‘1.Besi Sığırcılığının Öncüleri’ adıyla haziran ayında İzmir’de; ikincisini ise eylül ayında Kars’ta düzenlediklerini söyleyen Yavuz, ABD’den gelen iki uzmanın sistemin sağladığı avantajları katılımcılara aktardığını ifade etti. Yavuz, “Daha sonra Ankara, Konya ve Adana’da benzer toplantılarla yetiştiricileri bilgilendireceğiz. Bu sistemle hayvan yetiştiriciliğinde en önemli girdi olan yem tüketiminde, neredeyse yüzde 40 tasarruf sağlanırken, et verimliliği iki kat artmış olacak” dedi.


Yemde tasarruf sağlıyor


Türkiye’de yetiştirilen sığırların ortalama karkas ağırlığının 170-180 kilogramda kalırken, geliştirmek istedikleri melez cinslerde hayvan bir yaşındayken karkas ağırlığının 350 kilograma kadar çıkacağını söyleyen Tahir Yavuz, yerli cinslerin 10 kilogram yem yiyerek bir kilo aldığını, geliştirilecek melez cinslerin ise 6 kilo yem tüketerek bir kilo alabildiğini ifade etti.

 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
16.01.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Ege Vet, ABD’li ortağı ile ette iki kat verimlilik hedefliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız