Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Yeni Gübre Fabrikası Tartışmaya Neden Oldu 

Yeni Gübre Fabrikası Tartışmaya Neden Oldu

Balıkesır'in Erdek İlçesinde kurulu bulunan Bandırma Gübre Fabrikaları A.Ş (BAGFAŞ) bünyesinde yapılacak olan yeni gübre fabrikası, tartışmalara neden oldu.


Balıkesır'in Erdek İlçesinde kurulu bulunan Bandırma Gübre Fabrikaları A.Ş (BAGFAŞ) bünyesinde yapılacak olan yeni gübre fabrikası, tartışmalara neden oldu. Balıkesir İl Genel Meclisi Tarım Komisyonu Üyesi İsmet Koçyiğit, yeni gübre fabrikasının çevre ve insan sağlığını tehdit edeceğini öne sürerek, yatırıma karşı olduğunu söyledi. Sosyal Demokrasi Vakfı Genel Sekreteri Mehmet Tüm ise kurulacak tesise bölge halkının karar vermesi gerektiğini bildirerek, bu konuda referandum yapılmasını istedi.

Erdek'in Aşağıyapıcı Köyü'nde yapılan ÇED bilgilendirme toplantısına Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız, Bandırma Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Mirza, Edincik Belediye Başkan Yardımcısı Raif Sevinç, Balıkesir İl Genel Meclisi Tarım Komisyonu Üyesi İsmet Koçyiğit ve çok sayıda sivil toplum örgütünün başkan ve yöneticisi katıldı.

En-Cev Enerji Çevre Yatırımları ve Danışmanlığı LTD.ŞTİ çevre mühendisi Serpil Kılıç, projeyle ilgili teknik bilgi verdiği toplantıda, jandarma geniş güvenlik önlemleri alırken, katılımcılar arasında zaman zaman sözlü tartışmalar yaşandı.

Bandırma Gübre Fabrikaları Genel Müdürü Dr. Adil Gören de yaptığı konuşmada, yatırımla mevcut tesisler bünyesinde amonyum nitrat ve kalsiyum amonyum nitrat gübresi üreteceğini söyledi. Proje kapsamındaki tesiste yılda 660 bin ton kalsiyum amonyum nitrat ve yılda 511 bin 500 ton amonyum nitrat gübresi üretiminin planlandığını açıklayan Gören, "Tesis yılda 330 gün çalışacaktır. Üretilen kimyasal gübrelerle gerek Türkiye'de, gerekse dünyanın dört bir yanında tarıma katkı sağlanacaktır. Kültürel tarımda azotlu gübreler, Türkiye'de ve dünyada en çok ihtiyaç duyulan gübre çeşididir. Böylece ülke ekonomisinde tarımın kalkınmasına hizmet edeceğiz. Projenin inşaatında 800, işletme aşamasında ise 85 kişinin çalışması planlanmaktadır. Projenin inşaat süresi 32 ay sürecektir. Tesisimiz çevreye ve çalışanlarına iddia edildiği gibi kesinlikle zarar vermeyecektir" dedi.

"YILLARDIR ÇEVRE SORUNLARIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ"

Bandırma Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Mirza da konuşmasında, işsizlik probleminin had safhada olduğu ülkemizde bu tip projeleri önemsediklerini ancak, yapılacak yatırımların insan ve çevre sağlığını tehdit etmemesi gerektiğini söyledi. Bandırmalılar olarak yıllardır çevre sorunlarıyla yaşadıklarının altını çizen Mirza, artık havanın, suyun ve çevrenin kirlenmesini istemediklerini vurguladı.

ÇEVRE VE İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDECEK

Balıkesir İl Genel Meclisi tarım komisyonu üyesi İsmet Koçyiğit ise Bandırma ve çevresinde sadece ekonomik kaygılarla yapılan yatırımların ilçede kanser ve üst solunum yolu hastalıklarında ciddi artışlara neden olduğunu iddia ederek, 'Buna son verilmelidir. Gübre Fabrikaları bünyesinde yapılacak yeni yatırımlarla insan ve çevre sağlığı tehdit altında kalacaktır. Bu yatırım yapılmasına karşıyız" dedi.

Sosyal Demokrasi Vakfı Başkanı Mehmet Tüm de kurulacak olan tesisler ilgili Bandırma Gübre Fabrikaları Yönetiminin referandum yapması gerektiğini, yapılacak olan referanduma göre fabrikanın yapılıp yapılmamasına karar verilmesi gerektiğini kaydetti. 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
20.01.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Yeni Gübre Fabrikası Tartışmaya Neden Oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız