Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Canlı hayvan ticaretine çalışma yönetmeliği -Satıcı çalışma izin belgesi olmayan hayvan sahipleri, satın aldıkları hayvanları satın almalarından itibaren koyun ve keçi türü hayvanlar için en fazla 29 gün, sığır cinsi ve domuz türü hayvanlar için ise en fazla 30 gün içerisinde tekrar satamayacak

 
 
ANKARA (A.A) - Doğrudan ya da dolaylı olarak sığır cinsi hayvanlar, koyun ve keçi türü hayvanlar ile domuz türü hayvanların alım ve satımını yapan satıcıların, teknik, hijyenik ve sağlıklı şartlarda çalışmalarını sağlamak ve hayvan hastalıklarının yayılmasını engellemek amacıyla satıcılara çalışma izni verilmesi ve denetlenmesi ile ilgili usul ve esaslar belirlendi.
 
     Buna göre satıcı çalışma izin belgesi olmayan hayvan sahipleri, satın aldıkları hayvanları satın almalarından itibaren koyun ve keçi türü hayvanlar için en fazla 29 gün, sığır cinsi ve domuz türü hayvanlar için ise en fazla 30 gün içerisinde tekrar satamayacak.
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ''Canlı Hayvan Ticareti Yapan Satıcıların Çalışma ve Denetlenmesi ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliği'' Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.

     Buna göre, doğrudan ya da dolaylı olarak sığır cinsi hayvanlar, koyun ve keçi türü hayvanlar ile domuz türü hayvanların alım ve satımını yapan satıcılar, işletmelerinin bağlı bulunduğu il veya ilçe müdürlüğünden çalışma izni almak zorunda olacak.

     Bilgi ve belgeleri tamam olan satıcılar, ilgili il veya ilçe müdürlüğünce iş ile bağlantılı olarak kullanılan işletmeler ile birlikte kayıt altına alınacak. Kayıt altına alınan işletmelerde kontroller yapılarak satıcılara çalışma izin belgesi verilecek.

     Çalışma izni, gerçek veya tüzel kişi adına, satıcıların iş ile ilgili olarak kullandıkları işletmeler için düzenlenecek, çalışma izni verilen satıcılar, il veya ilçe müdürlüklerince, kayıt sistemine kaydedilecek.

     İl veya ilçe müdürlüğü, çalışma izni alan satıcılar ve satıcılar tarafından iş ile bağlantılı olarak kullanılan kayıtlı işletmeler ve çalışma izin numaralarının bir listesini hazırlayacak, güncel tutacak ve Bakanlığın internet sitesinden yayınlayacak.

     Satıcıların iş ile bağlantılı olarak kullandıkları işletmeler resmi veteriner hekim tarafından kontrol altında tutulacak ve bu işletmeler ulusal düzenlemelerde yer alan yasaklama veya kısıtlama bulunan bölgelerde kurulamayacak.

     Satıcıların iş ile bağlantılı olarak kullandıkları işletmelerde bulunması gereken hayvan refahı ile asgari teknik ve hijyenik şartları da yerine getirecek.

    
     -Çalışma esasları-
    
     Satıcılar, hayvanların nakilleri sırasında bulundurulması gereken belgeler, hayvanların tanımlama numaraları ya da işaretlerine dayalı olarak bir kayıt tutması ve aşağıdaki verileri en az üç yıl muhafaza etmesi gerekecek.

     Satıcılar, çalışmaları esnasında hayvan sağlığı koşulları nedeniyle karantina altına alınan veya kısıtlama uygulanan yerlerden hayvan satın almayacak ve tanımlanmamış hayvanların alım satımını da yapmayacak, hayvanların nakli için Bakanlıkça belirlenen sağlık şartlarının yerine getirilmesini sağlayacak.

     Bakanlıkça belirlenen hayvan sevkleri ve hayvanlarıyla ilgili yapması gereken bildirimleri zamanında yetkili otoriteye bildirecek satıcılar, farklı türlerdeki hayvanları bir arada bulundurmayacak. İşletmelerin kullanımından önce ve kullanım sırasında sorumlu veteriner hekimin talep ettiği şekilde temizlenmesi ve dezenfekte edilmesini sağlayacak.

     Satıcılar, hayvanların korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü muamelelerden uzak tutulması, rahat yaşamalarının sağlanması, insanlar ve hayvanların hijyen, sağlık ve güvenlikleri için Çiftlik Hayvanlarının Refahına İlişkin Yönetmelikte belirtilen şartlara uyacak, hayvanların nakil araçlarından indirilmesi veya nakil araçlarına bindirilmesinde hayvan refahı kurallarına uyulmasını sağlayacak.

     Hayvanları doğrudan işletmelerden veya Bakanlıktan ruhsatlı hayvan pazarı, borsaları veya panayırlardan alacak ve satacak.

     Gereken durumlarda hayvanlar üzerinde resmi veteriner hekim tarafından düzenli olarak kontrol ve testler yapılmasını temin edecek ve hastalığın tespit edilmesi halinde yayılmaması için gerekli tüm önlemleri alacak.
     Kurban bayramı için hayvan alım satımlarında Bakanlıkça belirlenen kurallara uyacak.

    

     -Satıcılara, eğitim de verilecek-
    

     Yetkili otorite tarafından çalışma izni verilecek olan satıcılara, bu Yönetmeliğin uygulanması ile ilgili hususlar, hayvan refahı ve bakımı, hayvan sağlığı, yurt içi hayvan ve hayvansal ürünlerin sevkleri ve sevklerde sağlanması gereken sağlık koşulları, hayvanların tanımlanması hakkında eğitimler verilecek.

     Yönetmelik gereksinimlerinin yerine getirildiğinin tespit edilmesi için, yetkili otorite satıcılara ait işletmelerde düzenli denetimler gerçekleştirilecek.

     Yönetmelik çerçevesinde canlı hayvan alım ve satımı yapan satıcılara çalışma izni verilmesi ve satıcıların kullandıkları işletmelerde yapılan denetim ve kontrollerden Bakanlık yetkili ve sorumlu olacak. Gerektiğinde bu yetkinin bir kısmını veya tamamını Bakanlığın kontrol ve denetimi altında olmak şartı ile ilgili kurum veya kuruluşlara devredebilecek.

    
     -Satıcı çalışma izin belgesi olmayan hayvan sahipleri-
    
     Yönetmelik hükümlerini yerine getirmeyen satıcılar il/ilçe müdürlüklerince süre verilerek uyarılacak. Hastalık, ölüm gibi mücbir sebep dışında verilen süre içerisinde yönetmelik hükümlerini yerine getirmeyen satıcıların çalışma izni belgeleri il/ilçe müdürlüğü tarafından iptal edilecek.

     İşletmelerde 5996 sayılı Kanun hükümlerine aykırı uygulamalar tespit edilirse Kanunun ilgili hükümlerine göre idari yaptırımlar uygulanacak. Yanlış uygulama ikinci defa tespit edilirse satıcının çalışma izin belgesi iptal edilecek.

     Satıcı çalışma izin belgesi olmayan hayvan sahipleri, satın aldıkları hayvanları satın almalarından itibaren koyun ve keçi türü hayvanlar için en fazla 29 gün, sığır cinsi ve domuz türü hayvanlar için ise en fazla 30 gün içerisinde tekrar satamayacak. Bu durumda, bu hayvanlar için il/ilçe müdürlüğü tarafından veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecek.

     Yönetmelik 31 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe girecek.

    
     -Damızlık harici hayvanların ithalatında kontrol belgesi tebliği-
    
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ''Damızlık Harici Hayvanların İthalatında Kontrol Belgesi Düzenlenmesi İçin Aranacak Belgeler Hakkında Tebliği'' de Resmi Gazetesinin bugünkü sayısında yayımlandı.

     Buna göre, yürürlükteki Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliğinin (Ürün Güvenliği ve Denetimi) ilgili listesinde yer alan damızlık harici hayvanlar kontrol belgesine tabi olacak.

     İthal edilmek istenen hayvanların mevzuata uygunluğunun ithalat aşamasında veteriner sınır kontrol noktası müdürlükleri veya yetkilendirilmiş il müdürlüklerince tespit edilmesi halinde bu hayvanların ithalatına izin verilecek.

     İthalatçı sunduğu bilgi ve belgelerin doğruluğundan sorumlu olacak.

     Kontrol belgesi düzenlenmesi ve ithalat işlemleri sırasında talep edilen belgelerde yer alan bilgiler birbiri ile uyumlu olması zorunlu olacak. Kontrol belgesinin düzenlenmesi Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünce veya yetkilendirilmiş il müdürlüklerince yapılacak.

     Tebliğ ile 22 Eylül 2000 tarihli ''Damızlık Harici Canlı Hayvanlar ile Hayvan Maddelerinin İthalatında Kontrol Belgesi Düzenlenmesi İçin Aranacak Belgeler Hakkında Tebliğ'' yürürlükten kaldırıldı.

    
Söz konusu tebliğ bugünden itibaren yürürlüğe girdi.
   

Ekleme Tarihi
18.01.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Canlı hayvan ticaretine çalışma yönetmeliği




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız