Hayvan refahı standartları yeniden belirlendi
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvan Refahı konusunda standartları yeniden belirledi. Avrupa Birliği’ne tam üyelik süreci kapsamında gıda güvenirliğinin arttırılmasına yönelik yapılan çalışmalar çerçevesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Hayvan Refahı ile ilgili hazırladığı yönetmelikler 2011 sonu itibariyle yürürlüğe girdi.
Hayvansal gıda üretimi amacıyla yetiştirilen hayvanların korunmasına ilişkin hazırlanan yönetmelikler bakım ve nakil konularını kapsıyor. Özellikle hayvanların nakli konusunda hazırlanan yönetmeliğin kapsamı oldukça geniş.
Hazırlanan yönetmeliğe göre hayvanlar yaralanacak ya da acı hissedecek şekilde nakledilemeyecek. Ayrıca nakil sırasında hayvanların sağlık koşulları yolculuk yapmaya uygun olacak.
Yönetmelik nakil araçlarının hayvanların güvenli şekilde ulaşımını sağlayacak şekilde tasarlanmasını da öngörüyor.
Yönetmeliğe göre nakil araçları hayvanların yaralanmasını ve acı çekmesini önleyecek şekilde tasarlanacak.
Nakil sırasında hayvanlara refakat eden bakıcılar ile nakil araçlarının sürücülerinin yeterlilik ve yetki belgesi sahibi olması gerekiyor. Çünkü yönetmelik, nakliye esnasında hayvanların refah durumlarının düzenli olarak kontrol edilmesini şart koşuyor.
Öte yandan, nakil aracında belgeleri ve veteriner raporu eksik olan hayvanların nakline izin verilmeyecek.
Yönetmelikle, artık hayvanlar boynuzlarından, yünlerinden ya da kuyruklarından tutup çekilemeyecek; sivri uçlu değneklerle müdahale edilemeyecek. Ayrıca, nakil sırasında hayvanların şiddete maruz kaldığı tespit edildiği takdirde ağır cezai işlemler uygulanacak.
Bakım konusuyla da ilgili hazırlanan yönetmeliğe göre çiftlik hayvanlarının artık hareket özgürlüğü kısıtlanamayacak. Hayvanların fizyolojik durumları göz önüne alınarak yaşam alanları yeniden düzenlenecek. Çiftlik hayvanlarının yaşadığı bölümler herhangi bir zorluk olmadan yatabileceği, dinlenebileceği, ayağa kalkabileceği, dışkı ve idrar yapabileceği bir şekilde inşa edilecek.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hayvan refahıyla ilgili hazırlanan bu yönetmeliklere bilimsel çevrelerden de destek geldi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zehra Bozkurt, hazırlanan yönetmeliklerle hayvansal gıdaların çiftlikten sofraya gelene kadar denetiminin kontrol altına alındığını söyledi.
Yürürlüğe giren yönetmelikler ile mevcut uygulamaların Avrupa ülkelerindeki uygulamalar ile eş değer hale geldiğini belirten Bozkurt, bu yönetmelikler ile tüketici haklarını devlet tarafından tam anlamıyla kontrol ve denetim altına alındığını ifade etti.
Hayvan refahını, bir hayvanın mental ve fiziksel olarak tam sağlıklı olma hali olarak açıklayan Bozkurt, sağlıklı gıdaların ancak sağlıklı koşullarda yetişen hayvanlardan elde edilebileceğini vurguladı.
Yönetmelikler yürürlüğe girdikten sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsü’nde de standartlar yeniden gözden geçirildi. Enstitü olarak zaman kaybetmeden hayvan refahıyla ilgili çalışmalara başladıklarını anlatan Islah ve Genetik Bölüm Başkanı İlkay Demirhan, hayvanların barınma alanlarını yeniden düzenlediklerini ve bakım konusunda personeli eğitimden geçirdiklerini söyledi. |