Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Samsun'da ''TKİ Hümas''ın tanıtımı yapıldı -Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gezgin: -''Ülkemizde bitkisel üretimde elde edilen verim ve kalite düşüklüğünde, topraklarımızın verimlilik potansiyellerinin düşüklüğünün payı çok yüksektir'' 

 
SAMSUN (A.A) - Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gezgin, ''Ülkemizde bitkisel üretimde elde edilen verim ve kalite düşüklüğünde, topraklarımızın verimlilik potansiyellerinin düşüklüğünün payı çok yüksektir'' dedi.
 
 
 
     Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TKİ) tarafından üretimine başlanan, toprağın verimini artıran ''TKİ Hümas''ın tanıtımı yapıldı.
 
     Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen programda konuşan Konya Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gezgin, Türkiye'nin tarım topraklarında, yapısal bozukluklar, yetersiz su depolanması ve başta fosfor, potasyum, demir ve çinko gibi elementler olmak üzere bitkilerin yetersiz beslenmesine bağlı olarak, bitkisel üretimde verim ve kapasite düşüklüğü olduğunu söyledi.

     Bitkisel üretimde verim ve kaliteyi artırmak için çiftçilerin bilinçlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Gezgin, şunları kaydetti:

     ''Ülkemizde bitkisel üretimde elde edilen verim ve kalite düşüklüğünde, topraklarımızın verimlilik potansiyellerinin düşüklüğünün payı çok yüksektir. Bu durum çiftçilerin gelir kayıplarının ve ekonomik yetersizliklerinin en önemli nedenlerinin başında gelmektedir. Bu sorunun çözüm yollarının başında toprakların organik madde içeriğini artırıp, verimlilik potansiyellerinin artırılması gerekir. Bunun içinde tarım alanlarımızda ahır gübresi, bitkiler, atıklar, yeşil gübre, kompostlar ve leonardit gibi bitkisel ve hayvansal artıkların yoğun olarak kullanılması gerekir.
 
Ancak bütün topraklarımıza yeterli miktarda organik gübre ilavesi mümkün olmadığından organik madde ve humusun aktif fraksiyonu olan hümik ve fulvik asitlerin organik gübrelere göre çok daha az miktarlarda uygulanmasıyla topraklarımızın verimlilik potansiyelleri artırılabilir. Çünkü organik gübrelerin toprak özellikleri üzerine yaptığı olumlu etkilerinin esas nedeni toprakta mikroorganizmacaların ayrışma ve parçalanmasıyla ortaya çıkan bir çok organik bileşikler ve yapısını hümik ve fulvik asitlerin kolloidal özelliklere sahip olduğundan toprakta kum, silt ve kil fraksiyonlarının bağlanarak ağregat oluşumunu artırarak toprak yapısını iyileştirir.''
 
     Daha sonra TKİ Hümas'ın tanıtımını yapan Prof. Gezgin, sıvı hümik asitin yurdun çeşitli bölgelerinde yapılan araştırmalarda kullanıldığı ve başarılı sonuçlar elde edildiğini vurgulayarak şöyle devam etti:

     ''Hümik asit erozyonla toprak kaybını azaltır. Toprakta kaymak tabakası oluşumu azaltır veya önler. Toprağın su tutma kapasitesini artırır. Suyun ve havanın toprak içindeki hareketini düzenler ve bitkilerin su alımını artırır. Bugüne kadar yaptığımız araştırma sonuçlarına göre TKİ-Hümas, bütün bitkilerin gelişme dönemlerinin her aşamasında toprak yüzeyine püskürterek veya sulamasulu ile verildiğinde olumlu etkileri görülmektedir. Ancak en iyi uygulama zamanı meyve bahçelerinde sonbahar veya erken baharda tarla, sera ve diğer bitkilerde ekim-dikim esnası veya öncesindedir.''

     Toplantıya, Samsun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Güven, il, ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüğü çalışanları ile ziraat odaları ve tarımsal üretici birlikleri yetkilileri katıldı.

Ekleme Tarihi
28.01.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Samsun'da ''TKİ Hümas''ın tanıtımı yapıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız